1. Avaleht
  2. Hingele
  3. Mis on Reiki ja kuidas see tervendab?
Mis on Reiki ja kuidas see tervendab?

Mis on Reiki ja kuidas see tervendab?

Fotod: Pixabay.com

Reikiks nimetatakse lihtsat käte pealepanemisega tervendamise viisi – üht iidset energiateraapia vormi, mille taasavastas sensei Mikao Usui 19. sajandi lõpus Jaapanis. Ta nimetas selle Reikiks, sest tema arvates kirjeldas see sõna kõige täpsemini universaalset eluenergiat, mis rahustab meeli, suurendab elujõudu, tervendab ja harmoniseerib. Me oleme püsivalt ümbritsetud ja koosneme ka ise sellest energiast, järelikult on ta kõige olemuslik sisu. Erinevates kultuurides võime leida Reikile erinevaid sõnalisi väljendeid nagu Prana, Mana, Ki, Chi, Valgus, Püha Vaim, Bioenergia, Kõrgem Teadvus jne. Reiki ei ole religioon, see põhineb idamaade filosoofiatel. Piisab vaid inimese huvist või soovist, Reiki toimib ikka ühtviisi tõhusalt. Reiki meetodi juured ulatuvad muistsesse Indiasse, Tiibetisse ja Hiinasse, kust need teadmised ja praktikad levisid ka Jaapanisse, kus sensei Usui lõi neile põhineva Loomuliku Tervendamise Meetodi nimega Reiki.

Reiki on elujõuenergia 

Reiki on armastuse, harmoonia ja universaalse elujõuenergia, millest on alguse saanud kogu suur Universum. Kui inimene on maandamata ja võõrandunud loodusest, siis algallika energia aitab algete ja alguse, taeva ja maa juurde naasta. Puutudes kokku universaalse elujõuga, hakkab inimene mäletama ka oma terviklikkust ja oma energeetilist olemust. Reikiga ühenduses olles taastub kontakt Kõrgema Minaga ning tajutakse kogu Universumiga üksolemist. Laiemalt võttes on reikimeetod inimkonna jaoks meie maailma kirjeldusviis, inimeseks olemise tõlgendussüsteem ja ka elustiil.

Kui inimene on maandamata ja võõrandunud loodusest, siis algallika energia aitab algete ja alguse, taeva ja maa juurde naasta.

Reikienergia on vanem ja intelligentsem kui inimkond ja ta liigub sinna, kus teda kõige enam vajatakse. Inimene ei vaja ei Ingleid ega Haldjaid, et ühenduses olla või kanaliseerida Suurt Heledat Valgust. Reikimeetod kanaliseeriti sensei Usui poolt algallikast inimese jaoks, et tahte ja taotluse põhiselt harmoniseerida oma isiklikku tasakaalutust, olla emotsionaalselt intelligentne ja areneda maa peal spirituaalselt.

Reikienergia on vanem ja intelligentsem kui inimkond ja ta liigub sinna, kus teda kõige enam vajatakse.

Bioenergeetika ehk Byosen`i tajumine

Suurem osa reiki praktiseerijatest on õppinud järgima kätepositsioonide süsteemset meetodit, kuid algselt sellist meetodit Jaapanis ei kasutatud. Usui ja Hayashi poolt oma õpilastele antud käsiraamatud sisaldasid teatud käteasendite kirjeldusi, kuid see oli mõeldud üksnes abistavaks materjaliks algajatele. Tegelik Usui Shiki Ryoho – Loomulik Tervendamise Meetod on enamikule Läänest pärit Hawayo Takata
teoooria järgijatele täiesti tundmatu. Usui ja Hayashi koolkond kannab jaapani keeles nimetust “byosen”. Sõna byosen on jaapanikeelne sõna, kuid ta on reikikeskne. Ta on kokku pandud kahest hieroglüüfist: “byo”, mis tähendab ebaterve, haige, haigus ning “sen”, mis antud kontekstis tähendab
akumuleerumine, kogunemine või kuhjumine.

Reiki tervendaja võib energiablokeeringut, kõrvalekallet harmoonilisest olekust ehk byoseni tajuda nii oma käte kui kogu kehaga. Selliseid tervendajaid võib pidada kehalisteks empaatideks või selgelttajujateks. Kuid neid aistinguid ei tasu peljata, sest peegeldunud energiat pole võimalik endale tõmmata. Universaalne eluenergia on ühesuunaline ning ka treenitud kanaliseerija juhib ise oma tahtega
tervendusprotsessi. Seega reiki on valge maagia ja byoseni tuleb lihtsalt tänutundega kogeda. Energiate tajumise või nägemise võime on kui imeline juhendaja ja informaator, et elujõu kanaldaja saaks aidata abivajajat parimal moel.

Reiki on valge maagia.

Kuidas Reiki tervendab?

Reikienergia on tark ehk intelligentne energia, seega ta liigub sinna, kus teda kõige enam vajatakse – algpõhjuseni välja. Sedaviisi voolab ja toimib energia ka algajal reikipraktikul, seepärast on seda meetodit lihtne rakendada nii enda kui teiste heaks, sest olemuslikult reiki mõtleb ja otsustab inimese eest. Siit tuleb esile reiki sügavus, et reikimeetod aitab ratsionaalsest mõtlemisest lahti lasta ja olla ka kehaliselt tunnetuslik ehk meditatiivne. Reiki õpetab ja aitab mediteerida ning olla järjepidevalt kohal.

Reiki tervendab nii mentaalselt, emotsionaalselt kui füüsiliselt. Me ei mäleta enam kõiki oma võimeid, seega on Reiki võrreldav psühhoanalüüsiga, mis aitab meil teadvustada nii üli- kui alateadvuses peituvaid ressursse. Emotsioonid on meie reageering mõtetele või kaasinimeste ja olukordade üle langetatud otsustele. Kuna keha säilitab meie tundmusi, siis negatiivsetest mõtetest võib saada pea- või
kõhuvalu või raskemal juhul isegi maohaavandi ja ka vähi. Ebamugavustunne kehas annab märku vaimsest või emotsionaalsest energiaummistusest. Reiki kanaliseerimine läbi reikitaja käte laseb kehal energiat tõmmata just sinna, kus seda kõige rohkem vajatakse. Puhta energiaga keha laadimine aitab vabaneda sissejuurdunud mittetoimivatest käitumis- ja mõttemustritest.

Reiki õpetab ja aitab mediteerida ning olla järjepidevalt kohal.

Kuidas teostatakse Reiki seanssi?

Reiki seanss kestab 60-90 minutit. Klient lamab mugavas riietuses massaažilaual, soovikorral isegi teki all. Meelte rahustamiseks mängib meeldiv muusika, toksiliste energiate lahustamiseks põleb laual küünal, kliendi soovil sobiva aroomiga viiruk või õli. Pole ime, kui klient mõneks minutiks unne vajub, see on märk täielikust lõõgastumisest ja usaldusest Reiki kanaliseerija suhtes. Pärast seanssi tuleb soovitavalt juua vett ja süüa mahlaseid puuvilju, et energeetika saaks leebelt puhastuda ja transformeeruda. Ühe seansi mõju kestab umbes paar ööpäeva.

Kas piisab ainult Reikist tervisehädade korral?

Tihti piisab ka ainult Reikist, aga kindlasti mitte ei tohi Reikit käsitleda kui tavameditsiini asendajat, need kaks täiendavad, kuid ei asenda üksteist. Lähtuvalt reiki eetikast ja tervendamise põhiprintsiipidest reiki kanaldaja ei tohi kasutada meditsiinilisi termineid ega panna diagnoosi, kui tal pole erialast väljaõpet. Suuremate tervisehädade korral peab kindlasti pöörduma arsti poole. Samas on Reiki suureks abiks tavameditsiinis, massaažis, psühholoogias ja kõikjal meie elus toetava, harmoniseeriva ja elujõudu andva ravimeetodina. Soovitavalt võiks käia 2-6 järjestikusel reikiseansil, olenevalt isiklikust vaimse-füüsilise tervise tunnetusest või arstide poolt tuvastatud meditsiinilistest diagnoosidest. Reiki teeb koostööd kaasaegse teadusliku meditsiiniga.

Tihti piisab ka ainult Reikist, aga kindlasti mitte ei tohi Reikit käsitleda kui tavameditsiini asendajat, need kaks täiendavad, kuid ei asenda üksteist.

Reiki Meistrid Age Pihlak ja Anti Kreem

Head Uudised GoodNews