1. Avaleht
  2. Hingele
  3. Tony Robbins soovitab: 10 jõudu andvat omadust
Tony Robbins soovitab: 10 jõudu andvat omadust

Tony Robbins soovitab: 10 jõudu andvat omadust

Üheks parimaks õpetajaks peetav ja mitmete väga menukate raamatute autor Tony Robbins õpetab, kuidas avastada oma sisemine jõud ning seda maksimaalselt ära kasutada, et muuta kogu oma elu. Raamatus “Ärata endas hiiglaslik vägi” räägib Robbins kümnest jõudu andvast omadusest.

Robbins kirjeldab hästi kümmet emotsioonitaset, millele tajumisele ta soovitab iga päev keskenduda, sest just need tagavad suurepärase enesetunde.

  • Armastus ja soojus 

Kui väljendada pidevalt armastust, sulatab see kõik negatiivsed emotsioonid, millega kokku puutume. Kui keegi on sinu peale vihane, võid teda kergesti armastada, kui võtad omaks sellise suurepärase uskumuse nagu raamatus “A Course in Miracles” (“Imede kursus”): igasugune suhtlemine on kas armastav reageering või siis appikutse. Kui keegi tuleb sinu juurde solvununa või vihasena ja sa pidevalt vastad armastuse ja soojusega, siis lõpuks ta seisund muutub, selle intensiivsus sulab ära.

Kui väljendada pidevalt armastust, sulatab see kõik negatiivsed emotsioonid.

  • Tunnustus ja tänulikkus 

Kõige võimsamad emotsioonid väljendavad kõik armastust, igaüks ise moel. Tunnustamine ja tänulikkus on kaks võimsat vaimset omadust, mida tasuks hoida kõigi mõtete ja tegude taga. Elamine tunnustamise ja tänulikkuse emotsionaalses seisundis avardab su elu rohkem kui miski muu. Nende omaduste arendamine tähendab elu arendamist. Elu tänumeeles.

Elamine tunnustamise ja tänulikkuse emotsionaalses seisundis avardab su elu rohkem kui miski muu.

  • Uudishimu

Kui sa tõepoolest tahad elus edasi areneda, siis õpi olema uudishimulik nagu laps. Lapsed oskavad imestada – sellepärast nad ongi nii armsad. Kui tahad vabaneda igavusest, ole uudishimulik. Kui oled uudishimulik, pole mitte miski rutiin – soov õppida muutub automaatseks. Arenda uudishimu, ja elust saab lõputu rõõmuõping.

Kui tahad elus edasi areneda, siis õpi olema uudishimulik nagu laps.

  • Elevus ja kirglikkus 

Elevus ja kirg annavad igale asjale palju juurde. Kirglik suhtumine võib muuta mistahes väljakutse tohutuks võimaluseks. Kirg on ohjeldamatu jõud, mis hakkab meie elu edasi viima kiiremas tempos kui varem. Sõnastades ümber Benjamin Disraelit – inimene on tõeliselt suur vaid siis, kui ta tegutseb lähtuvalt oma kirest. Kuidas meis kirg “tekib”? Samamoodi nagu “tekib” armastus, soojus, tunnustus, tänulikkus ja uudishimu – me otsustame seda tunda! Kasuta oma füsioloogiat: räägi kiiremini, visualiseeri kujundeid kiiremini, liiguta keha, nagu keha soovib liikuda. Ära lihtsalt istu ja mõtle. Sind ei täida kirg, kui lösutad laua taga, hingad pinnaliselt ja kõneled ebaselgelt.

Kirglik suhtumine võib muuta mistahes väljakutse tohutuks võimaluseks.

  • Otsusekindlus

Kõik eespool kirjeldatud omadused on väärtuslikud, aga on üks omadus, mis sul peab olema, kui tahad anda maailmale kestvaid väärtusi. See määrab ära, kuidas sa saad hakkama ärevuse ja katsumustega, pettumuste ja illusioonidega. On suur vahe, kas oled millesegi takerdunud või sellele otsusekindlalt pühendunud. Kui tahad kaalus alla võtta, pidada ärikõnelusi või teha mida tahes, siis “enese sundimine” ei aita. Aitab otsusekindel soov seda teha. Kõik su teod tärkavad siis otsusekindlusest ja sa teed instinktiivselt kõike seda, mida läheb vaja eesmärgi saavutamiseks. Otsusekindel tegutsemine tähendab adekvaatset ja pühendunus tegutsemist, olles eelnevalt välistanud muud võimalikud tegutsemisvariandid. Olles otsusekindel, võid saavutada mida iganes. Ilma selleta ootab sind örevus ja pettumus. Meie valmisolek midagi teha maksku mis maksab, tegutseda vaatamata hirmule, on vapruse alus. Ja vaprus on otsusekindluse alus. Ning sellest, kuidas sa treenid oma “emotsionaalseid otsustamislihaseid”, oleneb, kas tunned saavutusrõõmu või masendust. Ent tugeva otsusekindluse puhul võta arvesse, et peaksid olema võimeline oma tegutsemismustreid ja hoiakuid tarvidusel muutma. Milleks seina maha lõhkuda, selle asemel, et natuke vasakule vaadata ja leida üles uks? Vahel võib otsusekindlus olla takistuseks ning sa pead arendama selliseid omadusi nagu näiteks paindlikkus.

Olles otsusekindel, võid saavutada mida iganes.

  • Paindlikkus 

Kui peaks esile tooma veel ühe olulise omaduse, mis kindlustaks edu, siis see on võime oma hoiakuid ja vaatenurki. Kui valid paindlikkuse, valid õnne. Elus tuleb ette aegu, kui sa ei saa kõike kontrollida ning siis oleneb su edu või ebaedu – rääkimata su isiklikust rõõmutasandist – pikemas plaanis sellest, kui paindlikult sa tegutsed, oma reegleid järgid ja milliseid tähendusi millelegi omistad. Painduv pilliroog peab vastu tormile, ent võimas tammepuu murdub.

Kui valid paindlikkuse, valid õnne.

  • Enesekindlus 

Vankumatu eneseusaldus annab enesekindluse, mida me kõik soovime. Ainus viis olla kestvalt enesekindel, ka uudses keskkonnas ja täiesti uudsetes olukordades, on tugev eneseusaldus, usk endasse. Kui oled enesekindel, oled valmis kogemusteks, oled valmis seisma esirinnas. Üks võimalus eneseusku ja enesekindlust arendada, on praktiseerida nende tunnete teadvustamist tegevuse käigus. Kui küsida, kas oled kindel, et suudad oma kingapaelu siduda, oled selles täiesti kindel. Miks? Sa oled seda teinud tuhandeid kordi! Niisiis, süvenda enesekindlust – endasse pidevalt uskudes – ja sa hämmastud, milliseid kasulikke tulemusi see annab igas eluvaldkonnas. Et midagi tegema hakata, on oluline endasse uskuda ja ületada ebakindlus. Paljude inimeste traagika on selles, et nad väldivad millegi tegemist hirmu tõttu; nad tunnevad juba ette hirmu. Aga pea meeles: väljapaistvate saavutuste ja edu võti on usk endasse! Inimkonda viibki edasi inimeste võime tegutseda endasse uskudes. Olek, mille sa automaatselt saavutad, kui oled olnud edukas kõigi eelpool kirjeldatud omaduste arendamisel, on rõõmsameelsus.

Väljapaistvate saavutuste ja edu võti on usk endasse!

  • Rõõmsameelsus 

On suur vahe, kas olla rõõmus sisimas või püüa seda ilmete ja käitumisega etendada. Rõõmsameelsus tõstab enesehinnangut, teeb elu toredamaks ja paned ka teisi inimesi end rõõmsamana tundma. Kui oled rõõmsameelne, hakkavad kaduma hirm, solvumine, viha, ärevus, pettumus, masendus, süütunne ja ka ebaadekvaatne käitumine. Kui sa ühel päeval saad sõltumata sellest, mis su ümber toimub, aru, et mitte ükski emotsioon peale rõõmsameelsuse seda paremaks ei muuda, siis oled selle seisundi saavutanud.

Rõõmsameelsus ei tähenda seda, et vaatad maailma läbi roosade prillide ja keeldud katsumusi ära tundmast. Rõõmsameelsus tähendab seda, et oled äärmiselt intelligentne, sest tead, et sa naudid kogu oma elu – see on nii tugev tunne, et sinu rõõm kiirgub ka teistele – ja sa oled suuteline vastu võtma mistahes väljakutseid, mis su teele satuvad.

Rõõmsameelsus tõstab enesehinnangut ja teeb elu toredamaks.

  • Vitaalsus 

Oma elujõuga tegelemine on väga oluline. Kui sa ei hoolitse oma füüsilise keha eest, siis on raskem emotsioone nautida. Treeni ennast ja naudi tervislikke eluviise; pea meeles, et kõik emotsioonid on mingil kombel su kehaga seotud. Kui tunned end emotsionaalselt halvasti, siis otsi selle põhjust. Kuidas sa hingad? Kui inimesed on stressis, lakkavad nad sügavalt hingamast, kurnavad oma elujõudu. Õigesti hingama õppimine on kõige tähtsam tee hea tervise juurde. Teine oluline element on füüsilise elujõu tagamiseks on tugevdada oma närvikava. Kuidas seda teha? Iga päev mõjutad sa oma närvisüsteemi iga oma teoga ja sa pead kindlustama endale puhkuse ja akude laadimise. Kui kaua sa magad? Kui pidevalt kaheksa kuni kümme tundi, siis ilmselt liiga palju. Kuus-seitse tundi peaks olema enamiku inimeste puhul optimaalne. Liigu rohkem, sest kui liigud, siis ringleb organismis hapnik paremini ning sa oled rohkem valmis tegelema mistahes negatiivsete väljakutsetega.

Treeni ennast ja naudi tervislikke eluviise.

  • Teiste aitamine 

Pole ühtki rikastavamat emotsiooni kui tunne, et see, kes sa inimesena oled, miski, mida olen öelnud või teinud, on andnud midagi mitte ainult sulle endale, vaid kellelegi veel, võib-olla inimesele, keda sa isegi ei tunne. Lood inimestest, kes tegutsevad kõige kõrgemate vaimsete ja emotsionaalsete väärstuste alusel – hoolitsevad tingimusteta teiste eest ja tegutsevad teiste inimeste heaolu nimel – liigutavad meid kõiki. Me kõik peaksime iga päev arendama andmisoskust, keskendudes mitte ainult endale, vaid ka teistele.

Ent ära lange sellesse lõksu, et püüad aidata teisi, jättes ennast kõrvale – märtrit mängides ei tunne sa andmisest rõõmu. Kuid kui suudad pidevalt anda endale ja teisele mõõdukalt, tajudes oma elu mõtestatust ja empaatiat teiste inimestega, siis pead endast lugu ja tunned sellist uhkust ja rahulolu, mida ei saa mingi raha, tunnustuse, kuulsuse või teadmiste eest. Aitamine teeb elu elamisväärseks. Kujutle, kui palju võiks maailm parem olla, kui kõik arendaksid endas oskust anda ja jagada!

HEA NÕUANNE! PRINDI ENDALE NEED 10 JÕUDU ANDVAT OMADUST VÄLJA JA KLEEBI NÄHTAVALE KOHALE! 

Armastus ja soojus 

Tunnustus ja tänulikkus 

Uudishimu 

Elevus ja kirg 

Otsusekindlus 

Paindlikkus

Enesekindlus, eneseusk 

Rõõmsameelsus 

Vitaalsus 

Teiste aitamine 

Head nädalavahetust ja kogugem inspiratsiooni kõigest, mis on hea.

Monika Kuzmina Peatoimetaja