1. Avaleht
  2. Inspireeriv
  3. OSHO TEOORIA! Milline vahe on intellektuaalsel, loogilisel vaimul ja intuitsioonil?
OSHO TEOORIA! Milline vahe on intellektuaalsel, loogilisel vaimul ja intuitsioonil?

OSHO TEOORIA! Milline vahe on intellektuaalsel, loogilisel vaimul ja intuitsioonil?

20. sajandi ühe tuntuima ja väljakutsuvama vaimse õpetaja Osho raamat „Intuitsioon” pakub lugejale põnevaid arutlusi ja mõistulugusid, et lugeja leiaks üles kaasasündinud intuitsiooni ja seda täies mahus kasutaks.

Osho räägib, milline vahe on intellektuaalsel, loogilisel vaimul ja intuitsioonil, mis aitab meil ümbritsevat tõeliselt kogeda. Loogiline vaim hindab reaalsust pealispindselt, teadmiste alusel, intuitsioon aga aitab mõista selle tegelikku olemust. Igal inimesel on loomupärast, kaasasündinud intuitsiooni, kuid kasvatus, haridus ja sotsiaalne keskkond suruvad selle maha. Me surume maha nii instinktid kui ka intuitsiooni, me ei kasuta neid enesearenguks ega kasvamiseks.

Osho räägib intuitiivsuse olemusest ja kuidas seda eneses ära tunda. Ta õpetab eristama intuitiivset kaemust soovkujutelmadest ning elama intuitiivselt nüüd ja praegu, mitte minevikukogemuste ja tulevikukujutelmade pettelooris, mis põhjustavad segadust ja panevad meid tegema valesid otsuseid.

GoodNews valis raamatust välja katkendid, mis enim kõnetasid, vaidlema või hoopis mõtlema panid. Head lugemist ja ikka ise mõtlemist, kaasa mõtlemist ja siis mõtetest ehk lahti laskmist.

  • Pea toimimine on mõistus, keha toimimine on instinkt, ja südame toimimine on intuitsioon. Nende kolme taga asub teie olemus, mille ainus funktsioon on olla tunnistajaks.
  • Tänu intuitsioonile saab tekkida kunst, esteetika, armastus ja sõprus – kõik loovuse liigid on intuitiivsed.
  • Mõistusel on oma otstarve, aga mingi õnnetu juhuse tõttu on ta hakanud valitsema kogu teie olemust. See on üle kogu maailma tekitanud paksu pahandust.
  • Keha, vaimu ja südame taga on varjul nende isand – teie olemus.
  • Kõik südameinimesed – kunstnikud, luuletajad, muusikud, tantsijad, näitlejad – on alati irratsionaalsed. Nad loovad suurejoonelist ilu, nad on vägevad armastajad, aga nad ei sobi sugugi ühiskonda, mille on loonud pea.
  • Süda on maha salatud – ja tasub muuseas meenutada, et südame mahasalgamine on naise mahasalgamine. Aga kui südant pole omaks võetud, siis ei saa omaks võtta ka naist. Kuni südamele pole veel antud peaga võrdset kasvuruumi, ei saa olla mingit naise vabastamist. Naine on süda ja mees on pea. See eristus on täiesti selge.
  • Tark inimene viib pea, südame ja keha omavahel kooskõlla. Selles kooskõlas ilmub talle hing – elu allikas, inimese kese. Sellest suuremat ekstaasi polegi olemas – mitte ainult inimeste jaoks, vaid terves universumis pole sellest enamat olemas.
  • Pea on teener, mitte isand. Ja teenrina on ta suurepärane, temast on palju abi.
  • Mõistus elab eelarvamuste kaudu; ta ei ole kunagi aus. Selline on tema loomus, sest tal puudub kogemus. Instinkt on alati aus ja näitab täpselt, milline on loomulik, lõdvestunud tee – see tee, mida järgib universum. Aga kummalisel kombel on kõik religioonid instinktid hukka mõistnud, ülistades hoopis mõistust.
  • Linnud saavad ju hakkama ilma kirikute, mošeede ja templiteta – miks siis mitte inimene? Lindudel pole kunagi ususõdasid, samuti mitte loomadel ega puudel.
Monika Kuzmina Peatoimetaja