1. Avaleht
  2. Hingele
  3. EKSKLUSIIV I Šamaanifestivali korraldaja Tõnu Talimaa: šamanism on väärtuste süsteem, mille alusseadused tulevad elust enesest ja loodusest
EKSKLUSIIV I Šamaanifestivali korraldaja Tõnu Talimaa: šamanism on väärtuste süsteem, mille alusseadused tulevad elust enesest ja loodusest

EKSKLUSIIV I Šamaanifestivali korraldaja Tõnu Talimaa: šamanism on väärtuste süsteem, mille alusseadused tulevad elust enesest ja loodusest

Šamanismi väärtuste järgi elava Tõnu Talimaa sõnul on šamaan keegi, kes on Elava Teadvuse olemuse kandja ehk Elava Teadvuse preester, kes on 24/7 teenistuses – kes võib olla tervendaja, kes võib olla ühenduste looja, informatsiooni tooja – igaühel on omad missioonid. Šamanismiga saab sel suvel lähemalt tutvust teha 17.-19. juulil toimuval šamaanifestivalil “Šamaanipäevad 2020” Arhailiste Traditsioonide Keskuses.

Šamaan elab kooskõlas loodusega

Šamaan Tõnu Talimaa sügav loodusearmastus on pärit juba lapsepõlvest. “Ma olen maal kasvanud ja elanud. Ma olin kirglik kalamees, 7.-8. eluaastast alates suvel olin enamus aja jõe ääres võsas, istusin ja ootasin kala,” meenutab Tõnu, et ehk olid need tema esimesed mitteteadlikud meditatsiooni ja muutunud teadvuse seisundi kogemised. Selline keskendumine ja ühe punkti vaatamine ning tähelepanuga töötamine on üks meditatsiooni tehnikaid.

Huvi rabade vastu tekkis tal tänu sõbrale, kes kogus põdrasarvi ning koos sarvede otsingutel käies rääkis rabadest. “Kui sa lähed sellise olendi embusesse, kes on 8000 aastat vana ja järjepidevalt kasvanud, siis see on hoopis midagi muud kui kuskile vanasse metsa minna,” kirjeldab ta ka rabasid. Rabad koos kalalkäimistega mõjutasid oluliselt huvi Elu – ja looduse sügavast olemusest arusaamise vastu. “Hiljem sain aru, et selline huvi fookus on omane šamanismile,” räägib ta.

Muuta saab vaid iseennast, mitte teisi

Looduse hävitamine tekitab Tõnus kurbust. “Looduse eluseaduse järgi elades ma ei saa minna muutma teisi, ma saan muuta ainult iseennast ja selliseid otsuseid mitte teha, mis loodust rüüstavad ja reostavad, vaid toota vastupidist võnget siia reaalsusesse,” selgitab ta, et „rusikaga vehkimine ja vastu rinda tagumine“ annab vaid jõudu sellele protsessile, mille vastu võideldakse. “See on see sama kuulus ütlemine kui: “Kas ma olen sõja vastu või ma olen rahu poolt”, see on väga suur erinevus.”

Looduse eluseaduse järgi elades ma ei saa minna muutma teisi, ma saan muuta ainult iseennast.

Sõja vastu olles toidad sõda, sest oled sõjas sõjaga, tähelepanu on fokusseeritud sõjale. Rahu poolt olles ei pööra sa tähelepanu sõjale ega toida seda.
Selle asemel, et minna Eesti metsa hävitajatega võitlema, jagab Tõnu läbi suhtlemise loodust hoidvaid väärtusi, istutab puid, laulab elu loovaid palveid, loob lindudele pesasid, kutsub vaime ja haldjaid, kelle kodumetsad on maha võetud, enda poolt hoitavasse ja hooldatavasse metsaoaasi.

Rahu poolt olles ei pööra sa tähelepanu sõjale ega toida seda.

Šamanismis tulevad teadmised sinu seest

Tõnu sõnul ei ole šamanismis mõistus peamine õppimise instrument, vaid teadmised sünnivad sinu seest, sinu enda elavast teadvusest, vaikusest ja sinu kogemuslikust arusaamistest – kui otsid vastust mingile küsimusele, siis kuulatad iseenda sisemist vaikust ja ühel hetkel taipad ja sisemiselt „näed“, kuidas asjad käivad. “Keegi pole sulle seda rääkinud, aga sa tead, et see on nii,” selgitab ta. Mõistust saab vajadusel kasutada siis selle suure tunde inimkeeleliseks väljendamiseks. Šamaanid põhiosa oma ajast ei ela mõistuse kaudu, vaid Elava Teadvuse kogemusliku ruumi kaudu.

Palve on täpselt sihitud teadvuse mõjuimpulss, mis on väljendatud inimkeeleliselt. Palvega luuakse reaalsust, mõjutatakse seda „võrku“, mis loob reaalsust. Luuakse reaalsuslõimes ühendusi, mis võimaldavad mingisuguseid asju teha. See on üheaegselt kutsumine ja sellega ka ehitatakse ning häälestatakse iseenda teadvuse seisundit. Selleks, et mingisse vajalikku teadvuse seisundisse ise minna, on tarvis täpset valemit, nagu programmi, mis sind sinna viib. Palve on väga täpselt programmeeritud ja teadvusesse sihitud psüühilise programmi jupp.

Palvega luuakse reaalsust, mõjutatakse seda „võrku“, mis loob reaalsust.

Tänulikkus on üks kõige väekamaid teadvuse seisundeid

Tõnu peab tänulikkust üheks väekaimaks teadvuse seisundiks. Tema sõnul pole tänulikkus lihtsalt emotsioon. Tänuseisund on palju sügavam ja elusam kui see esmapilgult paistab. Kuna see on hästi kõrge vibratsiooniga, siis seetõttu on see ka üks tervendavamaid.

“Kui praktiseerida tänulikkust sõnaliselt ja ka tundeseisundis, siis meie kehaprotsessides, teadvuses ja iseloomus hakkavad toimuma väga elustavad transformatsioonid,” selgitab ta. Austuse ja tänutunne on väga tervendavad, need koos annavad täiusliku avatuse ja usalduse, sealt tulevad juba kaastunde, hoolivuse ja kõikide selliste mõõtmed, see on nagu juur elusatele seisunditele. Kui inimene ei oska tänulik olla, siis ta ei oska ka elada.

Kui inimene ei oska tänulik olla, siis ta ei oska ka elada.

Šamanism on eluviis

Kui küsida, mis õieti on šamanism, ei saa öelda, et see on religioon. Tegelikult on see eluviis. “See on selline väärtuste süsteem, mille alusseadused tulevad elust enesest, loodusest. See on loodusega üks, elususega ja elusa teadvusega ühtsuses olemise eluviis,” selgitab šamaan. Kõik need tegevused, mis šamanismist tulevad, kasvavad välja sellest alusbaasist.

“Kui küsida, et mis see elusus siis on, siis mina vastaks, et see püha vägi on elav teadvus. See on selline olemine, mis on koguaeg kõiges kohal oma lõputus mõõtmelisuses, on täiuslikult elus ja millest kõik vormub ning kasvab. Ta loob iseennast kogu aeg lõputult uueks ja uueks. Kõik see, mida me näeme, on selle sama voolu väljendus. Ka meie ise,” räägib ta. “Kui räägitakse iseenese otsimisest, siis see otsimise ruum on just elavas teadvuses ja enda sees. Me ei saa leida iseennast väljastpoolt, vaid teadvusest selle sama tuumana, mis on absoluutselt igas rohulibles, sinus, Matis ja Kalles, loomas, putukas ja mutukas, see alustuum on kõik üks, me olemegi oma olemuses kõik sellega üks.”

Šamaan on Tõnu sõnul iga inimene. Igaüks jõuab selleni oma evolutsioonilisel teel varem või hiljem, sellesse ühtsuse olemisse, iseenda kui selle kõige puhtama teadliku elususe väena olemiseni. Mõnel võtab see rohkem aega, mõnel vähem. Sõltuvalt sellest, kui sügava tänulikkuse, austuse, mängulisuse ja huviga me iseennast ja elu vaatame ja kogeme. Šamaan kannab tema sõnul elava teadvuse olemust, on elava teadvuse „preester“ ja on Vaimu poolt kutsutud teenistusse 24/7 – ta võib olla tervendaja, kes võib olla ühenduste looja, informatsiooni tooja – igaühel on omad missioonid.

Tema sõnul on olemas selline asi nagu „šamaanihaigus“.  “Öeldakse, et kui vaimud on välja valinud, et see inimene peab hakkama tegema šamaanitööd aga inimene ei võta seda vastu, võib ta jääda kummaliselt haigeks. Sümptomid kaovad, kui inimene võtab oma ülesande vastu.  Teisisõnu hakkab mitte inimeseks, ta peab vastu võtma selle, et ta on aegajalt oma olemuselt hoopis midagi muud kui Jüri või Mari,” selgitab ta šamaani olemust. Seetõttu ei saa ka tema arvates ise inimene endale šamaani tiitlit võtta, vaid peavad olema märgid.

Šamaan kannab endas ühendust eluväe ja loodusega

Kui tahaks minna šamaani käest abi paluma, peaks Tõnu sõnul inimesel olema selge, mida ta peab šamanismiks, kes on šamaan ja mis tööd too konkreetselt teeb. “Kui inimene läheb šamaani või inimese juurde, kellel justnagu on kõik paigas, aga kuskil altaril on seal näiteks poolik õllepudel, vähemalt minu mõistes sotsiaalses mõõtmes sellises vormis šamanism ja õlu kokku ei lähe, kui see ei ole just mingi rituaali osa,” selgitab ta. Tasub kuulata ja vaadata seda, milliseid sõnu ta kasutab ja kuidas ta kasutab neid ruume, mis on sõnade taga, kuidas ta neid ühendab ja milliseid teadvuse valemeid ta sõnadega loob. Teiseks on oluline rääkija tundeseisund ja emotsionaalsed aspektid, sel ajal kui ta midagi räägib. See on selline teadvuse skaneerimine, seda ei ole lihtne teha ja nendest olemitest aru saada, et kas on maskid ja millised need on. Kuid sellist tajumise ja nägemise võimekust saab endas elustada.

Tõnu korraldab ka 17-19. juulil šamaanifestivali, kuhu ta kutsub esinejad vastavalt oma isiklikule tunnetusele ja tuttavate šamaanide soovitustele. Oluline on, et esinejad kannavad endas puhast tänu ja ausust ning ühendust eluväe ja loodusega. “Kui neil on süda õiges kohas ja meel on puhas, siis nad näevad ka maailma puhtalt ja nad ei paku mingit varjutatud ja tumendatud teadvusi siia ruumi,” selgitab ta. “Šamaanifestivali ruumi loome selliseks, et see üritus oleks särava, elusa valguse ja teadvuse pidu.”

Šamaanifestival avardab silmaringi ja avab südame

„Šamaanipäevad 2020“ festival annab võimaluse mõnusas olemises ammutada šamaanitarkusi oma ala meistritelt, nautida Arhailiste Traditsioonide Keskust ja tuua elususe väge oma olemisse. Korraldaja sõnul on festivali formaat silmaringi avardav ja tutvustav ning üks selle eesmärk on luua avatust südamesse ja hinge, näidata šamanismi olemust, millega seal tegeletakse ja kes need inimesed on, kes selliseid väärtuseid kannavad.

Oleme sellist šamanismi olemuslikkust ja avatust juba üle kümne aasta loonud ja nii-öelda kudunud Arhailiste Traditsioonide Keskuse loodusruumidesse. Kellel on huvi selliste teemade vastu nagu iseenda leidmise, iseenda tervena ja hästi elamise vastu, siis šamanistliku vaatenurga alt nad saavad avastada festivalil, kuidas šamanistlikus maailmas loodus väärtuste ruumides neid asju tehakse,” räägib Tõnu. Festivali formaat süviti ei võimaldagi minna, aga see, kui palju igaüks festivalilt saab, sõltub sellest, kui palju ta on valmis vastu võtma. Tegijad teevad festivalil oma tööd laitmatult ning maksimaalse sügavusega. “Kui inimene on valmis ja silm ning teadlikkus on piisavalt terav, et sügavalt tunda, siis ta saab ka väga sügavale minna,” lubab korraldaja.

Šamaanifestivalil saab osaleda mitmetes töötubades – peamised teemad on näiteks šamaanitrummi praktiline kasutamine, šamanistliku tervendamise saladused, vaimuilmaga suhtlemine, šamaanirännakud hingeosade leidmiseks, väelooma leidmine ja temaga suhtlemine, iseenda ja loodusega kontakti avardamine, taimedega ühenduse loomine, helid ja muusika, kividest ehitatud labürintide, spiraalide ja kiviringide kasutamine, šamaaniatribuutika loomine ja kasutamine, sütelkõnd.

Traditsiooni kohaselt loositakse iga festivali lõpus kõigi kolmepäevapileti omanike vahel loosi üks šamaanitrumm ja –flööt. “See on siis kingitus selle ruumi või vaimu poolt inimesele, materiaalselt,” selgitab korraldaja.

Üritusele saab registreeruda kodulehel www.shamandays.eu. Piletite arv on piiratud. Rohkem infot leiab Facebookist!

Milline muusika ja mis raamatud avardavad šamaani meeli? 

Oodates festivali, jagas Tõnu Talimaa ka muusikapalasid ning raamatuid, mis teda inspireerivad ning meeli avavad.

Raamatud, mis Talimaad on inspireerinud!

  • “Šamanism. Arhailised ekstaasitehnikad,” Mircea Eliade
  • ”Šamaani töö”, Michael Harner
  • “The Medicine Way”, Kenneth Meadows
  • “Kosmiline siug. DNA ja teadmiste lätted” Jeremy Narby
  • “Tolteekide elu ülevaatuse tegemise meetod”, Victor Sanches
  • “Tee Ixtlani”, Carlos Castaneda
  • “Jutustused jõust”, Carlos Castaneda
  • “Sisemine tuli”, Carlos Castaneda
  • “Jõu teine ring”, Carlos Castaneda
  • “Kotka and”, Carlos Castaneda
  • “Vaikuse jõud”, Carlos Castaneda

Kuula Tõnu Talimaa soovitatud muusikat!

Head Uudised GoodNews