1. Avaleht
  2. Sündmused
  3. Toitumisloeng! Millised toidud meiega manipuleerivad?
Toitumisloeng! Millised toidud meiega manipuleerivad?

Toitumisloeng! Millised toidud meiega manipuleerivad?

Milliste ainetega toidutööstuses tänapäeval toite kokku segatakse, seda võime kõik kenasti pakenditelt lugeda. Seda muidugi juhul, kui silm seletab ja kõik E-ained kenasti nime- ja nägupidi peas on. Kui palju me aga teame sellest, millest need E-ained tegelikult toodetud on? Kui palju oleme kuulnud nende kõrval- ja koostoimetest? Kas teame vältida lisaained, mis nt astmahaigele suure tõenäosusega probleeme tekitavad? Kas oleme teadlikud, milline sünteetiline molekul toidus võib üleannustamisel hulgiskleroosi sümptomeid mimikeerida? Kas oleme kohanud toidupakendil hoiatust selle kohta, et soolehaiguse korral peaks seda või teist E-ainet kindlasti vältima, kui me just tõvesümptomite tugevnemist ei soovi?

Just sellised küsimused püstitab 20. märtsil Maa ja Taeva heaolukeskuses toimuval toitumisloengul Liis Orav, kes on lõpetanud Annely Sootsi Tervisekooli ning täiendanud end kodu-ja välismaal toitumis- ja loodusravi, nutrigenoomika ning biomeditsiini vallas.

Millest tuleb toitumisloengul juttu? 

Loengus tuleb jutuks e-ainete ja toidu töötlemisel tekkivate ühendite ning erinevate terviseprobleemide omavahelistest seostest. Liis Orav räägib, mis on toksiline sünergism ja missugused riskid selle nähtusega kaasnevad. Lisaks annab Liis nõu, millele toidupoes toodete silte uurides tähelepanu tuleks pöörata ja vaadatakse koos, kui selgelt on toodete sisu pakendil märgistatud erinevate pakenditega (plastpakendid, konservid, ühekordsed nõud, foolium, töödeldud paberpakendid jt.) kaasnevatest ohtudest. Veel räägitakse ohututest alternatiividest, mille abil oma toidulauda riskantsetest kemikaalidest säästa saaks.

Koolitaja lähtub oma soovitustes terviktoidust, loodusravist, biokeemilistest seaduspärasustest ja headest mõtetest. Kui tunned, et see kursus on mõeldud just sulle, siis rohkem infot leiab SIIT

Monika Kuzmina Peatoimetaja