1. Avaleht
  2. Inspireeriv
  3. Oma reaalsuse muutmine on käkitegu! Muuda mõtlemist, muudad elu
Oma reaalsuse muutmine on käkitegu! Muuda mõtlemist, muudad elu

Oma reaalsuse muutmine on käkitegu! Muuda mõtlemist, muudad elu

Kas sa räägid vahel üksi? Paljudel inimestel on positiivne sisehääl – iseäranis juhul, kui nad on millegi heaga hakkama saanud. See on nagu nende isiklik ergutustüdruk: “Sa suudad seda.”, “Anna minna!”, “Tubli oled!”, “Saidki hakkama!”, “Hea töö!”. Kas sinul on sarnane sisehääl?

Mõne inimese hääl on märksa skeptilisem: “Kelleks sa ei õieti pead?”, “Sa ei saa sellega hakkama.”, “Milline idioot!”, “Kuidas sa võid nii loll olla?”, “Sa ei suuda midagi õigesti teha!”, “Sa oled nii kohmakas.”

Mõnikord, olemata sellest teadlikud, veenab skeptiline sisehääl meid unistustest loobuma, kirjutavad Mark Victor Hansen ja Robert G. Allen oma raamatus “Ühe minuti miljonär”, mis räägib teadlikust teest jõukuseni. Oma reaalsuse muutmist peavad raamatu autorid käkiteoks ning seda saab muuta negatiivse sisehääle asendamisega positiivse sisehäälega. Nad nimetavad seda negatiivset häält härra Jahagaks, sest ta üritab alatasa sinu plaane maha teha. Muidugi on asju, mille tegemisest tulekski loobuda. Jahagadel on omamoodi kasulik funktsioon – nad püüavad sind kaitsta ja probleemidest eemal hoida. Kuid enamasti kipub see sisehääl liiga kiiresti reageerima ning sinu loovust summutama. Selle asemel, et mõistusehääle rolli mängida, proovib sisehääl idee maha tampida, enne kui see jõuab korralikult idanema hakata. Kui lubad sisehäälel ohjeldamatult tegutseda, siis võib see ebavajalikku ärevust, segast mõtlemist ja kehva tervist põhjustada ning koguni su elu rikkuda. Säärasel juhul pead õppima sisemist häält vaigistama ja oma mõtlemisprotsessi juhtima. Kuidas?

Pane tähele oma positiivset ja ergutavat sisehäält. Kust see lähtub? On see vali või tasane? Kujutle, et sinu sisedialoogil on helitugevuse nupp. Keera positiivset häält valjemaks. Mis tunde see tekitab? Proovi leida niisugune helitugevus, mis sind motiveerib – ja mis julgustaks sind endast parimat andma. Nüüd pane tähele negatiivset sisehäält. Kust see lähtub? Iga kord, kui märkad, et negatiivne sisehääl tahab sinu üle võimu võtta, kujutle, et keerad heli vaiksemaks. Jälgi, mis tunde see tekitab.

Sinu mõtetel on hävitav kui ka õnnistav vägi. Need võivad tuua sulle rohkust, küllust, “omamist” … või nappust, piiranguid, ilmajäämist, puudust ja “omamatust”. Valik on sinu! Sa võid oma mõtteid valitseda. Mõtted juhivad sinu käitumist. Ja käitumine mõjutab saavutatavaid tulemusi.

Monika Kuzmina Peatoimetaja