1. Avaleht
  2. Hingele
  3. Monika Kuzmina: Ole järjepidev
Monika Kuzmina: Ole järjepidev

Monika Kuzmina: Ole järjepidev

Foto: Margus Vilisoo / MxM Stuudio Jumestus: Maria Indermitte
Foto: Margus Vilisoo / MxM Stuudio
Jumestus: Maria Indermitte

Nädal tagasi tegime koos esimese sammu olemaks õnnelikum inimene. Õnnelik inimene on see, kes ta on. Õnnelikul inimesel pole vaja matkida, mängida ega muud moodi elus enese ega kellegi teisega vigurdada. Õnnelik inimene on tema ise oma parimal viisil ning teeb elus seda, mida ta armastab armastusega.

Kui meil on selge, kellega meie näol on tegu, oleme enesega rahu loonud ning leidnud oma eluraja ning ülesande või ülesanded, mida oleme siia ellu tegema tulnud, saabub rahu. Just selles rahuseisundis avalduvad meie tõelised anded ning annete lihvimiseks teemandiks vajame me järjepidevust. Kui rahuseisund on käes, tuleb ette võtta järgmine samm.

Otsusta, et sinu elu eest vastutad vaid sina ise

Võta vastu otsus, et sinu elu kuulub vaid sulle ja oma elu eest vastutad vaid sina ise. Ja peale selle lõplikult selgeks saamist vastuta ka oma lähedaste, ümbruse ja kõige eest, mis sinu teele tuleb ja mis vastutamist vajab.

Lõpeta ära teistes vea otsimine ja püüa lahendusi leida läbi headuse, armastuse ja tõelise hoolimise.

Kustuta ära oma sõnavarast sõna “vihkama” ja asenda see sõnaga “armastama”. Ole igal hetkel parim iseendast ja kuigi see saab alguses olema raske, siis ära anna alla. Hoia oma keha ja toida oma hinge, väärtusta aega ja austa elu.

Usu headusesse veel tugevamalt ja hoia silmad avatud, et kurja kiirelt ära tunda. Astu kurja vastu välja kõhklemata ja tee kõik, mis sinu võimuses, et see peatada.

Ole terve, valgustatud, armastav ja armastatud. Ole õnnelik, edukas ja jõukas!

Suured inimesed loovad maailma ja väikesed takistavad neil seda loomast

Kas sina oled suur või oled sa väike? Kas väikesed ja suured inimesed on loodud koos elama ja nii teineteise poole tõmbuma ning teineteist pidurdama? Või on hoopis vajalik veeta oma aega just nendega, kes on meist paremad, targemad ja vaimult suuremad?

Oled sa suur või väike, see sõltub sinust endast. Aga üks asi on kindel, suureks saab ka väike pisikeste sammudega suuruse poole püüeldes. Tee kohe täna midagi, mis teeks sinust suurema inimese. Esimesed sammud suuremaks saamise poole saab teha vaid mõeldes. Ära mõtle halvasti. Ära mõtle halvasti mitte kellestki, endast, elukaaslasest ega sugulasest, ülemusest, alluvast ega töökaaslasest, sõbrast ega vaenlasest, tänaval möödujast, valitsusest ega kerjusest – mitte kellestki. Mõtle selle asemel heast. Mõtle oma pereliikmete väärikatest iseloomuomadustest. Mõtle sugulastest, kes on töökad ja kes alati üksteist toetavad. Mõtle kõigile neile inimestele, kes pühendavad oma elu abivajajate aitamisele. Mõtle poliitikule, kes on päriselt oma kodukoha patrioot ja kingib küla, valla või linna elu arenguks kõik, mis tal kinkida on. Mõtle häid mõtteid ka kerjusest, palveta temast möödudes ta eest, naerata talle – tee see väike heategu kõigile ja mõtle neist ainult head.

Kui sa oled läbi järjepideva harjutamise saanud selgeks halbade mõtete asendamise heade mõtetega, on aeg käes asuda heade sõnadega oma elu õnnelikumaks muutma. Milline vahe on edukal ja mitteedukal inimesel. Edukad inimesed loovad oma paremat elu iga hetk ja pidevalt, nad on oma unistuse poole püüeldes järjepidevad. Kui sinu eesmärk on olla õnnelik inimene, hakka rääkima positiivses kõneviisis, kiida ennast ja oma kaaslasi, tee inimestele enda ümber komplimente, kirjuta oma kalendrisse oma elu õnnelikud päevad, saada armastataud inimestele mõne kauni reaga kaarte, kirjuta sõpradele kirjasid, kus meenutad ühiselt veedetud aegu ja täna neid nende head iseloomuomaduste eest, täna neid nende heade tegude eest. Ära unusta häid sõnu lausuda ka võõrastele inimestele. Kirjuta heategevusorganisatsioonide juhtidele ja vabatahtlikele ning tunnusta neid nende igapäevaste heade tegude eest. Võta ühendust tubli kohaliku omavalitsuse juhiga ja ütle, et hindad tema panust kohaliku elu arengusse. Kirjuta või presidendile, kui sulle tundub, et ta riigi jaoks midagi tõeliselt head korda saadab. Ära jäta edaspidi häid mõtteid vaid enda teada, jaga neid, tee inimestele heade sõnadega head, see teeb sind õnnelikumaks inimeseks. Kõik see, mis sa teistele heade sõnadega välja annad, tuleb varem või hiljem su juurde tagasi. Ütled head ja sulle öeldakse head. Ja kui sulle öeldakse head, tunned sa ennast hästi ja mida paremini sa ennast tunned, seda õnnelikum sa oled.

Ja siis edasi tegudele. Kolmandana võta ette heade tegude tegemine. Õpi järjepidevust heade tegude tegemisega. Esialgu võivad olla need väikesed igapäevased heateod endale. Tee oma tervisele iga päev midagi head. Alusta kasvõi õuna söömisest. Söö tänasest iga päev üks õun. Edasi tee iga päev oma perele toitu mõeldes seejuures vaid armastusest. Üllata oma sugulasi ning paku ennast neile appi remonti tegema, puid laduma, peenraid rohima või kodus suurt puhastust tegema. Hakka mõne kodukoha heategevusorganisatsiooni liikmeks ja tee koos meeskonnaga head kõigile, kes teie abi vajavad. Ja jää selle juures järjepidevaks. Ära põlga headust ja head tegu, ole ise hea ja tee head. Hakka alatiseks heategijaks.

Ja nüüd üks oluline asi, mis kipub elus olema paratamatus. Miks on nii, et sa püüad ja püüdled alati parema elu poole ja alati on kuskil keegi, kellel on sinu sammude kiiruse, suuruse ja jälje vahemaa kohta negatiivne kommentaar varnast võtta?

Alati on neid inimesi, kellele miski ei sobi ja kes sind, hoolimata sellest, et teed vaid head, kõigest sõltumata halvaks peavad ja sind sinu arenguteel peatada soovivad.

Mul on meeles üks huvitav minut elust. Minu esimeseks äriks oli rõivapood ja rääkisin ühele kaaslasele, et sooviksin joonistada poe ette maha südamed. Too inimene ütles mulle, et see on labane idee, südamed on labased. Minul on südametega oma lugu ja kogun neid teatavasti juba aastaid. Mul on neid ohtralt ja inimesed saadavad neid mulle tihti ja see teeb päevad rõõmsaks ka siis kui tegelikult päevas palju päikest ei paista. Tollel päevad ma jätsin südamed mõneks ajaks maha ja poe ette maha ma neid ka ei joonistanud aga aastake hiljem sai südamepiltide kogumisest minu suurim hobi. Sellest loost näeb aga seda, mida võivad teha inimeste kommentaarid meie ja meie eluteega, nad pidurdavad meie kiirust. Ei, see inimene, kes sulle miskit negatiivset lausub, et pruugi olla halb inimene. Teda pole lihtsalt keegi õpetanud, et hinnangute andmine pole vajalik tegevus, see ei arenda, see pidurdab meie arengut.

Oluline on aga meelde jätta, et mitte keegi ei oma õigust sulle öelda, et sinu unistuse saavutamine pole võimalik, et sinu idee on rumal või labane. Sa pead teadma, et oled hea, andekas ja kui sa vaid soovid, saavutad kõik, mida ihkad. Nüüd sa tead ka, et oled järjepidev ja veel järjepidevamaks saades pole sinu õnnelikuks ning edukaks saamisel ühegi piiri ega takistust ees. Sind ei takista ka negatiivsed kommentaarid, sest nüüd sa tead, et järjepidevus kõiges viib sind sihile. Kõik, mida teed, tee südamega, suure armastusega ja kui vaja, siis kõrvaklapid peas.

Ära anna mitte kunagi alla – sul on oma tee!
 
Jah, tegelikult me saame suuremaks ja täiskasvanuks saades aru, et joonduda tuleb enda tõekspidamiste ja sisemise veendumuse järgi ning kogetud tarkustele toetudes teha otsuseid ja ikka püüelda suurema ning parema elu poole! Olgu need sammud parema elu loomise jaoks esialgu nii väiksed kui tahes, peaasi, et need on tehtud suure armastusega. Peale otsust ise kõige oma elus toimuva eest vastutada ning ka oma igapäevaste tegevuste armastusega tegemist, tuleb aga otsustav osa – järjepidevus.

Keegi ei saavuta kaalulangust ühekordse trenni või päevase porgandisöömisega. Selleks, et muuta oma elu õnnelikumaks, vajame me selle kallal järjepidevat töö tegemist. Kui soovid olla õnnelikum inimene, tee selgeks, mis sind õnnelikuks teeb. Pane oma soovid ja unistused kirja ning asu viivitamatult pihta. Tahad kaalust alla võtta? Mine trenni ja tee plaan terveks aastaks, muuda toidumenüüd ja pea sellest kinni mitu kuud. Jälgi tulemusi ja motiveeri ennast ise. Soovid teenida rohkem? Tee plaan, kuidas praeguse töökoha kõrvalt lisa teenida või palgakõrgendust saada ja hakka plaani kohe ellu viima. Helista ülemusele ja anna teada, et sul on vaja lisasissetulekut. Küsi, milliseid ülesandeid sa saaksid endale juurde võtta, et palgakõrgendust saada. Kui oled palgakõrgenduse saanud, ära vea ülemust alt, tee kõik, mis lubasid ja rohkemgi veel. Usu, sinu parema elu uksed hakkavad vähehaaval ise avanema, kui oled järjepidev – ehk saad otsekohese küsimise ja järjepideva töö tõestusega lausa ametikõrgendust!? Kuidas leida lisaraha teenimise võimalus? Ehk oskad kududa, heegeldada, maalida, kirjutada? Hakka tegema postkaarte ja neid müüma. Esialgu omade seas. Kui oled järjepidev, siis info liigub  ja varsti valmistad neid juba naabrite tuttavatele. Oskad kududa? Valmista vabal ajal kudumeid ja anna oma lähedastele teada, et vajad lisaraha ning nüüdsest soovid kõikidele tuttavatele ja tuttavate tuttavatele soojad riided selga panna. Nii see algab – oma uue raja kujundamine. Tähtis on vaid meeles pidada, et ei trenni teha, kududa, maalida ja meisterdada ei tule üks päev.

Oma elu maagiliselt õnnelikuks ja edukaks kujundades tuleb olla järjepidev – ära seda unusta!

Head Uudised GoodNews