1. Avaleht
  2. Inspireeriv
  3. Üks päev Jäämehe elus: millega tegeleb Wim Hof?
Üks päev Jäämehe elus: millega tegeleb Wim Hof?

Üks päev Jäämehe elus: millega tegeleb Wim Hof?

Wim Hofi kirjutatud ja Heliose kirjastatud raamat “Wim Hofi meetod” annab näpunäiteid, kuidas kasutada oma potentsiaali ning teha selliseid imetükke, mida “Jäämees” Wim Hof teeb.

Siit leiad ühe päeva Jäämehe elust.

Õnnistatud suure perega

“Ma olen kuue lapse isa. Neli vanemat last minu esimesest abielust töötavad koos minuga. Enahm on kolmkümmend seitse, Isabella kolmkümmend viis, Laura kolmkümmend kolm ja Michael kolmkümmend kaks. Nad töötavad iga päev minuga koos ja see on mulle suur au. Lastega koos töötada on privileeg. Kui lapsed olid väikesed ja ma käisin nende algkoolis, tahtsid nad, et käituksin normaalselt, aga mina tegin kätelseisu ja kandsin talvel T-särki. Teised vanemad vaatasid mind ja ütlesid: “Vaadake teda! Ta on peast segi!” ja see oli laste jaoks piinlik, aga nüüd on kõik teisiti – nad teenivad sama missiooni. Nad näevad igapäevaselt, kui hästi see tervisele mõjub. Mitte ühte või kahte juhtu, aga kümneid, sadu. Ma ei teagi, kui palju,” kirjutab Wim Hof oma raamatus.

Tema kontoris on kuus töötajat, kokku tegutseb ettevõtmises kümmekond inimest. “Olen nii tänulik, et ei pea seda enam üksinda tegema. Olin harjunud olema must lammas, napakas. Milline õnnistus on töötada koos nii paljudega. Nüüd on mul oma elukaaslase Eriniga imeline, imeilus, pöörane ja üleannetu väike kaheaastane poeg. Temast õhkub peaaegu müstilist armsust, kui ta käib ringi, kaval nägu peas, ja ma lausa sulan. Mina, Jäämees. Ma sulan tema juuresolekul alati. Armastan teda väga,” kirjutab ta.

Wim Hofil on veel üks poeg, keda ta pole ammu näinud. Ta on nüüd kaheksateist. Lahkuminek tema emast mõjus talle raskelt. Mees oli selle pärast masenduses. “Suutsin tegutseda, maailmarekordeid püstitada ja puha, aga see heitis minu peale tumeda valju. Praeguseks olen sellega teataval määral rahu teinud. Leidsin taas armastuse ja mind on õnnistatud mitte ainult tuumaperekonna, vaid ka laiendatud perekonnaga. Armastan kogukonda, mida rajame. Armastan elu üldisemalt – olen selle järele lausa hull -, aga need asjad on nagu kirss tordi peal. Mind on õnnistatud paljude kirssidega. Mu elu pole alati olnud lihtne ja ma tean hästi, mis on valu, aga ma olen õnnelik. Olen õnnelikum kui kunagi varem. See on tõsi,” räägib ta.

Tööd on palju, sest maailmas on palju kannatusi ja viletsust

Koos teadlastega üritatakse näidata, et inimese keha ja vaim on võimelised erakordseteks saavutusteks ja see meetod on tee selleni. Wim Hofi sõnul enamik arvab endiselt, et haigused ja tervisehädad, nii vaimsed kui ka füüsilised, on normaalsed või, hullem veel, möödapääsmatud, ja et me ei saa midagi muuta, aga haigused ja tervisehädad ei ole normaalsed ja sa saad midagi muuta. Ta kinnitab, et nüüd saame. Me saame muuta oma DNAd, kaasata aju sügavamaid soppe, mõjutada teadlikult immuun-, lümfi- ja närvisüsteemi. Oleme seljatanud autoimmuunhaigusi, tõstnud sportlaste sooritusvõimet ja palju muud. Nad on seda tõestanud. Nüüd on tema ülesanne seda laiemale üldsusele jagada.

Wim Hofi päevaplaan

“Ärkan hommikul ja teen hingamisharjutusi. Ma ei tee neid sellepärast, et need on mulle kasulikud, mida need on nagunii, vaid sellepärast, et need tekitavad hea tunde. Sellepärast ma neid teha tahangi ja varsti pärast seda käin külma duši all või kui võimalik, siis jäävannis. See meeldib mulle ja ma ei jäta päevagi vahele, isegi kui ma pole kodus. Jäävann koos hingamisharjutustega tekitab kehas tohutult metaboolset energiat. Ma olen külmas vees, kuni tunnen sügavat rahu, mis tuleneb täielikust kohanemisest. Olen puhkeseisundis, vaatan ringi ja laen ennast. Mu keha on sügavalt stimuleeritud metaboolses olekus, sest see peab külma talumiseks tööd tegema. See tekitab minus elusa tunde, täielikult kohaloleku tunde: “Ma olen siin”. Tean kõike seda, teen oma asja ja see on hea tunne. Kui ma veest välja tulen, ei lähe ma sooja duši alla. Ei. Lasen kehal töötada ja see, mida keha teeb, mida ta suudab, on vapustav. Kogu metaboolne aktiivsus ja biokeemilised protsessid valmistavad keha ette ülimaks funktsionaalsuseks. Kõik toimib. Teen venitusi, spagaati tasakaaluharjutusi. Olen kuuekümnene ja suudan endiselt oma keha raskust ühe käe peal üleval hoida. See võib olla muljetavaldav, aga tean, et kümne aasta pärast – kui olen seitsmekümnene, pensionär – üritan ikka kõikvõimalikke maailmarekordeid püstitada ja edukalt, nagu seni,” kirjeldab ta oma päeva.

Ta selgitab, et põhjus on selles, et nagu jänesed looduses, oleme loodud tegutsema. Jänestele pole ju vanadekodusid. Nad on imetajad nagu meie ja ka vanad jänesed suudavad põgeneda, võidelda, toitu otsida ja paarituda. See on nende loomuses ja mis muud seal olla saabki? Loodus andis jänestele ellujäämisoskused ja samad oskused on meiski. Oleme loodud ellu jääma ja edukad olema, nii et tema arvab, et teeb seda surmatunnini. “Suudan surmani põgeneda, võidelda, toitu leida, külma taluda, emotsioonidega toime tulla ja armatseda. On see kõik võimalik? Viis asja – külm, põgenemine, võitlemine, toit ja seks. Arvan, et on, ja see on imeline. Sellised me oleme. Me pole tühjad anumad, mis vahivad peos olevat tillukest ekraani. Me pole apaatsed diivanikaunistused, kes vaatavad jalgpalli. Kuidas sa end tunned? Mina tunnen end paganama hästi!” kirjutab ta, kuidas on otsustanud oma elu elada.

Wim Hof selgitab, et tahab igal juhul tunda, et see keha teenib teda. “Seega teen spagaate, ripun ühe käega kinni hoides või seisan ühele käele või ühele sõrmele toetudes või ripun ühe sõrmega kinni hoides. Loomulikult keskmise sõrmega. Selles on minu nimel endiselt maailmarekord. Rippusin kahe kuumaõhupalli vahel kinnitatud köie küljes 2003. aasta veebruaris. Olime peaaegu kahe kilomeetri kõrgusel ja seal oli väga külm. Mul polnud särki seljas ja mu sõrm, käed-jalad olid tuimad, aga seal ma olin, rippudes keskmise sõrmega kinni hoides 23,5 sekundit nagu mingi napakas. Seda kanti teles üle ja lõik sellest on endiselt YouTube’is. Olen suutnud seda ja paljusid teisi pööraseid asju oma kehaga teha. See on tegelikult vapustav, aga isegi siis, kui trikk on ohtlik, mida see tihti on, tunnen alati end olukorra peremehena. Ehk isegi rohkem. Ja see pakub mulle tugevamat emotsiooni kui ükski hulljulge temp. Nagu külm vesi, nii tekitab ka see minus tõeliselt elusa tunde,” kirjutab ta ja lisab, et kui see tunne kord juba on tekkinud, hakkad seda ihkama. Otsid seda. Sa ei saa sellest küllalt. Oled nagu missiooniga inimene – sa ei maga, oled alati kättesaadav, valvel. Iga päev, kulugu selleks nii palju aega kui tahes.

Raamatu saab tellida kirjastuse Helios e-poest!

Head Uudised GoodNews