1. Avaleht
  2. Hingele
  3. LISATUD VIDEOD! Võimas värk, maailmakuulus taiko-trummide show tuleb Eestisse
LISATUD VIDEOD! Võimas värk, maailmakuulus taiko-trummide show tuleb Eestisse

LISATUD VIDEOD! Võimas värk, maailmakuulus taiko-trummide show tuleb Eestisse

Maailmakuulus taiko-trummide ansambel Kodo uus show “Evolutsioon”, mis on kantud igavikulise loomise teemast, jõuab 22.märtsil Eestisse. Antud showsse on põimitud trupi 35 tegevusaasta parimad numbrid. Eestisse jõudev etendus on senistest lavastustest kalleim.

Teiste teoste hulgas tuleb ettekandele põnevat helivärvingut pakkuv teos „Värv“, kus kasutatakse trummipulkadeks erilisi kellukesi täis topitud kotikest.

Alates grupi debüüdist Berliner Festspiele’is 1981. aastal on Kodo andnud üle 6000 etenduse 50 riigis viiel kontinendil.

Maailmatuurile suunduv Kodō uus show “Evolutsioon” on vaatemänguliseim ja üks kalleimaid trummide etendusi, mida seni laval on nähtud.

Teatraalne, maskuliinne, ehedalt jaapanipärane eksootiline show toob Nordea saali maagilise ja meditatiivse etenduse, mis kätkeb endas kümnete eri suuruses trummide ja muude instrumentide efektset lavastust läbi muusika ja koreograafia, värvi- ja helikombinatsioonide.

Elavas kunstivormis on ka trummide “kuningas” – ligi kahemeetrine ō-daiko. Lavastuse stilistika väljendab jaapani jutuvestmise traditsiooni kõrgeimat pilotaaži.

Loe põnevaid fakte! Mitut neist Sina teadsid? 

  • Sõnal “kodō” on Jaapani keeles mitu tähendust: südamelöök ehk rütmi primaarne allikas ja teisiti lugedes trummi lapsed. Seda saab tõlgendada kui “südamelöögi sagedust”, mis on kogu elurütmi esmane allikas ja ka maailmaloomise alus. Taiko meenutab emaüsas tuntavaid ema südamelööke. Kui lugeda aga teistsuguses kontekstis, võib Kodo tähendada ka “trummilapsi”, mis peegeldab Kodō grupi soovi mängida trumme lihtsa lapseliku kergusega ehk südamega nagu laps tegutseb.
  • Kanade on trumm, millel saab kaks poolt erinevalt häälestada. Selle leiutasid kodo esineja Masayuki Sakamoto ja kuulus Jaapani trummide (taiko) meister Asano Taiko.
  • Teoses Ake no Myojo kannavad esinejad oma peade kohal lambikest, mida nad saavad individuaalselt kontrollida, et luua kaks valguse mustrit. See teos paneb esinejad proovile, nõudes neil samaaegselt trummide mängimist, laulmist, tantsimist ja oma tulukese kontrollimist.
  • Taiko trummide traditsioon ulatub üle 2000 aasta vanuse budistliku religiooni juurte juurde. Neid kasutati meditatsiooniks ning rituaalsetes toimingutes. Taiko trumme kasutati ka iidses kohtumuusikas, mida kutsutakse Gagaku ja mida etendati lossides ning kloostrites. Samuti kasutati trumme Jaapani klassikalises Noh-teatris ning väga tuntud Kabuki teatris.
  • Feodaalses Jaapanis kasutati taiko trumme sõdurite motiveerimiseks, käskude või teadaannete kuulutamiseks ja marsirütmi tegemiseks.
  • Kodō on andunud peaaegu 4000 kontserti nende debüütesinemisest Berliinis 1981. aastal. Kolmandiku aastast veedavad nad välismaal, kolmandiku Jaapanis tuuritamas ning kolmandiku Sado saarel puhkamas ja uusi etendusi loomas.
  • Trupis on 32 esinejat – 26 meest ja 6 naist, lisaks 28 meeskonnaliiget.
  • Peale oma debüüti veetis trummitrupp seitse aastat mööda ilma tuuritades.
  • Kodo trummimängijad lõid Sado saarele Kodo küla ja alustasid seal ka igaastase rahvusvahelise kunstifestivali korraldamist.
  • Alates Kodō debüüdist 1981. aastal Berliinis on trupp andnud üle 3800 kontsert-etenduse.
  • Trummishow alustab oma tänavust maailmaturneed Suurbritanniast ning liigutakse läbi Austria, Saksamaa, Venemaa, Šveitsi, Soome, Itaalia ning üks kontsert antakse ka Eestis.
  • Kodō programmides on ühendatud sajanditevanused Jaapani muusikatraditsioonid ning kaasaegsed väljendusvahendid. Paljaste ülakehadega mehed taovad käevarrejämeduste nuiadega hiigeltrumme, nende trummimäng on vaadeldav kui omamoodi koreograafia.
  • Suurima etenduses kasutatava trummi –ō-daiko– läbimõõt on üle pooleteise meetri ning see kaalub umbes pool tonni.

Rohkem infot leiab SIIT

Head Uudised GoodNews