1. Avaleht
  2. Sündmused
  3. Vaimne otsija Peep Õunapuu: armastust ja enesearmastust peaks õpetama juba lapsepõlves
Vaimne otsija Peep Õunapuu: armastust ja enesearmastust peaks õpetama juba lapsepõlves

Vaimne otsija Peep Õunapuu: armastust ja enesearmastust peaks õpetama juba lapsepõlves

“Armastuse ja enesearmastuse õpetamist tuleks tõsiselt alustada juba lapsena. Armastuse mõistmine algab just enese armastusest, oma sügavast tunnetamisest ja ühendusest. See on loomulik ja lihtne, kui lapsed kasvavad vanematega, kes neile tõeliselt annavad armastust ja on eeskujuks armastava hoolega iseendasse ja omavahel ning sellega õpetavad lapsele enesearmastust,” selgitab Peep Õunapuu – inimene, mees, isa ja vaimne otsija, tantrapraktik, massaažiterapeut, enesearengu kursuste ja mantra kontsertide korraldaja, kes korraldab online festivali Ühenduses, kus kutsutakse üles looma ühendust iseenda ja teistega, luues üheskoos maagiat ja avastades iseennast.

Vaata teisi osana iseendast

Õunapuu sõnab, et suhtes iseendaga, kaaslasega või sõpradega on kõige olulisem vaadata neid kui osana iseendast, armastusega justkui vaataks läbi algallika silmade. “Armastav kohalolu ja selline vaatamine on minu arvates olulisem, mida kõigis oma suhetes tõeliseks toetuseks saame pakkuda,” nendib ta.

Mehelikke ja naiselikke omadusi leiab Õunapuu sõnul nii meestel kui naistel ning kõik need võivad omakorda jaguneda ebaküpseks või küpseks. Küps seksuaalsus on arenenud ja terviklik inimkeha elujõud. Näiteks küps mehelikkus seksuaalse käitumisena on suunatud kõrgemate teadvuseseisundite saavutamisele ja küps naiselikkus on seksuaalse käitumisena orienteeritud intiimsuse suurendamisele ja tervendamisele. Ebaküpses naiselikkuses on seks suunatud võimu või armastuse saamiseks ja ebaküpses mehelikkuses on seks orienteeritud stressi maandamiseks.

Foto: Shutterstock.com

Terve suhtumine seksuaalsusesse

Terveks suhtumiseks seksuaalsusesse saab pidada mingit seksuaalsuse arengu vahemikku, mis toetab loomulikku eluenergia voolamist, kohalolu, elujõudu, rahu, ekstaasi, kehatunnetust, elusust, heaolu, tervist ja külluslikke valikuid igas hetkes. Ebaterve suhtumine seksuaalsusesse loob kehasse takistused energia voolamises, jõuetuse, keha tuimuse, ärevuse, pinge, alaväärsuse, rahulolematuse, haigused ja valikute piiratuse.

Mida lähemalt tunnetame oma tõelist olemust, seda rahulikum on meel ja mida enam kohalolus seda rõõmsamana. Väga tähtis on igapäeva elu tegevustesse integreerida meditatsioonid või praktikad, et meel rahuneks, siis teadvus avardub ja tunnetame oma tõelist olemust.

Foto: Shutterstock.com

Arenda oma võimete potentsiaali

Tantrapraktik selgitab, et tantra on olemuselt õpetus inimeseks olemise ülima meisterlikkuse, kohalolu, terviklikkuse, elukvaliteedi ja võimete potentsiaali arendamiseks. Tantrapraktikad on kahtlemata ühed võimsamatest ja loomulik on, et ebaküpses arengufaasis võib mõjujõuga kaasneda ka eksimusi või väärkasutusi. “Lapsele me ka vanemana ikka aegamööda tutvustame vahendeid või õpetame, kuidas toimida olukordades, mis võivad kujutada ohtu ega anna lapsele elektritrelli mängimiseks,” räägib ta piltlikult. “Sarnaselt on ka iidsetest aegadest tantra praktikaid edasi antud õpetajate kaudu, et praktika oleks jõukohane ning et rasketest kohtadest läbi aidata. Tänapäeva maailmas on palju infot kättesaadav kõigile ja selle tõttu võib osa algajaid tantrahuvilisi sobimatu praktika ja juhendaja puudumisel eksiteele sattuda.”

Kindlasti saame inimestena väga palju ära teha, et olmemured, emotsioonid või hirm meile liiga ei teeks. Õunapuu sõnab, et kõike seda saame teha meditasioone praktiseerides, sest probleemid algavad ärevast meelest. Meditatsioon rahustab meelt, toob kohalolusse ja avardab teadvust ning aitab täispotentsiaali poole liikuda. “Meditatsioone on väga palju erinevaid ja see võib olla ka jalutuskäik, laulmine või mistahes teadlik tegevus kohalolu kogemiseks,” märgib ta.

Foto: Shutterstock.com

Meditatsioonipraktika, mida saab teha endale sobival ajal endale sobivas kohas:

Väga hea on igapäeva tegevuste sisse integreerida väga lühikesi ja lihtsaid soolomikropraktikaid. Näiteks 10 min puhkepausil:

  • teravda tähelepanu ja kuula helisid (vaikuses) 20 sek, lõdvesta ja puhka 1 min
  • teravda tähelepanu ja hingamisele helile 20 sek, lõdvesta ja puhka 1 min
  • teravda tähelepanu ja aeglane pea liigutamisele 20 sek, lõdvesta ja puhka 1 min
  • teravda tähelepanu ja sõrmede liikumisele 20 sek, lõdvesta ja puhka 1 min
  • teravda tähelepanu ja lõhnale 20 sek, lõdvesta ja puhka 1 min
  • teravda tähelepanu ja varvaste liikumisele 20 sek, lõdvesta ja puhka 1 min

Analoogselt saab mikropraktikaks muuta mistahes igapäeva toimingu, kus saad keskenduda 10-20 sekundit kohalolule, naudingule, tänulikkusele. Õunapuu toob näiteks duši all vee puudutust nahal kogemise, kohvi aroomi nautimise, õues päikesepaistet vaatamise või sooja tuult põskedel tundmise.

Head Uudised GoodNews