1. Avaleht
  2. Palun ära jää üksi
  3. Täna on laste seksuaalse väärkohtlemise vastane päev: vihjeliin julgustab väärkohtlemist märgates sellest teada andma
Täna on laste seksuaalse väärkohtlemise vastane päev: vihjeliin julgustab väärkohtlemist märgates sellest teada andma

Täna on laste seksuaalse väärkohtlemise vastane päev: vihjeliin julgustab väärkohtlemist märgates sellest teada andma

18. november on laste seksuaalse väärkohtlemise vastane päev, mille eesmärk on  juhtida tähelepanu laste kaitsmisele seksuaalse väärkohtlemise eest.

Eesti vihjeliin sai 01. jaanuarist 30. juunini 1152 teadet, millest 500 sisaldas infot veebikeskkonnast, kus oli üleval laste seksuaalset väärkohtlemist esitav materjal. Möödunud aastal said vihjeliinid üle maailma 443,705 teadet, mis sisaldas infot laste seksuaalset väärkohtlemist esitavast materjalist. Ohvritest oli 81% vanuses 3-13 aastat, ning kõikidest ohvritest 96% olid tüdrukud.

Foto: Freepik

Projekti Targalt internetis koordinaatori Malle Hallimäe sõnul on oluline, et igaüks, kes märkab veebis lapse seksuaalset väärkohtlemist, annaks sellest vihjeliinile teada. „Laste seksuaalset väärkohtlemist esitav pildimaterjal valmib enamasti lapse tegeliku väärkohtlemise käigus. Sellise materjali ringlemisel ja tarbimisel internetis toimub lapse seksuaalne väärkohtlemine üha uuesti. Ka levitatakse noorte poolt endast tehtud intiimseid fotosid või videoid, mis algselt olid saadetud ainult ühele inimesele. Oluline on need pildid ja videod internetist eemaldada ning ohvrit abistada.”

Internet ei tunne riigipiire ning vihjeliini töö eesmärgi saavutamiseks teeb Lastekaitse Liit rahvusvahelist koostööd ning ülemaailmse võrgustiku INHOPE liige, kuhu kuulub 50 vihjeliini. Möödunud aastal said vihjeliinid üle maailma 443705 teadet, mis sisaldas infot laste seksuaalset väärkohtlemist esitavast materjalist. Ohvritest oli 81% vanuses 3-13 aastat, ning kõikidest ohvritest 96% olid tüdrukud.

  • Vihjeliin on MTÜ Lastekaitse Liidu tasuta veebipõhine teenus, mille eesmärgiks on aidata kaasa laste seksuaalset väärkohtlemist esitava materjali leviku tõkestamisele internetis. Laste seksuaalset väärkohtlemist esitav materjal on foto, video, kirjutis, kus alaealist on kujutatud erootilises või pornograafilises situatsioonis. Igaüks, kes märkab internetis sellist materjali, saab sellest teada anda veebilehel oleva akna „Teavita ebaseaduslikust sisust” kaudu. Teavitamiseks tuleb aknast avanevasse vormi kirjutada veebilehe aadress, millel internetikasutaja on märganud laste seksuaalset väärkohtlemist esitavat materjali. Oma isikuandmeid esitama ei pea. Koostöös politsei ja veebiteenuste pakkujatega eemaldatakse ebaseaduslik materjal internetist.
Head Uudised GoodNews