1. Avaleht
  2. Hingele
  3. Õnne saab harjutada! Aga kuidas?
Õnne saab harjutada! Aga kuidas?

Õnne saab harjutada! Aga kuidas?

Õnnekoolitaja Dalí Getter Karat soovitab teha tänulikkuse nimekiri – panna kirja need asjad, mille eest sa praegu tänulik oled, esialgu näiteks 20 asja. “Kui mul on raskemad perioodid, tunnen ennast melanhoolsemana või tahan oma tavapärast õnnetaset rohkem tõsta, siis hakkan iga päev kirjutama õnnepäevikut, kuhu kirjutan iga päev üles 20 asja, mille eest ma olen tänulik,” soovitab ta teistelgi proovida.

Tänulikkus on õnne võti 

Dalí Getter Karat rõhutab, et tänulik ei pea olema tingimata suurte asjade eest, vaid need võivad olla pisiasjad. “Ma olen tänulik, et ma elan, ma olen tänulik, et meil on puhas õhk, ma olen tänulik, et meil on internetiühendus, ma olen tänulik, et mul on mu tervis, ma olen tänulik, et mul on mu pere, ma olen tänulik, et mul on need elukogemused, mida ma olen saanud, ma olen tänulik, et ma läbin seda väljakutsuvat hetke praegu oma eluperioodis, sest see annab mulle nii palju kogemust, enesekindlust, teadmist, küpsust,” toob ta näiteid ja lisab, et alati on võimalus ka kõige pimedamas asjas näha tänulikkuse kohta. Ka kõige negatiivsemas kogemuses võib näha midagi positiivset – see on sinu enda otsus.

Tänulik ei pea olema tingimata suurte asjade eest, vaid need võivad olla pisiasjad.

Õnne saab harjutada

Ta soovitab hakata teadlikult iga päev vaatama, mis on hästi. “Õnn on 40% meie kontrolli all, see on väga suur protsent. Õnn on lihas, seda saab treenida läbi teadliku tähelepanu ja keskendumise. Nagu sa harjutasid näiteks jalgrattaga sõitmist või autoroolis olemist, alguses sa ei osanud, siis sa õppisid ja pidid teadlikult teatud liigutusi tegema. Mida rohkem sa harjutasid, mida rohkem sa seda asja koguaeg tegid, seda alateadlikumaks see oskus sul muutus ja täna tõenäoliselt sa ei pea enam mõtlema või keskenduma sellele, kuidas rattaga sõita või mismoodi autot juhtida, vaid need tulevad sul alateadlikult. Õnnega on täpselt sama lugu – sa pead teatud maani õnne teadlikult harjutama, panema oma tähelepanu positiivsele. Kaua, see oleneb inimesest, aga üldiselt öeldakse, et uue harjumuse sisse juurutamine võtab aega vähemalt 21 päeva,” soovitab Dalí Getter Karat õnne harjutama hakata.

Õnn on lihas, seda saab treenida läbi teadliku tähelepanu ja keskendumise.

Dali Getter Karat. Foto: Kersti Niglas

Head mõtted! 

  • Tee tänulikkuse nimekiri.
  • Ole tänulik ka pisiasjade eest.
  • Vaata iga päev teadlikult, mis on su elus hästi.
Head Uudised GoodNews