1. Avaleht
  2. Hingele
  3. Mis oleks, kui veedaks seekord aastavahetuse ilma alkoholita?
Mis oleks, kui veedaks seekord aastavahetuse ilma alkoholita?

Mis oleks, kui veedaks seekord aastavahetuse ilma alkoholita?

Aastavahetus on pea kõigi inimeste jaoks oluline sündmus. Olgu põhjuseks kalendriaasta vahetus; uute lubaduste elluviimine; elus uue lehe pööramine; pidutsemine; vana mina maha jätmine või hoopis midagi muud, võib kokkuvõtvalt öelda, et vana-aasta lõpu ja uue aasta alguse vaheline periood on sündmus, mida tähistatakse ühel või teisel viisil. Esile kerkib aga küsimus, kuidas oled sina seda harjunud tähistama?

Kui enamik inimestest otsivad aastavahetuse veetmiseks avalikku suuremat pidu, kuhu alates kesköö varajastest tundidest, peale koduseinte vahel alustatud istumist koos minna, siis leidub üha rohkem Eestis neid, kes soovivad aastavahetust tähistada pisut teistmoodi. Siit ka teine küsimus mida endalt küsida, kuidas oleks, kui veedaks seekord aastavahetuse ilma alkoholita?

Väekate Sündmuste Agentuurist alkoholivaba pidude korraldaja Margit Foht on uut aastat alkoholivabalt vastu võtnud juba neli järjestikulist aastat. Tal tekkis ühel hetkel mõte korraldada pidu, kuhu saaks kokku kutsuda sarnaselt mõtlevad inimesed, kes ei soovi uut aastat vastu võtta vanade traditsioonide kohaselt pika söögi-joogilaua taga, vaid kes soovivad luua uusi traditsioone, teha koos midagi sellist, mis annab hea enesetunde, loob rõõmu alkoholita.

„Minule tähendab pidu tantsimist ja laulmist ning nii ma sellise peo endale tegingi. Mul on siiralt hea meel, et minuga sarnaselt mõtlevaid inimesi on palju. Eelmisel aastal osales alkoholivabal peol suisa üle 50 inimese. Tantsisime ja pidutsesime nii kaua, kui jaksasime. Kui soovid oma elus muutusi, siis tuleb teha midagi täiesti teistmoodi, teha uusi valikuid. Äkki siis alustada juba uut aastat uut moodi?!“ naeratab Margit kirjeldades seda, mida ta hinges tunneb.

Alkoholivabapeo korraldamise võtmeteguriks on sõna ”uutmoodi”. Miks mitte proovida midagi uut? Miks mitte mõelda sellele, et võib-olla saab pidutseda ka pisut teisiti. Miks mitte mõelda kastist välja?

Paljud eestlased, kes on otsustanud näiteks loobuda alkoholi tarbimisest ja klassikalistest pidutsemistest ööklubides, on öelnud mõne aja möödudes, et selline justkui suur muutus oli tegelikult lihtne juhtuma. Tihtipeale muutustega nii tegelikult ongi. Me arvame, et suured muutused vajavad suuri ohverdusi, kuid tegelikult võib olla asi sootuks vastupidine. Vahel ongi nii, et mitte muutus ise ei ole raske, vaid teadliku otsuse langetamine on see, mis tekitab tihtipeale raskusi, sest sellistel hetkedel võib valikuga kaasneda ühiskondlik ja lähikondlaste poolt mitte mõistmisest tulenev hukkamõist.

Sellel aastal korraldab Väekate Sündmuste Agentuur aastavahetuspeo Tartus, Kalevi 17, Tartu Loomemajanduskeskuse saalis. 31. detsembril toimub elamusterohke ja väekas aastavahetuspidu, kus saab ekstaatiliselt tantsida Jagaspace’i elektroonilise muusika ja Margiti enda valitud ekstaatiliste rütmide saatel.  Agentuuri juht ja peokorraldaja Margit Foht paneb tantsumuusikat kokku ja korraldab Väetantsu ja ekstaatilise tantsu õhtuid juba 8 aastat.

Peomöll lõpeb gongihelide saatel mõnusas lõdvestuses pikutamisega, mille jaoks oleks hea kaasa võtta joogamatt ja pleed. Jagaspace’i liikmed on Eesti Muusika- ja Teatriakadeemia muusikateraapiakursuse lõpetanud heliterapeudid ja gongimeistrid. Ja kui peaks tekkima küsimus, et miks just gongi saatel, siis gong on maailma üks vanimatest instrumentidest, mis aitab müstilise ja ülemheliderikka kõlaga saavutada sügavat lõdvestumisseisundit.

Põhjus, miks Margit soovib peol just ekstaatilist muusikat mängida, seisneb selles, et selline muusika paneb inimese intensiivselt liikuma. Keha saab vabalt väljendada, kiiresti liikuda, rappuda. Nii vabanevad pinged, inimesed tantsivad ennast lahti. Sellise viisil võib sõna otseses mõttes saavutada tantsides saavutada alkoholita joovastuse, rõõmu, ekstaasi, peotuju.

Rohkem infot leiab SIIT!

Head Uudised GoodNews