1. Avaleht
  2. Lugemist
  3. Raamatusoovitus
  4. Tiit Trofimov: teadlikus suhtes võtavad pooled vastutuse oma emotsioonide eest ega süüdista nendes partnerit
Tiit Trofimov: teadlikus suhtes võtavad pooled vastutuse oma emotsioonide eest ega süüdista nendes partnerit

Tiit Trofimov: teadlikus suhtes võtavad pooled vastutuse oma emotsioonide eest ega süüdista nendes partnerit

4.-7. augustil toimub Adilas Ühenduses High on Life festival, kus nelja päeva jooksul tuuakse osalejateni põnevaid õpetajaid, praktikaid ja töötubasid, mille eesmärk on osalejatel luua parem ühendus iseenda, teiste ja kõige ümbritsevaga. Seekordne festivali teema on mees- ja naisenergiad.

Tiit Trofimov. Foto: Nyoman Silver Abe Do

Enesearengu teejuht, raamatu “Lõpp on algus” autor ja üks Ühenduses High on Life enesearengufestivali korraldajatest Tiit Trofimov sõnab, et mehed on Marsilt ja naised Veenuselt – seepärast Jumal ongi loonud nii erinevad kehastused, maise mehe ja maise naise, et oleks ilu, võlu ja maailm ei muutuks igavaks. Samas on mõlemas need pooled olemas, sest loode on esmalt naisolevuses ja siis hakkab temast kujunema kas naine või mees.

Mehed on Marsilt ja naised Veenuselt – seepärast Jumal ongi loonud nii erinevad kehastused, maise mehe ja maise naise, et oleks ilu, võlu ja maailm ei muutuks igavaks.

Tiit Trofimov. Foto: Nyoman Silver Abe Do

Tiit selgitab, et mehed ja naised ongi justkui erinevatel planeetidelt, neil on erinevad kasvatusmeetodid, erinev ühiskonnasurve ja ka visuaalne nägemus mees- ja naisolevusest on väga erinev. “Ent kui me hakkame võtma vastu nii mees- kui naispoolt iseendas, hakkame teineteist ka paremini mõistma. Mida rohkem me iseendaga ühendusse lähme, seda paremini näeme mõlema poole vaatevinklit,” sõnab enesearengu teejuht.

Mida rohkem me iseendaga ühendusse lähme, seda paremini näeme mõlema poole vaatevinklit.

Tiit Trofimov. Foto: Nyoman Silver Abe Do

Avaldame raamatust “Lõpp on algus” kuus head mõtet teadliku suhte kohta.

Milline on üks teadlik suhe? 

  • Teadlikus suhtes võtavad pooled vastutuse oma emotsioonide eest ega süüdista nendes partnerit, vanemaid, täiskuud või Merkuuri. Jah, täiskuu võib sinu vibratsiooni mingil määral mõjutada, aga siis vaata, mis sinus selle emotsiooni tegelikult välja toob ja lahenda see teema ära. Kui sa süüdistad kõigis hädades ema-isa või valitsust, räägid sa tegelikult oma vana ohvrilugu, mis oleks samuti vaja ära lahendada.
  • Teadlikkus hakkab suhtes tõusma siis, kui üks pool võtab vastutuse, otsustab jääda oma vajadustele truuks ning väljendab neid partnerile rahulikult, ausalt ja avameelselt.
  • Jah, aeg-ajalt tuleb teha kompromisse. Igas suhtes tuleb, vähemalt alguses. Aga mida rohkem partnerid enda sees erinevaid teemasid ära lahendavad, seda vähemaks neid kompromissikohti jääb; mõni teise poole soov või omadus, mis neid varem hulluks ajas, ei tee seda enam.
  • Kui üks partneritest tunneb, et tal on vaja omaette olemise aega, peaks ta seda rahulikult võtta saama, kui igapäevaelu korraldus seda vähegi lubab. Teadlik ja endaga heas kontaktis olev partner ei karda selliseid olukordi, vaid mõistab, et kui teine saab ennast üksinduses või sõpradega koos olles laadida, saab ju ka suhe sellest ainult paremaks muutuda.
  • Isegi kui kooselu on kestnud kolmkümmend aastat, ei ole keegi kellegi oma, igaüks kuulub ainult iseendale. Partnerid saavad kokku leppida selles, et nad on koos ainult niikaua, kuni mõlemal on hea ja nad lasevad teineteisel olla need, kes nad päriselt on.
  • Hinge tasandil ei ole keegi kellestki sõltuv, kõik hinged on vabad. Mida parema kontakti sa endaga saad, mida vabamalt ja julgemalt ennast tunned, seda vähem suhtevahtu sa enda ümber vajad. Suhe on tore ja annab elule palju juurde, aga sellest ei peaks sõltuma sinu sisemine rahu ja heaolu. Hea suhte aluseks on sinu hea suhe iseendaga.
Tiit Trofimov. Foto: Nyoman Silver Abe Do

Meelespea! 

Ole enda vastu aus ja vaata, kas partner võimaldab sul oma tõde väljendada või pole sa koos selle inimesega, kellega peaksid olema. Tunneta see ära (isegi kui sa seda tunnistada ei taha, tead sa oma südames õiget vastust) ja julge teha vastavad otsused. Usu, elu toob su teele õigel hetkel paarilise, kellega koos olles saad ennast turvaliselt ja vabalt tunda ja väljendada. Vastasel korral pole suhtel mingisugust mõtet.

Head Uudised GoodNews