1. Avaleht
  2. Hingele
  3. Konstellöör Oksana Borodjanskaja parandab laste ja vanemate suhteid
Konstellöör Oksana Borodjanskaja parandab laste ja vanemate suhteid

Konstellöör Oksana Borodjanskaja parandab laste ja vanemate suhteid

22. – 23. veebruaril toimub Tallinnas meie piirkonna – Soome, Eesti, Baltimaad ja Peterburi ümbrus – ühe võimekama konstellööri Oksana Borodjanskaja (Peterburg) seminar, mille teema on sel korral laste ja vanemate suhted. 

Heade uudiste portaali avaldab Oksana pöördumise!

“Kallid sõbrad!

Peagi toimub Tallinnas taas minu konstellatsiooniseminar. Nagu ikka, on seminaril oma teema ja nüüd on selleks laste ja vanemate suhted. Muidugi ei toimu konstellatsioonid vaid laste ja vanemate suhete teemal, aga nagu teate, väga paljud olukorrad meie elus, mida tahaks ühel või teisel moel muuta, on kummalisel kombel just selle teemaga seotud.

Ei tahaks seda teemat käsitleda vaid vaatekohast, et lapsed on vaesed ja õnnetud ning vanemad ei oska nendega suhelda. On lausa suur probleem nagu lapsepõlvetrauma. Laps olla on raske ja kindlasti läheb midagi nii, nagu ei tahaks, see traumeerib – raske lapsepõli jne. Tegu on kahtlemata asjaga, mis on meie lugudes olemas, ent minu meelest on teema palju laiem, sest on veel ka vanemad. Esiteks on nemadki lapsed, kes sisenevad vanemaks olemisse ühes oma lapsepõlvetaustaga. Samuti sisenesid nende vanemad ja nende vanemad ja nende vanemad ja nii edasi.

Juba sellesse teemasse sisenedes pole ei meie ega meie vanemad vabad. Sellest tulenevalt kompenseerivad nemad midagi oma laste arvelt. Ent asi on selles, et lapsed ei sünni samuti puhaste lehtedena, nagu valge paberileht, millele võib kanda, mida tahad ja nii jääbki. See pole nii! Paljudele vanematele on ka see traumeeriv. Tähendab meie vanemaosa, samuti meie vanemate vanemaosa, on kannatanud selle tõttu, et nende tegevus, nende ootused, nende võimalused ei realiseerunud, ei õigustanud ennast. Pidevalt leidsid aset frustreerivad protsessid, mis lõid tunnetusliku ebakõla: tahan ühte, arvan, et asi läheb sedapsi, aga toimub hoopis midagi muud.

Väga sageli puutuvad vanemad kokku teatud sisemise emotsionaalse kokkusurutusega, sest nad ei saa end lõpuni väljendada, nad ei saa endale lubada lapsega käituda nõnda, nagu on tung. Sest nad lihtsalt teavad, et nõnda ei tohi lapsega käituda. On vanemaid, kes ilmutavad ennast, aga kuna see toimub nii, nagu pole ette nähtud, tunnevad nad hiljem süütunnet. Sestap on meil üks taruma, teine trauma ning me oleme justkui kahepoolselt rahulolematud – lapsed seoses vanematega ja vanemad seoses lastega. On isegi vastav nali. Abielupaar arutab, kas soetada koer või laps. Nad pöörduvad oma küsimusega vaimuliku poole, kes vastab: “Kui tahate rikkuda vaibad, siis soetage koer, aga kui elu, siis laps.”

Sestap idee, et “lapsed – see on nii suurepärane!”, “kui sul on laps, siis…” – jah, sellega võib kaasneda tohutu hulk häid, positiivseid emotsioone. Aga minu soov oleks, et me näeksime tervikpilti. Et me ei talitaks nii, nagu oleks vaid üks pool. Ma ei vaataks sellele vaid laste ja nende lugude vaatenurgast, vaid ka vanemate ja nende lugude omast. Milline on meie vanemate vanemaks olemine ja kuidas meie nüüd end vanematena tunnetame? Miks see ei võiks pelgalt kerge, köitev ja huvitav olla? Meile asetatakse tohutu piirang. Mitte vaid lapse poolt, vaid ka teatud ühiskondlike stereotüüpide poolt, et kuidas on õige – riigi ja koolisüsteemi poolsed nõuded; naabrite, meie vanemate arvamus. Satume pihtide vahele ning tekib tunne, et mida iganes sa ei teeks, on midagi kindlasti valesti.

Laias laastus nii ongi. Mida iganes me ka ei teeks – kunagi pole ideaalne. Pole olemas ideaalseid vanemaid, pole ideaalseid lapsi. Aga ühte tean ma kindlalt: te olete need vanemad, kelled jumal teie laste jaoks valis ja teie vanemad on need, kelled jumal teie jaoks valis. Ja jumalaga ma ei vaidle. Selles mõttes on meie olukord ideaalne. Mul on rõõm vaadelda, kuidas see on teie puhul ning teen ettepaneku hakata vaatama neile probleemidele ülesannete seisukohast. Tähendab: kõik raskused, mis teil on – see pole probleem, vaid pelgalt ülesanne. Ja laps peegeldab midagi meis olevat. Ja meie peegeldame midagi oma lapsele. Talle on vaja justnimelt meid sellisena, millised me oleme – kuskilt kandist veidi kiivas, veidi traumeeritud jne. Justnimelt meie. Ja meile on vaja just seda last. Justnimelt sellelt mehelt või justnimelt sellelt naiselt. Just selline.

Kohtumiseni!” ütleb Oksana pöördumises.

Toimumise aeg: 22-23 veebruar 2020 10.00-19.00

Koht: Paadi 4, Tallinn (kesklinn) 10151

Kontakt: +372  5342 7812; teet.korsten@gmail.com

Tasumise info. Seminaril osalemise tasu: ühel päeval 80 eur, kahel päeval 130 eur.  Konstellatsioonitöö tellimine: 250 eur. Töö tellijale on seminaril osalemine tasuta. Kuna osalejate arv on piiratud, palume teha ülekanne kontole: EE562200001105976889 TEET KORSTEN. Märksõna: Oksana seminar. 

Head Uudised GoodNews