1. Avaleht
  2. Lugemist
  3. RAAMATUSOOVITUS I Conan: koer, keda Donald Trump nimetas USA ajaloo kõige kangelaslikumaks koeraks
RAAMATUSOOVITUS I Conan: koer, keda Donald Trump nimetas USA ajaloo kõige kangelaslikumaks koeraks

RAAMATUSOOVITUS I Conan: koer, keda Donald Trump nimetas USA ajaloo kõige kangelaslikumaks koeraks

Ajalugu räägib paljudest loomadest, kes on saanud hakkama millegi põnevaga. Eriti äratavad tähelepanu kangelaslikud loomad, kes päästavad inimesi laviinide alt või suudavad ennustada maavärinaid. Allan Espenberg on kirjutanud raamatu “77 lugu lahingutes osalenud loomadest”, mis on kogumik tõeliselt kangelaslikkest loomadest, kes on osalenud lahingutes. Siit leiad loo koerast, kes aitas maha võtta terroristi ja sai tunnustuse ka USA presidendilt.

Koerad on ennegi aidanud terroriste maha võtta

Maailma esiterroristi Osama bin Ladenit aitas 2011. aastal likvideerida belgia lühikarvaline lambakoer Cairo. Kuid bin Laden pole olnud ainus terrorist, kellele on jahti pidanud koerad. Järgmine oli 2013. aastal asutatud terrorirühmituse Iraagi ja Levandi Islamiriik (ISIS) liider Abu Bakr al-Baghdadi, kellele näitas kihvu teine belgia lambakoer Conan, kes jõudis USAsse umbes viieaastasena väidetavalt Hollandist.

Al-Baghdadi tabamise operatsioon 26. oktoobril 2019. aastal ja kandis koodnimetust Kayla Mueller USA naise auks, kellest tehti vägisi al-Baghadi naine ja kes 2015. aastal tapeti. Operatsioonis osales 8 helikopterit koos Delta Force’i sõjaväelastega ja teenistuskoerad.

Haarang toimus Barisha külale Süüria loodeosas, mille eesmärgiks oli al-Baghdadi vahistamine või surm. Alguses pommitati rakettidega al-Baghdadile kuuluvaid hooneid ja seejärel alustati pealetungioperatsiooni jalaväelastega. Al-Baghdadi ümbritses end turvaringis lastega ja asus põgenema. Talle tormasid järele sõjaväekoerad, nende seas Conan, kel õnnestus al-Baghdadi suruda tunnelisse.

Conan pääses väikeste haavadega

Seejärel saatsid sõjaväelased Conani tunnelisse terroristi kinni võtma. Nad ise ei julgemud seda teha, kartes, et mees võib kanda pommivööd. Nii oligi ja väljapääsmatusse olukorda sattunud terrorist kasutaski pommivesti. Plahvatus tappis mitte ainult al-Baghdadi enda, vaid ka lapsed, kes teda ümbritsesid. Conan pääses väikeste haavadega. Kindral Kenneth F. McKenzie teatas 30. oktoobril, et Conan sai haarangu käigus vigastada pingestatud elektrijuhtmete tõttu, kuid toibus ja on taas rivis.

2019. aasta 25. detsembril tutvustas president Donald Trump Valges Majas operatsiooni võtmeisikut Conanit ameeriklastele. Trump nimetas teda visaks hingeks ja kõige kangelaslikumaks koeraks USA ajaloos. Tõsi, seda kõike rääkides hoidis president koerast igaks juhuks veidi eemale, nagu ka tema abikaasa Melania. Kuid asepresident Mike Pence julges paitada koerajuhil kindlalt keti küljes olnud looma.

Tegelikult jutustas Trump vaprast koerast esimest korda al-Baghdadi likvideerimisele pühendatud pressikonverentsil 27. oktoobril 2019. Ta ei hoolinud sõjaväelaste keelust, kes ei tahtnud, et üldsus saaks teada väeüksusest, mis oli korraldanud al-Baghdadi vastase operatsiooni. „Me avalikustame foto suurepärasest koerast (hüüdnimi jääb saladuseks), kes tegi hiilgavat tööd ISISe liidri Abu Bakr al-Baghdadi tabamisel ja tapmisel!” kirjutas president 28. oktoobril Twitterisse.

Ajakirjanikud võtsid aga asja tõsiselt ja Newsweek tegi kindlaks, et koera hüüdnimi on Conan ja ta kuulub eriüksusesse Delta. Saadi ka teada, et koer oli saanud oma nime 2010. aastast show-programmi „Conan” juhtiva USA ühe tuntuma koomiku Conan O’Brieni auks tema sassis soengu pärast.

Mõningane segadus on olnud Conani sooga. Esialgu teatati, et koer on emane, kuid hiljem väideti, et hoopis isane, siis jälle, et emane, siis taas isane. Lõpuks jäädi seisukohale, et tegu on siiski isase koeraga, kuigi seda ametlikult ei kinnitatud.

Conan on tänaseni USA sõjaväeüksuse nimekirjas ja jätkab oma igapäevast tegevust maailma turvalisemaks muutmisel.

Raamatu saab tellida Rahva Raamatu e-poest!

Head Uudised GoodNews