1. Avaleht
  2. Hingele
  3. Ootame lugejate kogemusi! Põnevad faktid loodusliku tervenemispaiga Kirna mõisa kohta
Ootame lugejate kogemusi! Põnevad faktid loodusliku tervenemispaiga Kirna mõisa kohta

Ootame lugejate kogemusi! Põnevad faktid loodusliku tervenemispaiga Kirna mõisa kohta

Fotod: Margus Vilisoo

Hea lugeja, kas sina oled külastanud Eesti oma väidetavat looduslikku tervenemispaika Kirja mõisa ja mõisaparki? Oled seal tundnud ennast hästi või koguni palju paremini kui enne mõisa minekut? Ehk pole üldse midagi tundnud? Heade uudiste portaal ootab kõiki Kirna mõisa külastanud inimeste lugusid. Kui oled Kirna mõisa külastanud, siis kirjuta meile oma sealsest kogemusest aadressile info@goodnews.ee.

Juba homme, 14. mail kell 10 algab Järvamaal Kirna mõisas tasuta Tervise- ja Tasakaalupäev, kus leiavad aset erinevad loengud, praktikate tutvustused, teraapiad, nõustamised, töötoad, loodustoodete müük ja palju muud põnevat. Kirna mõisa on aastate jooksul külastanud tuhandeid inimesi, kes on sealt abi otsinud peamiselt just tervisehädadele.

Tänaseks on Kirna mõisast saanud loodusravi koht, mille kohta on kuuldused levinud ka riigist väljapoole. Mõisa tulevad uudistama grupid Euroopast ning eksootilisemad külalised on kohale tulnud koguni Brasiiliast, Indiast ja Tiibetist. Kui külastad homsel emadepäeval Kirna mõisa, siis ka need muljed on toimetuse aadressile oodatud.

Toome lugejateni Kirna mõisa kohta põnevaid fakte ja jääme teie muljeid ootama! 

Esimesed teadaolevad andmed Kirna kohta pärinevad 13. sajandist, mil seal asus Taani-Saksa ordu klooster.

Kirnas asub muinaseestlaste pühapaik, kus viidi läbi riitusi ja rituaale. Alates 1238. aastast kuni XVI sajandini, kui kogu piirkond läks Stensby rahulepingu järgi taanlaste ordule, tegutsesid mõisa aladel Petserist pärit mungad. Järgneva mitmesaja aasta jooksul vahetas mõis mitu korda omanikke ning toimis muu hulgas kooli, raamatukogu ja kolhoosikeskusena.

17-18. sajandil valitsesid Kirnat Fersenid. Nende poolt rajati barokk-stiilis mõisasüda. Mõisa kinkis Fersenitele Rootsi kuningas Gustav Adolf aastal 1620 (mõningatel andmetel 1627)

1997. aastal müüs riik mõisa erakätesse. Ravitseja Helle Anniko tundis koha energeetilist ja looduslikku potentsiaali ning rajas sinna energiaravikeskuse, mis tegutseb tänini.

2014. aasta sügisel ostsid mõisa Reimo Lilienthal ja Tuuli Org, kes jätkavad Helle Anniko pärandi arendamist.

Mõisapargi ravifenomen on tingitud kasulikust maakiirgusest. Reet Priiman, dr. phil.: “Teaduslikult on kindlaks tehtud, et Kirna mõis asub suure murrangulõhe kohal, mistõttu mõisa pargis toimivad madalsageduslikud elektromagnetilised väljad. Maa sisemusest tulevad võnked panevad pargis kasvavad puud ja teised taimed ning kivid võnkuma ja seal viibivate inimeste süda, vereringe ja teised organid lähevad “õigesse rütmi”. Nii toimub Kirnas inimeste looduslik tervenemine.”

Nii tugevaid elektromagnetiliselt madalsageduslikke paiku on kogu maailmas väidetavalt kokku vaid viis: Kanada (Norway House), Iirimaa (Easky – Ballina), Sveits (Werdon), Roheneemesaared (San Nikolau) ja Eesti (Järvamaa – Kirna)

Oktoobris 2010 külastas Kirna mõisa Brasiilia ravitseja John of Godi (João Teixeira de Faria) parem käsi, meedium Arthur Rios de Santos, kes leidis Kirna energiad olevat suurepärased. “Olen hämmastunud. On väga tähtis, et see koht, kus inimesi ravitakse või mis tahes viisil tervendatakse, asuks hea energiaga paigas. Kas mõne suure haigla planeerijad on iial sellele mõelnud?! Kardan, et ei ole. Siin võiks olla Põhja-Euroopa parim tervenduskeskus,” rääkis meedium ajakirjale Tervendaja.

Eesti ametlik turismiinfoportaal Puhka Eestis valis aprillis 2017 Kirna mõisa 10 kõige-kõige-kõige põnevama paiga hulka Eestis.

Monika Kuzmina Peatoimetaja