1. Avaleht
  2. Hingele
  3. KUULA STAR FM-i! I Kristi Jõeorg selgitab, miks tähendusrikas suhtlus on oluline nii pere- kui ka tööelus
KUULA STAR FM-i! I Kristi Jõeorg selgitab, miks tähendusrikas suhtlus on oluline nii pere- kui ka tööelus

KUULA STAR FM-i! I Kristi Jõeorg selgitab, miks tähendusrikas suhtlus on oluline nii pere- kui ka tööelus

Raadio STAR FM hommikuprogrammis käis külas “Meaningful Talks” suhtluspäeviku “Minu lapse hingeelu” kaasautor Kristi Jõeorg ning rääkis laste vaimsest tervisest ja tähendusrikka suhtlemise olulisusest.

Esitades loovaid küsimusi, saame teada, mida laps tunneb

Kristi usub, et esitades loovaid küsimusi on võimalik teada saada, mida laps tunneb ja läbi selle tema ootusi paremini täita ning olla toetavam lapsevanem.

Enne emaks saamist oli Kristi pühendunud ettevõtlusele. Kui ta lapsed sai, mõistis ta, et ta ei suuda neile piisavalt keskenduda, sest ta fookus on liialt tööle suunatud. “Ma tundsin, et see on nii vale,” meenutab Kristi ja lisab, et ta sai aru, et ta ei taha olla selline lapsevanem, kes on liiga töösse süüvinud, et oma lastega suhelda. Soovist seda muuta sündiski idee luua päevik, mis aitaks lastega teadlikult suhelda.

Esitades loovaid küsimusi on võimalik teada saada, mida laps tunneb.

Päevikust leiab küsimused, mis loovad avatud ja usaldusliku suhte lapse ja lapsevanema vahel, joonistamise ala loovuse arendamiseks ja emotsioonikleebised, mida vastavalt oma päevasele tundele päevikus kasutada saab. “Päevikut saab hakata täitma siis, kui laps on juba valmis vestlema,” mainib Kristi. Täitmise lihtsus tuleb aga alles siis, kui last on sellega juba treenitud.

Kui laps mingil põhjusel päevikus sisalduvatele küsimustele vastata ei taha, siis teda survestada pole mõtet. Sellisel juhul tuleks lapsele mõista anda, et tema jaoks ollakse olemas ja julgustada teda küsimustele vastama, kui tal selleks soov peaks tekkima.

Last pole mõtet survestada.

Ka tööalases elus tuleb teadliku suhtlemise oskus kasuks

Üks viis selle praktiseerimiseks on küsida oma kolleegilt siirast huvi tundes, kuidas tal läheb ja teda siis ka päriselt kuulata, ilma vahele segamata ja omapoolseid kommentaare lisamata. 18% Eesti inimestest pole oma töökohaga rahul. Paljud neist ei tunne, et nende ülemused neid väärtustaksid. Kuidas nad saaksid parandada suhet oma tööandjatega?

Palu, et sind ära kuulataks. Ütle vestluskaaslasele, et ta saab sinu jaoks läbi selle toeks olla ja te saate arutada, kust sa nende mõtete peale tulnud oled. Ka juhtimismaastikul kohtab paraku seda, et teist ei kuulata ära, oma mõtted tulevad sisse, inimestel on kiire. Tähtis on võtta aeg, et vestluskaaslase jaoks kohal olla.

Suheldes laste ja ka töökaaslastega on väga oluline inimesele tema juttu tagasi peegeldada ja küsida, kas sa said temast õigesti aru, kasutades tema enda sõnu või korrates tema jutu sisu. See annab talle võimaluse oma sõnu uuesti kuulda ja siis tekib teie vahel hoopis teistsugune side.

Ka tänulikkus mängib suhetes väga tähtsat rolli. Kui keegi tuleb murega meie juurde, on tõelise ja sügava tänutunde tundmine selle inimese julguse eest mure lahendamisel väga suureks abiks. Peegelda vestluskaaslasele seda ka tagasi väljendades seda tänutunnet läbi sõnade. Sellisest kohast on palju parem edasi minna.

Tänulikkus mängib suhetes väga tähtsat rolli.

KUULA STAR FM INTERVJUUD! Hommikuprogramm 08:00 – 09:00. Külas Kristi Jõeorg (38:53-56:39) – 17.06.21

Head Uudised GoodNews