1. Avaleht
  2. Hingele
  3. PEATU JA MÕTLE! Kuidas muuta elu paremaks? Kolm lihtsat meeldetuletust
PEATU JA MÕTLE! Kuidas muuta elu paremaks? Kolm lihtsat meeldetuletust

PEATU JA MÕTLE! Kuidas muuta elu paremaks? Kolm lihtsat meeldetuletust

Ernie J. Zelinski kirjutatud raamat “101 olulist asja, mida sa juba tead, aga unustama kipud” aitab meil meenutada kõiki neid olulisi õppetunde, mida suurem enamik meist küll juba elu jooksul õppinud on, aga mis mingil müstilisel põhjusel ikka ununema kipuvad. Pühade aeg on parim aeg võtta aega ka vaid iseendale ja mõelda, kuidas muuta paremaks enda ja oma lähedaste elu. Hea raamat on alati hea kaaslane ning kunagi ei tea, millisest raamatust ja milline rida või sõna võib saada oluliseks impulsiks suuna muutmisel paremuse poole.

Antud raamatust avastad või tuletad taas meelde, et liigne turvalisus on su heaolule ohtlik, et alati on kergem pahandustest eemale hoida, kui tehtud pahanduste tagajärgi siluda, et kahekordistada oma edukust, tuleb topeldada oma läbikukkumisi, et kümme miljonit ei suuda seda, mida suudab üks hea sõber ja palju muud põnevat. Täna jagan sinuga raamatust kolme mõtlemapanevat lihtsat meeldetuletust.

1. Me igatseme õnne. Kas oled mõelnud, et õnnel on ükskõik, kuidas sa temani jõuad? 

See, kas sa oled õnnelik, sõltub sellest, kas sa tahad olla õnnelik. Õnn väldib sind nii kaua, kui sa arvad ja teed seda, mis pole sinu jaoks õige. Aga see tuleb kergesti, kui sa mõtled ja teed seda, mis sinu jaoks õige on. Ennekõike ei tohiks lasta end petta arvamusel, et õnn on midagi niisugust, mida keegi teine õnneks peab.

Kui sa aga ootad, et saatus või keegi teine näitaks sulle teed õnneni, võid kindel olla, et sa ei saa kunagi tõeliselt õnnelikuks. Oled sa mees või naine, haritud või harimatu, vallaline või abielus, pikk või lühike, vaene või rikas – õnn teeb sind ennast vastutavaks selle eest, kas sa jõuad selleni või mitte. Dalai-laama on öelnud: “Õnne ei ole mingi valmis asi, mille Buddha sulle anda saaks. See tuleb sinu enda tegevusest.” Seega, on aeg tegudele asuda!

2. Me unistame uutest võimalustest. Kas oled mõelnud, et kõik vaatavad aga paljud ei näe? 

Vähesed näevad oma eluprobleemidele parimaid lahendusi, mis tihti vaatavad neile otse näkku. Tihti jääb isegi kõige ilmsem varju. Miks? Sest me vaatame, aga me ei näe. Me ei pane tähele. Kui kasutada Prantsuse luuletaja Paul Valery sõnu, siis: ” Parim viis oma unistusi täide viia on üles ärgata.” Eriti oluline on tähelepanu tähtsate asjade puhul. Väga kerge on üllatuste osaliseks saada, kui keskendutakse asjadele, mis ei ole olulised. Kui sul ei õnnestu tähelepanu olulistele asjadele pöörata, võib see lõppeda sellega, et sa ei märka mingit hävitava mõjuga sündmust, mida oleksid pidanud ette nägema.

Kui sa pöörad tähelepanu maailmale enda ümber – vaadates igapäevaseid asju ja neis imelist märgates – viib see sind võimaluste juurde, mida teised ei näe. Ole tähelepanelik ja sa näed lõputut hulka huvitavaid asju, mis sinu ümber maailmas sünnib. Muuda oma nägemist ja sa võid muuta oma elu.

3. Me loodame, et meil oleks rohkem aega. Oled sa mõelnud, et tempot aeglustades vastab maailm sulle samaga? 

Üks tänapäeva reaalsustest on see, et me kõik tahaksime saavutada võimalikult palju, kuid meil on selleks piiratud aeg. Meil tuleb teha otsuseid, kuidas oma aega veeta. Võiks arvata, et kõige tulemuslikum viis, kuidas ellu aega juurde tekitada, on teha ja tormata rohkem. Hollandi vanasõna ütleb: ” Mida rohkem kiirustame, seda enam me maha jääme.” Tegelikult on nii, et kui püüame pressida oma vaba aja tegevusi täis, ei aita see saavutada tasakaalustatud ja pingevaba eluviisi. Irooniline on see, et tegevused, mis peaksid aitama stressi maandada ja tervis tugevdada, võivad olla hoopis vastupidised, kui sa püüad neist läbi tormata.

Selle asemel, et aega juhtida, peaksid sa hoopis selle piiridest väljuma. Lisa oma ellu aega juurde selle abil, et võiksid teha asju endale sobival kiirusel. Ja unusta ära, mida massid teevad. Sina peaksid arvestama oma füüsilist ja psüühilist tempot. Selleks, et muuta oma päevad pikemaks, ära kiirusta, vaid võta tempot maha. Võta see suhtumine omaks ja mingil maagilisel kombel hakkab sul rohkem aega olema. Ühel hetkel ei pea sa enam ajaga võitlema, sa võid aega hoopis meisterlikult kasutada.

Kui sa süvened mingisse tegevusse täielikult, olgu selleks siis esimese romaani kirjutamine, pargis jalutamine, naabriga jutuajamine või duši all käimine, aeglustub sinuga koos ka kogu maailma tempo. Järgmisel korral, kui mõtled, et sul pole aega päikeseloojangut nautida, mõtle selle üle sügavalt järgi. Kui võtad aega kümme minutit, et vaadata, kuidas see loojub, aitab see sul pärast paremini oma asjad tehtud saada ja maailmale järele jõuda, kui mitme tunni jagu tormamist seda suudaks. Ei pea vist lisamagi, et sa ei pea mitte kellegi käest vabandust paluma, kui sa tempot maha võtad ja elu nautima hakkad.

Monika Kuzmina Peatoimetaja