1. Avaleht
  2. Hingele
  3. SEITSE HEAD NÕUANNET I Terapeut Liis Kuurme annab nõu, kuidas hoida harmooniat iseendas
SEITSE HEAD NÕUANNET I Terapeut Liis Kuurme annab nõu, kuidas hoida harmooniat iseendas

SEITSE HEAD NÕUANNET I Terapeut Liis Kuurme annab nõu, kuidas hoida harmooniat iseendas

Viimased aastad on olnud paljude jaoks keerulised, aga samas andnud ka võimaluse tegeleda enda vaimse tervisega. Terapeut Liis Kuurme annab nõu, kuidas hoida harmooniat iseendas.

Enda vaimse tervise hoidmine

Liis soovitab lasta oma mõistusel vahel puhata ja lasta enda pärisolemusel näidata elu suurimaid imesid. “Ei ole mõtet seista vastu oma tunnetele – nad olid ammu enne sind ja jäävad ka siis, kui sind enam pole. Võideldes millegi eest või vastu ei vii sind kunagi kohale ilma vigastusteta ja kaotusteta. Tea, et võitluses on alati vastaspool, vastasjõud,” ütleb ta.

Liis paneb ka südamele, et sa ei pea enda varjukülgedega, traumadega, valudega või haiget saamistega tegelema. Sa ei pea neid lahendama ega häbenema. Sa saad neil tulla enda seest välja, et nad saaksid õhku. Kui nad on näinud päikesevalgust, jalutavad nad ise su juurest minema. Soovi neile head teed ja siis ole enda vastu lihtsalt heatahtlik.

Ja mis peamine – ära karda paluda abi, kui sa seda vajad!

Ära karda paluda abi, kui sa seda vajad!

Terapeut Liis Kuurme. Foto: Ingrid Tsirel

Hoia oma vaimu ja keha

Oluline on toita ja joota oma keha, anda talle piisavalt valgust, puhkust ja liikumist – nii hakkab ta õitsema, on õnnelik ja rahulolev. Ära esita oma kehale tingimusi ja hinnanguid, vaid toeta teda tema teekonnal sind elus hoida! Kuula oma keha soovitusi, mitte hoiatusi.

“Ole iseenda kingitus. Kingi endale iga päev osake iseendast, mis on olnud häbelikkuse, väärtusetuse või mõne muu kardina taga peidus,” ütleb Liis.

Oluline on toita ja joota oma keha, anda talle piisavalt valgust, puhkust ja liikumist – nii hakkab ta õitsema, on õnnelik ja rahulolev.

Tekita heaolutunnet

Olles heatahtlikult neutraalsed ja uudishimulikud, saame päris kiiresti tuua ennast pingeseisundist rahuolekusse ja tasakaalu.

Liis soovitab koostada nimekiri tegevustest, mis tekitavad sinus heaolutunnet. Seda nimekirja võiks aeg-ajalt ka üle vaadata ja täiendada võimalusel. Leia ka võimalus kirjutada nimekiri nendest vajadustest, mis on olnud pikka aega ja ”krooniliselt” rahuldamata. Neid vajadusi, ka väikesena tunduvaid, on vaja regulaarselt ka täita.

Lisaks igapäevatoimetustele leia igas päevas neid mõneminutilisi hetki, kus oled vaikuses, eemal kõigest ja kõigist. Sulge silmad ja kujuta endasse see õnnetunne, mis sulle naeratuse näole toob. See aitab sul meeles hoida seisundit, mida kasvatad ajapikku püsivaks.

Tähtis on ka hoida enda ligi inimesi, kes pigem tõstavad su energiat ja tuju, kui neid, kes alla tõmbavad. Kui on siiski neid allatõmbavaid inimesi, hoia tähelepanu enda heaoluseisundil, mõeldes endamisi: hoolimata sellest, et mu sõber või kolleeg või perekonnaliige on halvas tujus, hoian mina enda heaolu- ja õnnetunnet endas püsivalt.

Seitse head nõuannet

  • Armasta elu ja iseennast.
  • Ela kirega.
  • Tee asju, mis toovad naeratuse näole.
  • Naudi elu.
  • Tee teadlikke valikuid.
  • Ela elu läbi südame ja armastuse.
  • Ole elule tänulik.
Head Uudised GoodNews