1. Avaleht
  2. Lugemist
  3. PARIM REISIRAAMAT! Aasta parim reisiraamat sündis mootorrattaseiklusest ümber maailma
PARIM REISIRAAMAT! Aasta parim reisiraamat sündis mootorrattaseiklusest ümber maailma

PARIM REISIRAAMAT! Aasta parim reisiraamat sündis mootorrattaseiklusest ümber maailma

Kariina Tšursin ja Margus Sootla oma raamatuga “Ühel teljel ümber planeedi” Foto: Go Travel
Kariina Tšursin ja Margus Sootla oma raamatuga “Ühel teljel ümber planeedi”
Foto: Go Travel

Tänavu juba üheksandat korda välja antud 2015. aasta parima reisiraamatu tiitli võitis 2015. aastal ilmunud teoste hulgas Kariina Tšursini ja Margus Sootla raamat “Ühel teljel ümber planeedi”, mis räägib kolm aastat kestnud mootorrattareisist ümber maakera.

Aasta reisiraamatu auhinna pälvinud Kariina Tšursin ja Margus Sootla tegid Maale tiiru peale aastatel 2008–2011, olles esimesed eestlased, kes sellega mootorratta seljas hakkama said. Raamatus räägivad autorid avameelselt uskumatutena tunduvatest seiklustest nii sõjakolletes, kaunis ja metsikus looduses kui ka eestlastele täiesti võõraste kultuuride keskel. Mälestuste kirjutamine raamatuks võttis autoritel aega kauemgi kui reis ise – ligikaudu neli aastat.

“Kogemuste setitamine võtab aega, sest iga päev koguneb nii palju infot, et selle kohene läbi töötamine pole võimalik,” ütles raamatu üks autoritest Kariina Tšursin. “Aga seda väärtuslikumad on tänaseks kirja pandud laagerdunud meenutused.”

1126 päeva kestnud reisi jooksul külastasid Tšursin ja Sootla 70 riiki ning läbisid kokku 170 564 kilomeetrit. Kuigi ohtlikke olukordi tuli reisi jooksul ette korduvalt ning kas või kukkumisi rattaga kogunes enam kui 50, tõdevad autorid, et reis kujunes nende jaoks mitmeski mõttes silmiavavaks.

“Sa pead kogu aeg olema väga lahtine, sest kui meil Eestis on ühiskonnas vaikimisi kokku lepitud reeglid, siis laias maailmas need ei kehti,” ütles Margus Sootla. “Õnnelikult edasi aitab ainult avatud olek ja improviseerimisjulgus.”

"Ümber planeedi" Foto: Go Travel
“Ühel teljel ümber planeedi”
Foto: Go Travel

Parima reisiraamatu tiitlit annab välja reisibüroo Go Travel. Selle nõukogu esimees ja aasta reisiraamatu žürii liige Tiit Pruuli tunnustas tänavusi kandidaate ning tõdes, et häid reisiraamatuid kirjutati eelmisel aastal mitmeid. “Seekordne võiduraamat on aga lausa kahte moodi hea – Kariina ja Margus tegid läbi ülipõneva motoreisi ning lisaks suutsid nad sellest kaante vahele panna kirjanduslikult kandva teose,“ märkis Pruuli.

Varasematel aastatel on parima reisiraamatu tiitli pälvinud Roy Strideri “Himaalaja jutud” (2008), Aime Hanseni “Jaipur-Delhi-Himaalaja: reisikohvrist leitud lood” (2009), Viivi Luige “Varjuteater” (2010), Vahur Afanasjevi “Minu Brüssel” ja Peeter Sauteri “Flirt Budaga. Elust ja tsiklisõidust” (mõlemad 2011), Mart Kivastiku “Vietnami retsept” (2012), Janika Kronbergi “Rännud kuue teejuhiga” (2013), Heilika Pikkovi “Minu Jeruusalemm”, Enn Kaupi “Imekaunis Antarktika” ja Enn Kaupi “Armulugu Antarktikaga” (kõik 2014).

Lisaks andis žürii välja ka aasta seikleja tiitli. Selle pälvis automatkaja Tarmo Tamming, kes sõidab maailmas ringi alates 2011. aasta algusest ja on praegu jõudnud Lõuna-Ameerikasse. Tarmo tegemistele saab kirjanduslikus vormis kaasa elada tema blogi kaudu.

Head Uudised GoodNews