1. Avaleht
  2. Hingele
  3. Kuidas teadlik hingamine on muutnud Heiki Tomsoni elu, 3. osa
Kuidas teadlik hingamine on muutnud Heiki Tomsoni elu, 3. osa

Kuidas teadlik hingamine on muutnud Heiki Tomsoni elu, 3. osa

See on vapustav oskus, mida on lihtne luua läbi hingamise. Kui inimesed julgeksid seda proovida, siis miljonid inimesed suudaksid elukogemust ümber hinnata, nautida elukogemust veelgi terviklikumalt ja saada innustust elus rõõmu ja rahuloluga edasi minna.

Jah, on olemas hingamisharjutused, mis tõstavad kiiresti serotoniini- ja endorfiinitaset inimese organismis – meeleseisundi muutmine on mõne hetke küsimus.

Ahhh… juba seda artiklit kirjutades lähen seisundisse, kus tunnen naudingut ja rahulolu. Lihtsalt naudin endaks olemist. Ja seda vaid kahe-kolme sisse- ja väljahingamisega.

Küsin nüüd sinult: kas sina oled valmis nautima? Igas hetkes? Igas olukorras?

Sa võid öelda või mõelda: kuule mees, sa ei saa ju nautida hirmu. Sa ei saa ju nautida valu! Sa ei saa ju nautida lähedase inimese surma või lahutust!!!

Munk, keda ajas taga tiiger

Munk, keda ajas taga tiiger, jookseb elu eest ja ronib puu otsa. Ronib aina kõrgemale… kuid ka tiiger ronib talle järgi.

Munk on jõudnud puu latva ja ronib kõrgeimale oksale. Ja ta näeb, et tiiger on talle järgnemas.

Oksal olles näeb ta liaani kuristiku servast alla looklemas. Ta hüppab, õnnestub haarata sellest liaanist kinni ja ta hakkab allapoole laskuma. Tiiger ei saa talle sinna järgneda.

Laskudes aga märkab ta, et üleval on hiir liaani juba praktiliselt läbi närinud. Samas näeb ta enda kõrval kuristiku serval küpset metsmaasikat.

Munk nopib selle…

Zen mõistulugu.

Kuskil selles kogemuses on midagi ilusat. Alati on elus üks maasikas – leia see üles ja naudi seda. See on garanteeritud.

Vabanemine hinge ja ego kannatustest

See ei ole minu poolt teoreetiline teemakäsitlus. Tean inimesi, kes põevad ravimatut haigust ja tervendavad ennast läbi hingamise. On reaalseid inimesi, kes on vabanenud vähist, tehes teadlikult hingamisharjutusi.

Ka minuga juhtus see, et pidin lahutama abielu. Ma ei pidanud lahutama, kuid ma otsustasin, et nii on kõigile parem.

Lahkuminek inimesest, keda olin armastanud kogu südamest, kogu hingest, kogu mõistusest ja kogu jõust, oli minu jaoks väga valus kogemus. Olime mõlemad teinud kõik endast oleneva, et suhe saaks jätkuda. Kuid „meie aeg“ sai lihtsalt ümber ja me mõlemad mõistsime seda. Kuid ikkagi oli sellega leppida valus ja raske.

Süda, ego ja keha hakkavad igatsema seda kogemust, millega oli harjutud. Meenusid meeldivad mälestused ja ego hakkas ennast haletsema. Olen loomult asjadest ja inimestest kinni hoidja. Arvan, et inimsuhted on elukestev investeering ja kui lähisuhtes tekib eraldumine, siis on vaja kõike alustada taas nullist.

Ego ütles: „Näed, enam sa ei saa neid asju. Sa ei saa enam mitte kunagi neid asju kogeda. See inimene oli ikka nii unikaalne! Miks sa ei suutnud seda suhet hoida?!“ Ta süüdistas ja haletses ennast.

Kuid läbi hingamise on võimalik kergelt ja pehmelt protsessi nautides vabaneda sügavast leinast, valust ja kurbusest. Ja ma tegin seda. Andestades endale ja teisele ning minnes eluga edasi. Sarnaseid vabanemisi ja imelisi muutusi on toimunud mitmete minu tuttavate ja klientide seas.

Kuid on inimesi, kes on keelanud endal naudingute lubamist (üldjuhul alateadlikult). Justkui naudingud on midagi räpast ja keelatut. Tuntakse häbi nautimise ees.

Osad usuvad, et selleks, et midagi nautida, peab kõigepealt pingutama või kannatama. Keelatakse endal olla ekstaatiline ja elevil. Öeldakse endale, et ma ei oska nautida. Eestlastel on ka selline vanasõna: pill tuleb pika ilu peale.

Arvan, et elu on nautimist väärt. Täies mahus. Ma ei räägi siin ainult seksuaalsest naudingust. Räägin oskusest lõdvestuda. Ma räägin iga hetke nautimisest. Meie aju võimaldab läbi hingamise luua ekstaatilise seisundi meie igasse elukogemusse. Kui sa seda teadlikult soovid ja tahad.

Usu mind, kui sa saad need nipid kätte, siis sa justkui kaotad sõltuvuse välistest asjaoludest rõõmu ja rahulolu tekkeks. Minu peal töötab see nii ja usun, et see töötab ka sinu peal nii. Sa saad nautida nii vihmast ilma kui ka päikselist päeva. Nii palavust kui ka külma. Just siis, kui sina seda valid teha.

Muutuseks on vaja vaid teadlikku tahet, valmisolekut ja teeleasumist.

Kui tunned huvi, kuidas sa saaksid elus rohkem naudingut ja rahulolu kogeda, siis oled oodatud osalema Pärnus 9.-11. augustini teadliku hingamise suvelaagris „Lõdvestu ja lae“.

Heiki Tomson

Head Uudised GoodNews