1. Avaleht
  2. Inspireeriv
  3. OLE ETTEVAATLIK I Miski ei nakata sind negatiivse maailmavaatega rohkem kui inimesed, kel on kahjustav uskumuste süsteem
OLE ETTEVAATLIK I Miski ei nakata sind negatiivse maailmavaatega rohkem kui inimesed, kel on kahjustav uskumuste süsteem

OLE ETTEVAATLIK I Miski ei nakata sind negatiivse maailmavaatega rohkem kui inimesed, kel on kahjustav uskumuste süsteem

Raamatu “Miks sa oled rumal, haige ja rahast lage… ja kuidas saada nutikaks, terveks ja rikkaks!” autor Randy Gage nimetab ennast külluse eest võitlejaks meie kõige suurema vastasega – iseendaga. Autori ülimalt põnev elukäik keskkoolist väljakukkujast ja miinimumpalgaga nõudepesijast kuni eduni multimiljonärina on pannud imestama paljusid inimesi üle maailma. Sinna on ta jõudnud aga üksnes oma mõttemaailma, uskumisi ja käitumist oluliselt muutes.

Avaldame raamatust katkendi, mis räägib sellest, kui oluline on teadvustada, milliseid inimesi enda ümber hoiame.

Inimesed sinu ümber

Miski ei nakata sind negatiivse maailmavaatega rohkem kui inimesed, kel on kahjustav uskumuste süsteem. Asi läheb veel hullemaks, kui üritad mõnda neist „päästa”. Mida enam neid välja sikutad, seda rohkem nad sind auku tõmbavad. Osaliselt on tahtlik, aga suuremalt jaolt mitte. Kuid just mitteteadlik programmeerimine on kõige surmavam.

Muidugi ei tähenda see, et perekond ja sõbrad sooviksid sulle halba, olen kindel, et enamasti see nii ei ole. Vanemad õpetavad lapsi, et nad saaksid endale kindla töökoha, võib-olla isegi ühtlustatud ametiühingu palga. Õpetajad ja karjäärinõustajad manitsevad sind olema „realistlik”. Sõbrad hoiavad sinu ambitsioone tagasi, et sa ei pettuks.

Esmajoones teevad nad seda alateadlikult, hirmust, et äkki  saad muidu liiga edukaks, ehk paremakski kui nad ise. Loomulikult on ka selliseid pereliikmeid ja sõpru, kes ei soovi sulle päriselt rikkust ja edu, sest kui oled terve, jõukas ja õnnelik, ei suuda nad oma suutmatust samasuguseks saada enam millegagi vabandada.

Sa kuuled neilt, kui totakas on su äriidee, kui naeruväärsed su unistused ja mõttetud eesmärgid. Niipea kui oled keskpärasusse tagasi tõmbunud, lohutavad nad sin ja põhjendavad su ebaedu tavapärase jamaga, nagu „raha teenimiseks on esmalt raha vaja”, „rikkaks saad vaid siis, kui müüd oma hinge maha” ja „edu saavutamiseks on vaja õigeid tuttavaid”.

Osa inimesi sinu elus lausa mürgitavad sind. Nendega koos olemine mõjub sinu ootustele, püüdlustele ja unistustele laastavalt. Nad nakatavad sind hirmu, kahtluste ning ebakindlusega. Kui hakkad just väljuma negatiivsetest uskumustest  ja programmeerimisest, oled üpris nõrk ja võid kergesti tagasi langeda. Sageli tuleb seetõttu enda ja oma vanade semude vahel hoida mõnda aega füüsilist ja emotsionaalset distantsi.

Minu ümber on inimesi, keda armastan ja keda sooviksin aidata. Kuid mõistan, et nad pole selleks valmis. Seevastu mõjub nendega koos veedetud aeg minu enda emotsionaalsele heaolule halvasti.

Nüüd olen ma end üpris jõudsalt arendanud ja tugevaks saanud, nii et suudan paljule vastu seista. Muuhulgas ei ole mulle probleem ka madalama teadlikkusega inimestega koos olla ning nende teadlikkust tõsta, ilma et nemad mind auku tagasi tõmbaksid. Ent ma olen seda ka 15 aastat harjutanud. Oli aeg, mil ma ei suutnud seda. Isegi praegu hoian eemale teatud seltskondadest, kus liiguvad niivõrd negatiivsed, ohvrimeelsed inimesed, kes võivad ka minu teadlikkust mürgitada. Sama soovitan ka sul teha.

Hakates puudusteadvusest välja murdma ja majandusliku elu poole liikuma, peaksid olema eriliselt valvas. Sinu kõige kallim vara on mõistus ja õige hoiak ning neid tuleb kaitsta mis tahes moel.

Jim Rohn on öelnud, et sinu sissetulek kujuneb viie lähema sõbra sissetuleku põhjal, moodustades neist keskmise. Usun, et sama põhimõte kehtib ka abielu või suhte kvaliteedi ja tervise puhul ning igas teises külluse valdkonnas.

Head Uudised GoodNews