1. Avaleht
  2. Lugemist
  3. KUIDAS Wim Hofi meetod aitab tervist hoida?
KUIDAS Wim Hofi meetod aitab tervist hoida?

KUIDAS Wim Hofi meetod aitab tervist hoida?

Sel nädalavahetusel toimuval Ühenduses High on Life festivalil ülesastunud Wim Hofi meetodi instruktor Madis Meister selgitab, et Wim Wofi meetod koosneb hingamispraktikatest, külmaga karastamisest ja meeletreeningust. Tegemist on hea vahendiga füüsilise ja vaimse tervise toetamiseks. Kes festivalil osaleda ei saanud, siis hea uudis on see, et sel aastal ilmunud Wim Hofi kirjutatud ja Heliose kirjastatud raamat “Wim Hofi meeetod” annab palju häid näpunäiteid, kuidas kasutada oma potentsiaali ning teha selliseid imetükke, mida “Jäämees” Wim Hof teeb.

Käivita oma tõeline sisemine potentsiaal

Wim Hof teenis hüüdnime “Jäämees” sellega, et purustas hulga külma käes viibimise maailmarekordeid. Tema saavutuste hulgas on muuhulgas Kilimanjarole ronimine lühikestes pükstes, ülalpool põhjapolaarjoont poolmaratoni jooksmine paljajalu ja rohkem kui 112 minutit jääkuubikuid täis kastis seismine. Hof võttis omaks looduse majesteetliku jõu ja otsustas oma avastust ülejäänud maailmaga jagada. Ta on veendunud, et igaüks suudab seda.

Pane end proovile

“Meile meeldib end ümbritseda soojuse ja mugavusega, kuid nii nagu Wim Hof usun, et vajame hoopis stressitekitavat külma, panemaks proovile oma keha tegelikke piire ning leidmaks täiesti uutmoodi kontakti keha ja vaimu vahel. Külm vesi ja süstemaatiline teadlik hingamine annavad olemisele ja iseenda tajumisele võimsa vaatenurga ning tunnetuse. Neli aastat taliujumist ja Wim Hofi meetodi praktiseerimist on muutnud minu suhte külmaga väga soojaks sõpruseks. Tule oma mugavustsoonist välja, enne kui oled mõne kroonilise haiguse küüsis. Hinga, raisk! Ja mine külma vette, sest see annab sooja!” kommenteerib raamatut näitleja Reimo Sagor.

Külm vesi ja süstemaatiline teadlik hingamine annavad olemisele ja iseenda tajumisele võimsa vaatenurga ning tunnetuse.

Külmas hakkab energia liikuma

Madis Meister sõnab, et jõudis selle meetodini enda füüsilise tervise pärast. “Minu füüsiline keha andis tugevalt märku, et on vaja luua muutust. Elasin parasjagu kohas, kus üks tuttav tegi külmaga karastamist. See inspireeris mind ja tema eeskujul hakkasin keset jaanuarikuud lumehanges käima. Tundsin kohe, kuidas energia hakkas kehas liikuma. Kui muidu talvel oli raske olla – pime, külm, kõle ja energiat ei ole – siis lumes käies hakkas energia liikuma ja oli hea olla,” meenutab ta ja lisab, et on meetodit kolm aastat praktiseerinud ning selle aja jooksul vaid kord olnud nohus.

Meister märgib ära, et muidugi ei tähenda, et Wim Hofi meetod oleks raudkilp, ent tervist aitab see hoida küll. Hingamise ja karastamise kõige suurem mõju ongi just immuunsüsteemile – see aitab tasakaalustada immuunsüsteemi ja viib põletikud alla.

Muidugi aitab see ka leevendada stressi ning võlub just sellega, et see on nii lihtne – hingamisharjutusi saab teha igal vabal hetkel ning külm dušš on kõigile kättesaadav. Lihtne asi, ent võib väga palju toetada nii füüsiliselt kui vaimselt.

Hingamise ja karastamise kõige suurem mõju ongi just immuunsüsteemile – see aitab tasakaalustada immuunsüsteemi ja viib põletikud alla.

Hingamine aitab lõdvestuda

Hingamine on üks kõige lihtsamaid meetodeid, kuidas oma sisemist seisundit muuta ja kontrollida. Meister soovitab, et kui tunned, et ärevus tuleb peale, teadvusta oma hingamist ja lõdvestuda on lihtsam.

Ta selgitab, et Wim Hofi meetodi juures on üks pool hingamine, teine külmaga karastamine ning kolmas meeletreening, mis on sisemine fookus. “Kui sul pole sisemist fookust, siis sa ei suuda ka keskenduda ja kui hüppad külma vette, oled sealt ka kohe väljas,” räägib ta.

Oma sisemist taju on oluline arendada läbi praktiseerimise.

Head Uudised GoodNews