1. Avaleht
  2. Hingele
  3. KOGEMUSLUGU I Triin Sooäär hingamisterapeut Monika Palmi juures: kui lased end vabaks, õnnestub ära käia väikesel puhkusereisil iseendaga
KOGEMUSLUGU I Triin Sooäär hingamisterapeut Monika Palmi juures: kui lased end vabaks, õnnestub ära käia väikesel puhkusereisil iseendaga

KOGEMUSLUGU I Triin Sooäär hingamisterapeut Monika Palmi juures: kui lased end vabaks, õnnestub ära käia väikesel puhkusereisil iseendaga

Vabastav hingamine on hingamisteraapia vorm, mis annab võimaluse vaadata endasse ning läbi hingamise vabastada kõik selle, mis takistab meil elust rõõmu tunda, olemast õnnelik või terve. Hiljuti käis GoodNewsi tiimiliige Triin Sooäär külas Monika Palmi vabastavas hingamises.

Triin Sooäär. Foto: Erakogu

Triin luges hiljuti Jay Shetty „Mõtle nagu munk“ teose esimestelt lehekülgedelt hingamise olulisusest, mille kandvaks mõtteks oli aspekt, et hingamine on meiega kogu elu ja seda alati, ükskõik millises olukorras. Võime alati leida paralleele sellest, kui hädavajalik on täisväärtusliku elu jaoks õigesti toitumine, piisav liikumine ja head suhted lähedastega, ent tihti on raske meeles pidada seda, kuidas vaid mõni hingetõmme aitab olukordades lisaks maha rahunemisele õppida leidma tasakaalu, jäädes sel viis aina rohkem iseendaks. „Meenub eredalt hetk, kui põhikoolis ühe 550 inimesega sündmusel peakorraldaja olles tuli minu juurde hea mentor Aili, kes viis kogu melust eemale õue ja ütles: „Hinga nüüd korra ja jäta see hetk endale meelde.“ Peale seda olen seda tähtsamate elu peatükkide puhul alati kasutanud, kasvõi hea sõbraga vestlemas olles, sest nii jäädvustuvad kuidagi eredalt need päris emotsioonid,“ sõnab Triin.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Palm Monika (@monikapalm_)

Noore naise elus ristusid ühel hetkel kujundlikult „suusad“ Shindo venitamisega ja tänu heale juhendajale sai ta samuti Prana Sana teadlikult hingamise stiil proovitud, kus hakkas teadvustama rohkem hingamise olulisust kehalistes protsessides koos nende täheldamisega. Heast koostööst GoodNews Kirjastusega oli Triinu raamaturiiulil olemas Monika Palmi „Hinga ja ela!“  ja kevadel tegi sealt nii mõnegi harjutuse läbi, mis aitas vahel elumere lainetel ise enda kursi hoidjaks olla. „Isegi sõbrannale sattus see kingikotti, sest omavahel oli meil tekkinud pingelistes olukordades kentsakas soovitus hingata ja nii tunduski, et kui juba on kinkimise hooaeg, annab mõtestatud kinkimine palju juurde. Kui taas GoodNews`i radadel toimetades kutsus hea juht Monika Kuzmina endaga vabastavasse hingamisse kaasa, ei kahelnudki ma hetkekski. Esiteks, sel aastal on eesmärgiks katsetada uusi kogemusi ja teisalt vabastav hingamine võib pakkuda argipäevastele toimetustele kosutava vahelduse iseendaga,“ lausub Triin.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Triin Sooäär (@triin.sooaar)

„Hingake ja ärge püüdke olla täiuslik.“ – Nicole Kidman

„Kui astuda sisse Monika Palmi kabinetti, ei meenuta see klassikalist filmidest kohatud valgete seintega joogamattidega ruumi, vaid kollased seinad on täidetud kaunite maalidega ja õhustikku loovad mõnusalt kohevad lambanahad koos erinevate elementidega, mis kingivad rahulolu juba turvalise keskkonnana. Meie valikuks osutus koos väikese rühmaga tehtav hingamine, mille suurimaks plussiks on ennekõike jagamisring ehk saad teistele osalejatele jagada oma kogetud elemente ja mõtteid, andes võimaluse kogetut täpsemalt analüüsida. Igaks korraks on valitud lähteteema juhendaja poolt, ent samas on jäetud igale hingajale vabadust, et tulla kohale mõtlemaks isiklikus plaanis teemadele, mis parasjagu aktuaalsust järjest koguvad. Kuigi Monika poolt oli valitud teemaks informatsiooni külluse ajastul enda jaoks kõige olulisema selekteerimine, siis laiemalt mõtestades võtsin endale veel lisaks olulise teema seoses elukorraldusega klassikalisest koolist e-gümnaasiumisse liikumisega. Kui algas protsess, siis tuletasin endale päris mitmel korral meelde, et lihtsalt hinga ja proovi tunnetada. Sel põhjusel kõnetas mind ka Nicole`i tsitaat. Tsitaat kirjeldab kogu vabastava hingamise protsessi – kui lased vabaks, unustades täiuslikkuse, avaneb võimalus käia ära kiirel puhkusereisil iseendaga. Minu kogemus oli mõneski mõttes ainulaadne. Algul mõtlesin, et kas olen sattunud kuhugi kinno uut kassahitti vaatama, aga hiljem analüüsides sain täpselt aru, kuidas igale küsimusele peitub tegelikult vastus meie enda sees. Jah, võime lugeda ja enda maailmapilti avardada praegusele võimaluste sajandile omaselt, ent kui julgeme jääda iseendaks, siis võime leida isegi raskematele küsimustele vastust kui iganädalastes mälumängudes,“ räägib Triin.

Triin Sooäär. Foto: Kristi Märk

„Pidage meeles hingata. Lõppude lõpuks on see elu saladus.“ – Gregory Maguire

„Kes on tegelenud mõnel alal tipp tasemel, siis ei tundu ju võõras, et peale tegevust tuleb võtta aega taastumiseks – venitamine peale trenni, söögikorra järgselt jalutamine või väike iluuni. Kuigi kohapeal olnud osalejatega oli peale protsessi suurimaks võimaluseks jagada teistegagi oma kogemust, siis oluline on peale kogetut lasta kõigel lihtsalt mõtiskleda ajusagaras ja jätkata tavapärase hingamisega. Nii mõnigi tõdemus võib koita alles järgmisel päeval, sest elu saladus on niivõrd salapärane nähtus, et Ameerika novellist Maguire on seda tituleerinud lausa hingamisena, sest nii on kombeks elul alata ja lõppeda. Minu ellu tõi see kogemus kaasa ühe isikliku põhiväärtuse ehk aususe laialdasema kasutamise, kus nii mõnelegi asjale ütlesin „Ei“ selleks, et liikuda elus aina rohkem üles. Usun, et vabastav hingamine annab midagi olulist juurde igale isiksusele, kes soovib kasvada lähtuvalt areneva inimese teekonnast – aeg endaga, mis aitab teha pausi igapäevast, et vaadata taas enda möödunu, praeguse ja unistuste poole.

Minu esimesele vabastava hingamise kogemusele järgneb kindlasti veel järgmiseid kordi, et hoida protsessi toimimas ja paljude tegijate nõuandest kinni haarata seoses järjepidevusega. Monika Palmi toetamisel oli võimalik kogeda protsessi turvalises õhkkonnas, andes piisavalt instruktsioone ja pannes mõtlema sellele, kuidas on tegelikult võimalik leida aega iseendale, vaid selle mõttega, et alati ei pea kõik oskused nagu valatult välja tulevad, vaid oluline on lasta kogeda. Kui käisin nädalavahetusel taas SUP-lauaga seiklemist katsetamas, sel korral ühel läbipaistvaima veega järvel Eestis Äntu Valgjärvel, tabas mõte, et tegelikult hingates lükkame end alati kaldast eemale, et käia ära korra rännakutel, süüvida kalda mitmekesise kooslusega paikadesse ja naasta jälle keskmesse ehk iseendas olevasse sadamasse,“ sõnab Triin lõpetuseks.

 

Head Uudised GoodNews