1. Avaleht
  2. Lugemist
  3. Kuidas vältida jõulude ajal ülesöömist?
Kuidas vältida jõulude ajal ülesöömist?

Kuidas vältida jõulude ajal ülesöömist?

Jõulude ajal ülesöömine on üsna suur probleem, sest soovitakse proovida kõike, mis laual pakutakse. Et sel aastal ka peale jõule end hästi tunda, järgi neid nippe ning sa ei pea tundma peale pidustusi süümepiinu söödud toidu pärast.

Meeldiv toidulõhn ajab lisaks sööma

Kui kõht on juba täis, aga köögist tuleb veel meeldivat koogilõhna, siis soovitakse muidugi ka magustoitu süüa. Et ülesöömist vältida, jäta ruumi ka magustoiduks.

Tee sööki ainult nii palju, kui seda ära süüakse

Kui suurendada toidulaual asetsevaid toiduportsione, suurenevad ka ära söödud toidu kogused.  Nimelt, kui on suur kogus mingit toitu laual, siis see annab inimesele ettekujutuse, kui suur on optimaalne või sobiv kogus ära süüa.

Palju mõjutab ära söödud söögi kogust meedia

Kui süüakse televiisori või arvutiekraani ees, siis ei keskenduta söömisele. Head filmi vaadates ei panda tähele, et vahepeal on kõht juba täis saanud ning süüakse ikka edasi. Lisaks reklaamitakse pauside ajal enamasti rasva- ja suhkrurikkaid toite ning see mõjutab pigem inimeste psühholoogilisi vajadusi, mitte füsioloogilisi vajadusi.

Palju mõjutab kellaaeg

Suurimat toidukorda ei tasu jätta päeva lõppu, sest nii on väike tõenäosus, et söögiga saadud energia kulutatakse ära. Perega veedetud jõuluõhtusöömine võiks toimuda hoopis lõunal, sest nii ei satu suurim toidukord päeva lõppu.

Jäta meelde, et ennekõike süüakse seepärast, et on näljatunne ja soov püsida elus

Söö ainult siis, kui sul on näljatunne. Kui tekib isu, aga tegelikult kõht tühi ei ole, siis võta kõigepealt klaas vett ja kui näljatunne pole ikka kadunud, mine jalutama. Jalutamine aitab isudest vabaneda.

Allikas: „Tervislik toitumine“, Tagli Pitsi ja Kristin Salupuu

Head Uudised GoodNews