1. Avaleht
  2. Hingele
  3. TÜTAR VIHKAB OMA KEHA? Kuidas kasvatada tüdrukuid, kes tunnevad end oma kehas hästi?
TÜTAR VIHKAB OMA KEHA? Kuidas kasvatada tüdrukuid, kes tunnevad end oma kehas hästi?

TÜTAR VIHKAB OMA KEHA? Kuidas kasvatada tüdrukuid, kes tunnevad end oma kehas hästi?

Kasvades tütarlapseks maailmas, kus teda mõõdetakse pidevalt välimuse järgi, võib tunduda, et kõik on tema keha suhtes ootustest tulvil. Kõige olulisem on aga hoopis see, kuidas ta iseendasse suhtub. Kuidas siis kasvatada tütart, kes tunneb end oma kehas hästi ja on enesekindel? Kes usub enda väärtusse, mitte seepärast, kuidas ta välja näeb, vaid sellepärast, kes ta on?

Kasvades tütarlapseks maailmas, kus teda mõõdetakse pidevalt välimuse järgi, võib tunduda, et kõik on tema keha suhtes ootustest tulvil.

Foto: Freepik

Christopher Scanlon ja Kasey Edwards toovad raamatus „Kuidas kasvatada tüdrukuid, kes endale meeldivad“ välja väärtuslikke mõtteid ja häid soovitusi, mis aitavad toetada tüdrukute eneseteadlikkust ja õnnelikkust.

Foto: Freepik

Tähelepanekuid raamatust „Kuidas kasvatada tüdrukuid, kes endale meeldivad“:

  • Kaaluteemalistes vestlustes osalemine vähendab naiste rahulolu oma kehaga.
  • Tüdrukud õpivad juba pisikesest peale, et emme peab ennast piirama, et ta on liiga paks ning et see on oluline. Kui asjad ei muutu, õpivad need tüdrukud oma emade kombel ka enda keha vihkama. Suureks saades usuvad nad, et naise väärtus siin ilmas sõltub tema kehast ja sellest, kui ilusaks teised teda peavad.
  • Keha vihkamine ei ole kaasasündinud; tüdrukud õpivad seda kodus, koolis ja eakaaslastelt, iga kord kui teleka tööle panevad, sotsiaalmeediasse sisse logivad või koduuksest välja astuvad.
  • Peame tegema teadliku valiku teha kõik endast olenev, et meie tütred ei õpiks oma keha vihkama ja umbusaldama.
  • Kehakuvand on üks põhilisi faktoreid, mis määrab, kas su tütar meeldib endale, ning kas ta elab head elu. Ekstreemsetel juhtudel võib kehakuvand olla elu ja surma küsimus. Ent selleks, et halb kehakuvand su tütre elu tõsiselt mõjutaks, pole vaja isegi toitumishäiret.
  • Halb kehakuvand võib mõjutada kõiki lapse elu valdkondi, muuhulgas vaimset ja füüsilist tervist, enesehinnangut, suhteid, tööga seotud ambitsiooni ja ka rahalist seisu.
  • Negatiivne kehakuvand viib tõsiste ühiskondlike, meditsiiniliste ja vaimse tervise probleemideni, nende hulgas ärevus, depressioon, ühiskonnast eraldumine ning hukkamõist.
  • Negatiivne kehakuvand ei ole enam pelgalt kainikute ja teismeliste probleem. Muret kaalu ja välimuse pärast kurdavad isegi viieaastased tüdrukud.
  • Põhiline põhjus, miks su tütre keha kuju ja mõõdud teda ei kaitse, seisneb selles, et kehaga rahul olemine ei sõltu välimusest. Tähtis on see, mis tundeid ta välimus temas tekitab.
  • Keha vihkamine, häiritud toitumine ning trenni- ja ilukirurgia-sõltuvus rusub ja rõhub lugematut hulka kõhnasid tüdrukuid ja naisi.
  • Kehaga rahul olemise puhul on tüdruku kehaga seotud mõtted ja tunded palju kaalukamad, kui see, milline ta päriselt välja näeb.
  • Üle kõige tahavad tüdrukud oma vanematelt kuulda, et hoolimata maailmast, mis väidab, et nende kehad on vigased, on nad piisavalt head täpselt sellisena, nagu nad on. Meie tütred vajavad, et oleksime nende, mitte kaalukaotuse või ilutööstuse meeskonnas.

Christopher Scanloni ja Kasey Edwardsi raamatu „Kuidas kasvatada tüdrukuid, kes endale meeldivad“ saab tellida Apollo ja Rahva Raamatu e-poest.

Foto: Virko Veskoja
Head Uudised GoodNews