1. Avaleht
  2. Inspireeriv
  3. KUULA I „Heaolu jutud Silja ja Kristiga“: Tiina Tiitus annab nõu, kuidas mõttemustreid muuta
KUULA I „Heaolu jutud Silja ja Kristiga“: Tiina Tiitus annab nõu, kuidas mõttemustreid muuta

KUULA I „Heaolu jutud Silja ja Kristiga“: Tiina Tiitus annab nõu, kuidas mõttemustreid muuta

Silja Siller ja Kristi Roosimägi räägivad oma podcastis „Heaolu jutud“ nii omavahel kui ka erinevate inimestega heaolust ning kõigest sellest, mis tekitab inimestes head enesetunnet. Nende jutud räägivad elust, naudingutest, väljakutsetest ja arengust – ühesõnaga kõigest, mis aitab inimestel jõuda heaoluni. Podcast`is otsivad naised erinevaid „ah-haa“ momente elust, elamusi ja kogemusi ning soovivad aru saada, võtta õppust ja areneda koos kuulajate ja saatekülalistega.

Kirsti Roosimägi ja Silja Siller. Foto: Erakogu

Selles episoodis käis Siljal ja Kristil külas autor ja suhtenõustaja Tiina Tiitus, kellega räägiti heaolust ning lisaks tuli juttu ka sellest, kuidas märgata erinevaid mustreid ja kuidas oma mõttemustreid muuta saab.

Tiina Tiituse sõnul on heaolu üks meie elu eesmärkidest ning mida rohkem suudame heaolu kogeda, seda osavamad vaimselt oleme. Heaolu kogemine on üks inimese elu eesmärkidest. „Heaolu on midagi suuremat, kui lihtsalt see, et toit on laual. Heaolu tähendab suuremat hoolitsemist enda eest. Näiteks mõtleme, et kui anname lapsele süüa ja katus on pea kohal, siis see ongi armastus. Me aga ei ütle kunagi midagi hea ja ei hoolitse enda eest – heaolu jääb puudulikuks,“ sõnab ta.

Heaolu kogemine on üks inimese elu eesmärkidest.

Foto: Shutterstock.com

Tiitus räägib, et inimesed tegelikult tihti ei tea, mis nende mõttemuster on. Alles siis kui saadakse teadlikumaks, osatakse mustreid ümber programmeerida – kasvamine toimub läbi taipamiste. „Kõik mustrid ei ole meie omad, vaid on kaasa tulnud lapsepõlvest. Muster ei ole hea ega halb, negatiivne ega positiivne, ta lihtsalt on. Ka märkamine ei tähenda seda, et anname hinnanguid, vaid see lihtsalt on. Inimesed peaksid proovima registreerida seda olukorda, kus nad hetkel on ning küsima endalt, mida tegelikult otsitakse või tahetakse. Olukorda registreerides saame aru, et oleme siin teist või kümnendat korda. Kui oleme olukorra ära registreerinud, hakkavad asjad tegelikult juhtuma, sest asjad juhtuvad selle pärast, et oleme nii otsustanud,“ räägib terapeut ja lisab, et otsustamine on see, mis paneb selle ventilaatori tegelikult käima.

Tiituse sõnul isegi siis, kui oleme algelise otsuse ära teinud, ei tähenda see seda, et me ei tohi muudatusi teha ja ümber mõelda. Inimesed peaksid mõtlema selle peale, mis on nende kehtivaks otsuseks praegu, mida nad teavad, mida ei tea ja milles on nad täiesti kindlad. „Inimesed ei julge otsustada, sest arvavad, et nad peavad lõplikult selle otsuse juurde jääma. Justkui ei tohikski mitte kunagi seda muuta. Kardetakse inimese pahakspanu osaliseks saada,“ selgitab ta, miks inimesed otsustada ei julge.

Tiina Tiituse soovitused, kuidas oma mõttemustreid muuta:

  • Jäta välja hinnangud. Ei ole positiivset või negatiivset, vaid see lihtsalt on.
  • Pane tähele, mis sinu sees toimub.
  • Proovi mõista seda, mida sina soovid. Tihti me ei täida enda soove, vaid kellegi teise omasid, näiteks perekonnaliikme, suguvõsa, lapsepõlve traumad, ühiskond jms.
  • Märka olukordi, kus on pidevalt sama muster – vahet ei ole, kas oled seal esimest korda või sajandat.
  • Julge täna otsus vastu võtta. See ei tähenda, et sa ei võiks seda homme muuta.
  • Kasvamine toimub läbi taipamise.
Foto: Shutterstock.com

KUULA SAADET!

Head Uudised GoodNews