1. Avaleht
  2. Inspireeriv
  3. Terapeut annab nõu: kuidas aktsepteerida hetkeolukorda?
Terapeut annab nõu: kuidas aktsepteerida hetkeolukorda?

Terapeut annab nõu: kuidas aktsepteerida hetkeolukorda?

“Selguse huvides mõne sõnaga sellest, mida tähendab „aktsepteerimine”. Huvitav on see, et mõnes mõttes on lihtsam öelda, mida aktsepteerimine EI tähenda. Kindlasti ei ole see apaatsus, allaandmine või kellegi teise süüdistamine. See ei tähenda, et olukord sulle meeldib, et sa seda tahaksid või et peaksid toetama selle jätkumist. Samuti ei tähenda see seda, et peaksid nõustuma väitega, et olukord püsib muutumatul kujul igavesest ajast igavesti – on vaja aktsepteerida vaid seda, et hetkel on nii, nagu on,” selgitab terapeut, harfimängija, muusikalooja, Hiina tervisevõimlemise Qi gong’i treener, mitme raamatu autor ja vaimsete praktikate õpetaja Kreet Rosin-Pindmaa oma raamatus “Külluse ja armastuse sagedus”, kuidas harrastada tänulikkuse dieedi tehnikat.

Aktsepteerimine on meeleseisund

Aktsepteerimine on Rosin-Pindmaa sõnul oma olemuselt suhtumine või meeleseisund. See on vastand vastupanule. See hõlmab ka lubamist endal kogeda just neid emotsioone, mis hetkel üles kerkivad. Nt olles liiklusummikus võivad peamisteks edasiliikumise soovi põhjuseks olla sinu kannatamatus, soov jõuda sihtkohta ning võimalik hirm seoses hiljaksjäämisest tulenevate tagajärgedega. See on vastupanu – sa ei taha olla seal, kus sa hetkel oled. Mida siis vastupanu asemel teha või kuidas olla? Nt tunnetada tänulikkust, et sul on auto; tunnetada tänulikkust, et Eestis valitseb autode küllus; tunnetada tänulikkust, et saad kiirustada teosammul; tunnetada tänulikkust, et sulle on kingitud aega pööramaks pilku enda sisse ning jälgimaks üleskerkivaid emotsioone ja tundeid; et saad kerida aknaklaasi alla ja  nautida vaadet või linnulaulu; jälgida teiste inimeste reaktsioone; teha kehateadlikkust suurendavat hingamisharjutust; teha üks EFT koputusring; laulda oma lemmiklaulu vmt.

Aktsepteeri olemasolevat ilma sellega võitlemata või selle vastu sõdimata. See käib ka sinu isiklikus reaalsuses olevate inimeste kohta – luba neil olla need, kes nad on, ilma neid kritiseerimata. Iga kord, kui kritiseerid teist või iseennast, madaldad oma vibratsiooni. Hinnangute andmine ja kritiseerimine tõmbavad vibratsiooni allapoole isegi siis, kui nende taga on  head kavatsused.  Aktsepteeri ka emotsioone ja vaatenurki. Paljude negatiivsete emotsioonide  (nagu nt kannatamatuse, ärrituse, süütunde) intensiivsust ning esinemissagedust on võimalik alandada märkimisväärsel hulgal, kui oled lubamises. Praktiseerides lubamises olemist nii iseenda kui teiste suhtes, toetad vibratsiooni loomulikku tõusmist ülespoole.

Aktsepteeri olemasolevat ilma sellega võitlemata või selle vastu sõdimata.

Ole lubamises ka seoses küllusega

Vastupanu on disharmoonia sinu küllusesoovi ning sinu iseenda mitteväärtustamise vahel. Olla lubamises tähendab muuhulgas eirata teiste katseid sind maha teha. Samuti tähendab see oma varasemate egost lähtuvate uskumuste asendamist külluseteadvust toetavate uskumustega ning meelespidamist, et oled osa Külluse Allikast.

“Õpi aktsepteerima seda, mida muuta ei saa. Sellise muutmatute tegurite hulka kuuluvad nt sinu pikkus, sinu vanemad ja sinu minevik. Samuti ilm, merevee temperatuur supelrannas ning teiste inimeste mõtted. Samas, kui ütlen, et minevikku muuta ei saa,siis see ei tähenda, et sa ei saaks muuta minevikus aset leidnud sündmuste mõju sulle. Või kui väidan, et vanemaid muuta ei saa, siis see ei tähenda, et sa ei saaks muuta enda suhtumist neisse,” kirjutab ta.

Õpi aktsepteerima seda, mida muuta ei saa.

Õnneks on terve suur hulk asju, mida saad kindlast muuta. Muudetavate tegurite hulka kuuluvad:

  • Sinu harjumused
  • Sinu suhtumised ja vaatenurgad
  • Mina-pilt
  • Oskuste hulk
  • Suhete kvaliteet (nii perekonnas kui sõpruskonnas)
  • Sissetulekute suurus
  • Tervislik seisund ja energiahulk kehas
  • Toitumine
  • Liikumine ja füüsiline vorm
  • Hingamisrütm
  • Mõtted
  • Uskumused

“On kindel, et ka sinu jaoks kõige armsamatel ja lähedasematel inimestel on n-ö kiikse ja harjumusi, mis ei pruugi panna sind rõõmust lakke hüppama. Kuid hoolimata kõikidest erinevustest (millel ilmselt on sinu kiiksudest erinev vibratsioon), tasub siiski aktsepteerida kõiki just sellistena, nagu nad on. Ka siis, kui nende valikud sind seni tugevalt häirinud on. Kusjuures, see ei tähenda, et peaksid kellegi tegusid või valikuid heaks kiitma. Olles lubamises, saavad energiad liikuda vabamalt ning inimestel on lihtsam muutuda,” kirjutab Kreet Rosin-Pindmaa.

Raamatu saab tellida Apollo e-poest!

Head Uudised GoodNews