1. Avaleht
  2. Inspireeriv
  3. PEREKOND, KOOSTÖÖ JA SUHTED I Meeskonnakoolitaja Mats Soomre selgitab näitlikult, kuidas erinevat tüüpi inimestele läheneda
PEREKOND, KOOSTÖÖ JA SUHTED I  Meeskonnakoolitaja Mats Soomre selgitab näitlikult, kuidas erinevat tüüpi inimestele läheneda

PEREKOND, KOOSTÖÖ JA SUHTED I Meeskonnakoolitaja Mats Soomre selgitab näitlikult, kuidas erinevat tüüpi inimestele läheneda

Belbini meeskonnarollide atesteeritud esindaja Eestis Mats Soomre on 23 aastase aktiivse kogemusega meeskonnatöö- ja juhtimistreener, kes on läbi viinud kaugelt üle tuhande treeningu ja koolituse meeskonna teemadel. Ta küsib täie tõsidusega „Kas perekond on samuti teatud koostöövorm?“ ja toob näiteks reedeõhtuse telefonikõne, kuidas kaks elukaaslast  teineteisega suhtlevad.

Mees – Võimaluste otsija, Innovaator, Kujundaja

Mees on Belbini järgi tugev Võimaluste otsija, kes on hästi positiivne, elavaloomuline ja jutukas ideede märkaja ning edasi arendaja. Tal on väga palju tuttavaid, ta suhtleb vabalt kõigiga ja kõigest ning on suurepärane algajata. Tema lubatud nõrkuseks on entusiasmi kadumine, kui asjad liiguvad edasi, sest juba on midagi uut ja huvitavat silmapiiril. Samuti ei märka ta enamikke detaile.

Tema teine tugev meeskonnaroll on Innovaator, kes on samuti ideede inimene, aga erinevalt Võimaluste otsijast, kes vajab ideede genereerimiseks suhtlust teistega, vajab Innovaator rahu ja positiivset keskkonda, kus saab rahulikult mõelda, sest tema ideed sünnivad tema enda peas. Ja neid ideid on seal palju, et mitte öelda kuhjaga. Innovaatori erivõime on lateraalne mõtlemine – võime pakkuda ideid ja lahendusi, millel puudub otsene omavaheline seos. Just tänu sellele meeldib talle lahendada keerulisi probleeme, millele leitud lahendused on ebatavalised ja erakordsed. Tema lubatud nõrkus – ignoreerib vähemolulist ja unustab end mõtetesse ega märka suhelda.

Kolmandaks ehk toetavaks meeskonnarolliks on Kujundaja, kes on oma olemuselt väga entusiastlik ja otsekohene, kohati lausa jõuline käivitaja ja takistuste ületaja, kelle sõnakasutuses puudub lause „Seda küll teha ei saa“. Ta on selgelt tulemustele orienteeritud tugev innustaja ja väga lojaalne, kes ootab lojaalsust ka teistelt. Kujundaja ei lase kedagi oma meeskonnale liiga tegema, kuid lubatud nõrkusena võib oma kärsituse, vaidlushimulise loomuse ja otsekohesusega tekitada haavumisi.

Kokkuvõtlikult on tegemist ideederikka, entusiastliku ja energilise eestvedajaga, kes ei kohku ühegi väljakutse eest.

Naine – Hindaja, Teostaja, Viimistleja

Naine on Belbini järgi tugev Hindaja ehk väga analüütiline ja  ratsionaalne, tugeva kriitilise mõtlemisvõimega skeptik, kes on suurepärane otsuste tegija nähes alati kõiki võimalusi ja suurt pilti. Ta on rahulik, ei lasku emotsioonidesse ega torma pea ees uute ideedega kaasa. Ta on klassikaline „tark ei torma“ inimene. Tema lubatud nõrkuseks on täielik entusiasmi puudus ja võimetus teisi inspireerida, mis omakorda tagab selle, et ta on suurepärane otsustaja, kui teda ei kiirustata tagant.

Teiseks on ta Teostaja, kes on Belbini vaates väga süsteemne ja plaanipärane organiseerija, kes näeb, milliseid samme peab tegema, et eesmärgini jõuda. Kui enamik inimesi teeb tööd pigem enda jaoks, siis Teostaja jaoks on meeskond tähtsam – töö on töö ja see tuleb ära teha selleks, et samm haaval tulemuseni jõuda. Tema motoks on „Vähem loba, pikem samm“. Suurimaks lubatud nõrkuseks – paindumatus ja tahtmatus muuta oma plaane või kaasa minna ootamatute muutustega.

Kolmandaks, toetavaks rolliks on Viimistleja – täpsust, kvaliteeti ja korrektsust armastav inimene, kes tahab, et kõik asjad tehakse kõrgeima standardi järgi. Alati. Kogu aeg. Seetõttu ei taha ta oma tegevusi teistele edasi anda ja teeb need ise ära, sest ta teab, et keegi teine ei suuda tegevusi korralikult ja piisava korrektsusega lõpule viia. Ja see on nii tema tugevus kui ka mõnikord lubatud nõrkuseks – olla perfektisonist nii seal, kus seda on hädasti vaja kui ka seal, kus seda ei ole vaja.

Kokkuvõtlikul on tegemist ratsionaalse ja praktilise maailmavaatega inimesega, kes on suurepärane otsustaja ning organiseeritust ja täpsust armastav tegutseja.

Olukorra kirjeldus

Reedene õhtupoolik pärast väsitavat ja toimekat töönädalat, mees sõidab koju. Helistab sõber, juht võtab läbi hands free kõne vastu, sõber kutsub külla.

Kuidas mees reageerib? Loomulikult on ta on koheselt nõus ja keerabki auto ringi, sõidab paarsada meetrit ja siis meenub, et sõber palus ju koos kaasaga tulla. Keerab uuesti ümber, sõidab tagasi kodu poole ja helistab korraliku entusiasmiga „Tead kallis, sõber just helistas, ma jõuan kohe koju, läheme külla!“

Milline on naise esimene mõte? Kuidas ta reageerib? Mida ütleb, mõtleb, tunneb? Kuidas mees sellele reageerib? Soomre tõdeb, et eks paar jõuab lõpuks sõbrale külla, aga …

Milline peaks olema mehe esimene mõte enne, kui ta kõne teeb? Milline peaks olema tema esimene lause? Kuidas oma uus mõte naisele parimal moel edastada?

Milline on ideaalne ja toimiv lahendus sellele olukorrale?

Head Uudised GoodNews