1. Avaleht
  2. Hingele
  3. SAAME TUTTAVAKS I Kontsellöör ja psühholoog Ada Kesonen: perekonstellatsiooniteraapia aitab igal pereliikmel leida oma koht peresüsteemis
SAAME TUTTAVAKS I Kontsellöör ja psühholoog Ada Kesonen: perekonstellatsiooniteraapia aitab igal pereliikmel leida oma koht peresüsteemis

SAAME TUTTAVAKS I Kontsellöör ja psühholoog Ada Kesonen: perekonstellatsiooniteraapia aitab igal pereliikmel leida oma koht peresüsteemis

Ada Kesonen on psühholoog, hüpnoterapeut ning kontsellöör, kes aitab harutada lahti keerdkäike ning probleeme elus. Konstellatsiooniteraapia on tema sõnul tõhus viis aru saada, millega on seotud mingi takistus elus ning sellest vabaneda. Perekonstellatsioonides avanevad aga nähtamatud sidemed, mis aitavad igal pereliikmel leida enda koht peresüsteemis.

Millal ja miks pöörduda psühholoogi poole?

Ada Kesonen on viimased 12 aastat töötanud psühholoogina. “Oma loomult olen eluuurija – seega uudishimulik kõige ümbritseva vastu,” kirjeldab ta end. “Mis saakski olla huvitavam, kui jälgida enda ja teiste sisemaailma nendes oludes ja selles keskkonnas, kus me parasjagu viibime.”

Ta on omandanud magistrikraadi sotsiaalteadustes psühholoogia erialal ja nii kaua kui ennast mäletab, on teda alait huvitanud inimeste käitumise, tekkivate tundmuste ja mõtete tagamaad. “Inimene kui selline on nii köitev konstrukt, et psühholoogiks õppimine tundus ainuõige valik,” räägib ta.

Psühholoogi juurde pöörduda soovitab ta siis, kui tahaksid täiesti erapooletu inimesega arutada elus tekkinud keerdkäike või lihtsalt rääkida, kui südames on raske ja hinges pitsitab valu. “Vahel on hea ennast kuulata, kui häälega asju välja ütled ja mõnikord aitab see, kui keegi lihtsalt kuulab, näeb laiemat perspektiivi ning otsib koos sinuga üles su sisemised ressursid,” selgitab ta, kuidas psühholoogi juures käik võib aidata.

Ada arvates ei ole ükski probleem liiga väike, kui see keerleb sul peas, segab tunda elust rõõmu, haarab sind endasse, võttes sellega sinult hinge- ja meelerahu. “Alati ei saa ja ei pea ise kõigega hakkama saama,” räägib ta.

Perekonsellatsioonid aitavad harutada lahti pereprobleeme

Lisaks psühholoogiale õppis Ada Kesonen kontsellööriks aastatel 2014-2016 Süsteemsete Lahenduste ja Konsultatsiooni Instituudis väljaõppekoolitusel “Süsteemne-fenomenoloogiline lähenemine ja perekondlikud sätted”, kus ta omandas peresüsteemide konsellöör-terapeudi kvalifikatsiooni. Kevadel 2019 lõpetas ta aastase “Struktuursete ja sisemiste osade konstellatsioonide” väljaõppe.

“Me kõik oleme osa süsteemist. Konstellatsiooniteraapia lähtub arusaamast, et igas süsteemis valitseb kord,” räägib ta. “Süsteemiteooria kohaselt muutus ühes süsteemis põhjustab automaatselt muutuse kogu süsteemis.”

Perekonstellatsioonid teevad nähtamatud sidemed nähtavaks, aitavad igal pereliikmel leida oma koha ja pidada lugu kõigi pereliikmete kuulumisest peresüsteemi hulka. Perekonstellatsioon on abiks, et võimalik näha seoseid ja kordusi, mis kanduvad edasi põlvest- põlve ja mida nimetatakse süsteemseks alateadlikuks seotuseks.

Kontsellöör Ada sõnul põhineb fenomenoloogiline meetod (konstellatsioonid) morfogeensetel väljadel ja näiteks selliste väljade abil toimub looduses lindude ränne ning kalade liikumine kudemiskohtadesse (kohtadesse, kus nad on sündinud, kus on toimunud Loomine).

Perekonstellatsioonid on Bert Hellingeri väljatöötatud rühmatöö meetod. “Lühidalt, kõik kes tunnevad, et tema elus on mingi takistus, mis häirib igapäeva elu (tunne, situatsioonid suhted jne), võimaldab perekonstellatsiooni meetod vaadata, millega see on seotud ning leida ressurssi sellest põimumisest vabanemiseks. Meetod on väga sügav ja puudutav,” kirjeldab Ada Kesonen.

Ada Kesoneni järgmised konstellatsioonid toimuvad 25. juulil ja 8. augustil. Info on leitav Ada Kesoneni Facebooki lehelt.

Head Uudised GoodNews