1. Avaleht
  2. Inspireeriv
  3. Kirjanik ja aktivist Nadine Gordimer – naine, kes hoolis õiglusest ja võrdsusest!
Kirjanik ja aktivist Nadine Gordimer – naine, kes hoolis õiglusest ja võrdsusest!

Kirjanik ja aktivist Nadine Gordimer – naine, kes hoolis õiglusest ja võrdsusest!

Francesca Cavallo ja Elena Favilli on tunnustatud autorid, kelle raamatuid on tõlgitud enam kui 40 keelde. Nende raamat „Unejutud mässumeelsetele tüdrukutele 2“ on järg sensatsioonilisele menukile, mis innustas tüdrukuid üle kogu maailma suuremalt unistama, kõrgemaid eesmärke seadma ja nende nimel tõsiselt võitlema.

Raamat koosneb 100 uuest unejutust, mis räägivad erakordsetest naistest alates Nofretest kuni Beyoncèni ning Rosalind Franklinist kuni J. K. Rowlingini. Raamatust leiab kuningannasid ja aktiviste, baleriine ja advokaate, piraate ja arvutiteadlasi, astronaute ja leiutajaid, kelle proovikive täis elutee näitab ühtlasi meid ümbritsevaid imelisi võimalusi.

GoodNews avaldab Nadine Gordimeri loo.

Nadine Gordimer 

Kirjanik ja aktivist

Lõuna-Aafrikas elas kord tüdruk, kes hoolis õiglusest ja võrdsusest väga, iga keharakuga. Tema nimi oli Nadine. Lõuna-Aafrikas kehtis toona vägivaldne apartheidi süsteem, mis eristas ja tõrjus mustanahalisi. Nadine oli valgenahaline ja ta nägi, kui suurt rolli see asjaolu tema elus mängis. Ta võis käia ükskõik millises koolis, samal ajal kui ta mustanahalistel sõpradel oli raske leida kooli, mis neid vastu oleks võtnud. Ta võis siseneda kõikidesse poodidesse, ent ta mustanahalised sõbrad jäeti mitmel pool ukse taha.

Kord avas politsei tule inimeste pihta, kes sellise süsteemi vastu üles astusid, ning tappis 69 inimest. Nadine otsustas seejärel ühineda apartheidivastase liikumisega ja rääkida kogu maailmale tõde Lõuna-Aafrikas toimuva kohta.

Ühel päeval tutvus ta väga toreda mehega, kelle nimi oli Nelson Mandela – ta oli advokaat, kellest sai hiljem riigi esimene mustanahaline president. Mandela suur eesmärk oli see vägivaldne režiim rahulikul moel lõpetada. Tema ja Nadine said kohe sõpradeks. Kui Mandela arreteeriti ja poliitilise aktiivsuse eest kohtu ette viidi, aitas Nadine toimetada tema kuulsat kaitsekõnet, mille pealkiri oli “Ma olen valmis surema.”

Lõuna-Aafrika valitsus keelas aastaid Nadine’i artiklite ja teoste avaldamise, aga naine kirjutas muudkui edasi. Kogu maailm sai teada, et Nadine’il on midagi öelda, ning nad tahtsid kuulata tema vabaduse ja õigluse sõnumit. Talle anti Nobeli kirjanduspreemia ning enne surma nägi ta ära ka apartheidi lõpu.

“Tõde pole alati ilus, aga meie janu selle järele on alati kaunis.” – Nadine Gordimer

Raamatu saab tellida Rahva Raamatu e-poest!

Head Uudised GoodNews