1. Avaleht
  2. Hingele
  3. PÄEVA PARIM UUDIS I MUUSEUMISSE MEDITEERIMA! Vilde muuseum kutsub heli ja sõna saatel mediteerima
PÄEVA PARIM UUDIS I MUUSEUMISSE MEDITEERIMA! Vilde muuseum kutsub heli ja sõna saatel mediteerima

PÄEVA PARIM UUDIS I MUUSEUMISSE MEDITEERIMA! Vilde muuseum kutsub heli ja sõna saatel mediteerima

Eduard Vilde muuseumis toimub 29. augustil kell 190 selle aasta eelviimane heli- ja sõnameditatsioon.

Vilde muuseum on olnud järjepidevalt eesti keele ja kirjanduse pesa juba 73 aastat. Muuseum avati 29. augustil 1946. aastal. Seega on kõik just sünnipäeval oodatud osa saama muuseumi viimaste aastate kõige populaarsemast üritusest – muuseumimeditatsioonist.

Vilde kunagises elutoas kohtuvad ühismeditatsiooniks helilooja Argo Vals ja kirjutav näitleja Andres Noormets.

„Maailmaränd“ ei ole kontseptuaalne ega poliitiline, vaid lihtsalt ühe hetke pikendamine ajas ja ruumis. Valsi ja Noormetsa paeluvad helid, mis hingavad vabalt, sügavalt ja rahulikult. Andrese viimaste aastate luuletused moodustavad päevikulaadse rännaku mööda maailma. Argo on atmosfäärivõlur, kelle õhuline helikeel on samuti rändav ja otsinguline.

Kontserti kuulatakse lamades. Võimalusel palume kaasa võtta oma lamamisalus ja pleed.

Pilet 15 eurot. Kohti on piiratud arv, piletite eelmüük vaid Vilde muuseumi kassas (T,N-L 11-17, K 11-18). Broneeritud piletid tuleb välja osta kolme päeva jooksul.

Andres Noormets on lõpetanud EMTA lavakunstikooli, tegutseb hetkel lavastaja ja näitlejana Viljandi teatris Ugala ning loovjuhina Raadioteatris; on vabakutseline lavakujundaja, õppejõud, raadiotööline ja dramaturg. Tekste on Noormets kirjutanud nii teatrile, televisioonile, raadioteatrile, ajakirjandusväljaannetele kui ka laululoojatele. Ta on avaldanud kaks luulekogu: „Siesta oktoobris“ ja „Kõigel on maailmas kohta“. Lisaks kuulub ta loomingulisse ühendusse nu.unioon ja improgruppi European Action Theater Ensemble. Ta on tegelenud üle kahekümne aasta tegevusliku improvisatsiooniga (action theater/AT) ja on üks üheksast litsentseeritud AT õpetajast euroopas.

Argo Vals on muusik, live-elektroonika artist ja kitarrist. Ta heliloomele on omane õhulisus, gruuv, vastandlikkus ja pidev otsingulisus. Muusikaga on ta tegelenud peaaegu terve elu, kuid omaloomingu salvestamist alustas aastal 2006. Live-elektroonika maailma, millega ta praegusel ajal kõige aktiivsemalt tegeleb, avastas enda jaoks kaks aastat hiljem. Seni on Argo andnud välja kaks täispikka sooloalbumit (“Tsihcier” 2012 ja “Nokturn” 2015). Ta on loonud muusikat mitmetele tantsulavastustele ja eelmisel aastal Henrik Ibseni teosele “Naine merelt”, mille lavastas Ugala Teatrile Andres Noormets.

Head Uudised GoodNews