1. Avaleht
  2. Hingele
  3. SUVEINTERVJUU! Joogafestivali rahvas hõikab huvilisi Haapsallu
SUVEINTERVJUU! Joogafestivali rahvas hõikab huvilisi Haapsallu

SUVEINTERVJUU! Joogafestivali rahvas hõikab huvilisi Haapsallu

SUVEINTERVJUU! Joogafestivali rahvas hõikab huvilisi HaapsalluEsmaspäeval Tallinna TV saates “Täna Plus Suvel” esinenud Haapsalu Joogafestivali peakorraldaja Merit Raju ning väelaulikud Tom Valsberg ja Jane Kruus annavad veidi aimu sellest, mis hakkab Valge Daami linnas toimuma juba 18. ja 19. heinakuu päeval.

Merit kirjeldab neljandat korda toimuvat festivali kui suurt vabaõhuüritust, kus vihma korral on võimalik kõik tegevused ka varju alla viia. Osa üritustest toimuvadki siseruumides, sest joogaga tegelemise eelduseks on sageli vaikus ja rahu. Mõned nädalad saab festivalipassi soetada veel soodsamalt – 45 euro eest. Basaarile ehk tervisetoodete turule pääsevad huvilised aga tasuta. “Jooga, tants ja muusika!” – nii kirjeldab peakorraldaja üritust kokkuvõtvalt.

Kui reporter uurib, et kas jooga pole ehk tavainimesele midagi võõrast, alternatiivset, siis Meriti jutu järgi tasub uudishimulikel kohale tulla ja järgi proovida, mida jooga endast kujutab ja mida see annab – üritusel tutvustatakse kogunisti 12 erinevat joogastiili. Korraldajad on alati pärast festivali otsinud vastukajasid ja need on üldjuhul heakskiitvad olnud. Üldiselt tõmbab festival Haapsallu kokku üle tuhande inimese, neist pooled on esmakülastajad ehk n-ö nuusutajad.

Mõistagi on saatejuhil varuks küsimus, mida jooga on andnud Meritile endale. “Jooga on mulle mõjunud ka väliselt, aga sisemuses on ta andnud rahutunde ja keskmes olemise,” selgitab joogaga juba aastaid tegelev naine. “Kõik see käib minuga kaasas ka siis, kui on raske aeg.” Meriti sõnul on festival esmakülastajatele tohutult meeldiv kogemus, sest koos on suur seltskond viisakaid, meeldivaid ja rõõmsaid inimesi, keda kutsu kasvõi endale külla. Suur osa ürituse rahulikkusest peitub põhjuses, et Joogafestival on täiesti alkoholivaba.

Merit täpsustab veel, et esimesl päeval algavad tegevused keskpäeval ja lõpevad tund enne südaööd. Teisel päeval algab joogatamine kell 6 hommikupraktikaga ja festival lõpeb pärastlõunal kell 15.

Edasi läheb jutujärg väelalulikute Tomi ja Jane kätte. Need kaks muusikut on festivali peaesinejad.

“Meie kontsert on nagu pool laulupidu,” teatab Tom. “Enamuse laule laulame rahvaga koos ja mõned eraldi. Palju on regilaule, aga ka India mantraid.”

Reporteri küsimusele, et kas lisaks joogale pannakse rahvas ka laulma, vastab väelaulik: “Me ei sunni kedagi, aga nii juhtub, et kõik hakkavad laulma.”

Muide, Tom ja Jana käivad koos soovijatega ja neile väelaule laulmas igal kolmapäeval Mustamäel Blissi majas. “Sinna tulevad ka sellised inimesed, kes arvavad, et neile on elevant kõrva peale astunud, aga tuleb välja, et ei olegi, et oskavad laulda küll,” kommenteerib Tom. Tema jutu järgi on erinevalt tasakaalu ja keskme leidmist pakkuvast joogast väelaulus palju rõõmu ja elevust, see on kokku suur pidu koos tantsuga. Seepeale täpsustab Merit, et Joogafestivalil on samuti kaks tundi nauditavat tantsimist.

Tom selgitab veel, et osa väelauludest põhinevad regilauludel, kuid osa on ka teistest kultuuridest üle võetud ja maakeelseks tõlgitud. Lõpetuseks lasevad nad koos Janega Komeedi kohviku suveterassil valla ühe võimsa väelaulu. Tahad kuulata? Tee seda SIIN!

Jüri Kukk

Head Uudised GoodNews