1. Avaleht
  2. Hingele
  3. Samuraikoodeks keelepeksust
Samuraikoodeks keelepeksust

Samuraikoodeks keelepeksust

jaapan2Jaapani kultuur on kordumatu ja unikaalne, selle üle tunnevad uhkust jaapanlased ning seda tunnistavad välismaalased, kellel on õnnestunud Jaapanit külastada.

Jaapani karakter sepistati suuremate ja väiksemate sõdade käigus; sõjaliste ning poolsõjaliste diktatuuride aastad ja isegi aastasajad kujundasid jaapanlaste rahvusliku iseloomu.

See omanäoline vaimsus leiab oma peegelduse tänase Jaapani kultuurilistes ja olmelistes traditsioonides ning ilmutab end siiani suhetes võõramaalastega. Jaapani kultuuri ja jaapanlaste kui rahvuse eripära kujunemisele aitasid oluliselt kaasa samuraid – aristokraatliku sõdalaste kasti esindajad.

“Samuraikoodeks” ehk “Sõdalase tee algajaile” kirjutati käsiraamatuna endale sõjavälise tee valinud samuraide tarvis. Tegemist oli sõdalase-samurai laitmatu käitumise etaloniga, mis sisaldas kõlbelist ja praktilist laadi õpetussõnu sõjamehe tarvis, määras selgeks sõdalase käitumise sotsiaalsed standardid ning olid vastavuses jaapanlaste ajalooliste rüütlitraditsioonidega.

Mida kirjutab “Samuraikoodeks” keelepeksu kohta? Head lugejad, head lugemist ja kaasamõtlemist!

Samurail ei sobi keelt peksta, kuulujutte rääkida ja laskuda sõnelustesse ning tulututesse aruteludesse, isegi kui ta näeb teiste väärituid tegusid või ehk kuuleb neid.

Need, kes räägivad teisi kurjasti taga, peavad valvel olema.

Ja vaata, miks. Need, kes räägivad teisi kurjasti taga, peavad valvel olema, et nende sõnu võidakse valesti tõlgendada ka sel juhul, kui nende jutud on õiglased ja tõele vastavad, sest iga teie sõna saab ka ju ümber tõlgendada.

Võib juhtuda, et ühel heal päeval tuleb teil pöörduda abi saamiseks nende poole, kelle tegemisi te nii häbitult olete arutanud oma seltsiliste seas.

Võib ka juhtuda, et ühel heal päeval tuleb teil pöörduda abi saamiseks nende poole, kelle tegemisi te nii häbitult, kurjalt ja ebaõiglaselt olete arutanud oma seltsiliste seas. Küllap tunnete siis mitte väheseid südametunnistuse piinu, kui hakkate, käed risti rinnal ja põlvi nõkutades, kohmetu, kimbatuses ja troostitult anuma neid osutama teie suhtes armu ja aidata teid teie hädades.

Elu toob häda ja õnnetust sellele, kes lobiseb tühja juttu ja levitab kuulujutte.

Ärge jääge istuma nende hulka, kes räägivad teisi taga; vältige neid jutte. Pidage meeles, et elu toob häda ja õnnetust sellele, kes lobiseb tühja juttu ja levitab kuulujutte.

Monika Kuzmina Peatoimetaja