1. Avaleht
  2. Jooga ja meditatsioon
  3. TIIT TROFIMOVI ESIMENE VEEBIJOOGA TEHTUD! Jooga ja teadlik hingamine aitab lahti saada ärevusest
TIIT TROFIMOVI ESIMENE VEEBIJOOGA TEHTUD! Jooga ja teadlik hingamine aitab lahti saada ärevusest

TIIT TROFIMOVI ESIMENE VEEBIJOOGA TEHTUD! Jooga ja teadlik hingamine aitab lahti saada ärevusest

Inimesed on koduses isolatsioonis, et üheskoos võidelda viiruse leviku vastu, aga see ei tähenda, et elu jääks seisma. Leiutatakse aina nutikamaid viise, kuidas ka kodus olles saaks hoida oma keha ja vaimu tervena ning osaleda seltsielus. Nii on internetti kolinud ka jooga- ja meditatsioonitunnid. “Kogu see toas olemine, istumine, vähe liikuda saamine ja emotsioonid tõmbavad keha kinni. Tuleb keha venitada, et energia liiguks kehas ja inimene tunneks ennast hästi ja tervena,” selgitab joogaõpetaja, massöör, vaimsete ürituste ja vestlusõhtute korraldaja ning truu maailmarändur Tiit Trofimov, miks ta otsustas hakata tunde tegema veebipõhiselt.

Jooga aitab hoida nii füüsilist kui vaimset tervist

Joogaõpetaja ei näe põhjust, miks ei võiks joogatunde teha läbi interneti, eriti ärevatel aegadel, kus idamaised traditsioonid aitavad rahuneda ning positiivsel energial keha ja vaimu laadida. Kuna koroonaviirus mõjub halvasti hingamisteedele, keskendub Trofimov oma tundides teadlikule hingamisele, mis hoiab kopsud aktiivsena, toob verre hapnikku ja hoiab immuunsüsteemi kõrgena. “Kindlasti peaks iga päev harrastama just korralikku hingamist. Kui jälgiksime ööpäevaringselt, siis need, kes pole teadliku hingamisega tegelenud, teevad heal juhul 10-15 minutit teadlikku hingamist,” selgitab ta. “Need, kes on juba endaga tegelenud, hingavad päevas teadlikult võibolla umbes kolm tundi.”
Kogenud joogaharrastaja sõnul on tähtis, et hingamine oleks ka läbi hääle, et saada endast välja see frustratsioon, mille kriis kindlasti paljudesse inimestesse tekitanud on. “Et saaks selle kõik endast välja,” põhjendab ta.
Et joogast maksimaalselt kasu oleks, on mõistlik seda teha kogenud õpetaja käe all.

Jooga sobib kõigile

Üks põhjus, miks jooga on suurepärane viis koduseks venituseks, on see, et see sobib kõigile. “Võibolla ainult ei tasuks end üle painutada ja külmalt harjutusi tegema hakata, aga üldiselt selliseid harjutusi ei ole, mida ei võiks ise mõõdukalt teha,” selgitab õpetaja.
Tema sõnul on praegu äärmiselt oluline, et tehtaks ükskõik mis venitusharjutusi, et energia liikuma saada, olgu need siis käte ettepainutused või küljepainutused. Eriti soovitab ta teha alaselja- ja kõhupiirkonnapainutusi, mis just leevendavad ärevust, mida praegusel ajal palju on.

Tee joogat kolm korda nädalas!

Esimene joogatund läks Trofimovi sõnul väga hästi, kokku osales tunnis 15 joogahuvilist. “See oli uus kogemus ka minu enda jaoks. Ei teadnudki, kuidas see täpselt toimuma hakkab, aga inimesed nautisid asja ja endal oli ka nii suur tänutunne sees!” rõõmustab joogaõpetaja. “See tund toimis energeetiliselt ka väga hästi.”

Edaspidi on Tiit Trofimovil plaanis teha joogatunde veebipõhiselt kolm korda nädalas ning pakkuda vaheldust, näiteks kundalini-tantra joogat ning pühapäeva hommikuti aktiivmeditatsiooni, millest võiks osa võtta terve perekond.

Head Uudised GoodNews