1. Avaleht
  2. Jooga ja meditatsioon
  3. TOM WALSBERG ANNAB NÕU I Milleks ja kuidas mediteerida?
TOM WALSBERG ANNAB NÕU I Milleks ja kuidas mediteerida?

TOM WALSBERG ANNAB NÕU I Milleks ja kuidas mediteerida?

Tänapäeval paistab, et meditatsioon on justkui spirituaalsete inimeste trendimärk. “Aga milleks peaks üldse üks tänapäeva inimene mediteerima? Kas tal targemat pole teha kui kohapeal passida ja mitte midagi teha? Tulemust ei garanteeri ju mitte keegi ja pealegi: kes meist täpselt aru saab, mis see meditatsioon on ja kuidas seda täpselt teha?” kirjutab rändmuusik ja sõnasepp Tom Walsberg oma raamatus “Kuidas rännata ilma hirmuta”.

Mis on mediteerimisest tolku?

  • Suureneb võime süveneda. Selge, uitmõtetest häirimatu mõistus aitab olla eesmärkide saavutamisel järjekindlam ja tulemuslikum.
  • Vähem muretsemist tühiste asjade pärast. Vahel ärritume kõiksugu asjade peale ja tunneme end räbalalt: keegi ei käitu nii, nagu eeldasime ja miski ei ole täpselt nii, nagu tahaksime. Mediteerimine võimaldab emotsionaalselt distantseeruda probleemidest, mis aitab neid probleeme selgema mõistusega lahendada. Muretseme ebaoluliste asjade pärast vähem ja näeme suurt pilti selgemalt.
  • Parem Tervis. Edukas meditatsioon vähendab stressi nii mõistuses kui kehas. Kui keha on stressivaba, käivituvad automaatselt enesetervendamise loomulikud mehhanismid ja füüsiline olukord paraneb.
  • Saame iseenda olemusest teadlikumaks. Meditatsioonis tajub igaüks omal moel rohkem oma tõelist olemust. Pole harvad arusaamad, et me pole oma keha, mõistus ega tunded, keegi on justkui meie sees ja vaatab seda kõike. Aga kes see on?

Mis siis, kui mediteerimiseks pole aega?

Seda, et mediteerimiseks pole aega, arvavad Walsbergi sõnul eksikombel mõned inimesed, kes muidu võtaksid hea meelega vastu selle sisemise harmoonia ja õndsuse tunde, mida mediteerimise hüvede menüüs pakutakse. Kuid meditatsiooni tulemusi ei saa osta. Muidu oleksid kõik rikkad ja ilusad juba õndsuses. Meditatsiooni hüvesid saavad maitsta vaid need, kes võtavad vaevaks seda ise läbi kogeda.

Mul on aga rõõmus uudis neile, kel pole aega! Te saate mediteerida ajal, mil parajasti midagi muud ei tee – asendate selle harjutusega mitmed tavaliselt mitte kõige meeldivamad tegevused,” ütleb Walsberg.

Te saate mediteerida ajal, mil parajasti midagi muud ei tee – asendate selle harjutusega mitmed tavaliselt mitte kõige meeldivamad tegevused.

Viskame selle sõna meditatsioon üldse minema. Te saate praktiseerida lihtsalt ajatult hetkes olemist ükskõik, kus ja millal, kui asendate sellised tegevused nagu trammi ootamine, söögi ootamine pubis, liiklusummikus passimine, poesabas ootamine, solaariumis olemine, juuksevärvi kinnistumise ootamine juuksuris, arsti juures järjekorras olemine pisikese meditatsiooniga. Kuidas? Näiteks niiviisi.

Tom Valsberg. Foto: Kadri Valsberg

Trammi ootamise meditatsioon

Järgmine kord, kui pead midagi ootama, tee ootamise asemel hoopis järgmist harjutust. Saad teha seda nii seistes kui ka istudes, silmad kinni või lahti.

Esiteks:

Tuleta endale meelde, et selliseid harjutusi on kasutatud edukalt aastatuhandeid ja see rahustab meeleolu, vähendab stressi ning võimaldab nautida hetke, sest mõistusemasin saab puhata neurootilistest mõtetest.

Teiseks:

Keskendu oma hingamisele ja tunneta, kuidas õhk liigub ninasõõrmetest sisse ja välja.

Kolmandaks:

Tunneta oma keha. Kui istud, siis tunneta oma raskust toolil. Kui seisad, siis tunneta jalgu vastu maad. Tunne, et Sul on mõnus olla sellises asendis ja kogu keha on elus.

Neljandaks:

Mõtete ilmnedes jälgi neid nagu pilvi, mis mööduvad – ära hakka ühegagi neist tegelema. Olenemata mõtte olulisusest ütle: „Tegelen teiega hiljem, praegu naudin hetke.”

Kõik. Lihtsalt ole õndsas rahus seni, kuni tramm tuleb. Kui tähelepanu hajub, alusta jälle algusest peale.

Tee seda regulaarselt ja märkad peagi, et pärast selliseid kolm kuni viisteist minutit kestvaid hetkesolemisi on Sinu mõistus selgem, sisetunne rahumeelsem ja potentsiaal täna millegi tühise peale ärrituda väheneb.

Head Uudised GoodNews