1. Avaleht
  2. Hingele
  3. KOGEMUSLUGU I Kerli Vau hingamisterapeut Monika Palmi juures: kõik vastused on meie endi sees olemas
KOGEMUSLUGU I Kerli Vau hingamisterapeut Monika Palmi juures: kõik vastused on meie endi sees olemas

KOGEMUSLUGU I Kerli Vau hingamisterapeut Monika Palmi juures: kõik vastused on meie endi sees olemas

Vabastav hingamine on hingamisteraapia vorm, mis annab võimaluse vaadata endasse ning läbi hingamise vabastada kõik selle, mis takistab meil elust rõõmu tunda, olemast õnnelik või terve. Hiljuti käis GoodNewsi tiimiliige ja terapeut Kerli Vau külas Monika Palmi vabastavas hingamises.

Kerli Vau. Foto: Gertrud Alatare

Kerli sõnul on tänapäeva maailmas väga oluline iseendaga kontakti luua, mitte selle pärast, et see oleks populaarne teema, vaid selle tõttu, et peame kõigepealt iseendaga hakkama saama ja alles siis välismaailma vastu võtma. Vabastav hingamine on üks nendest moodustest, kuidas oma sisemaailmaga rohkem kontakti luua. „Kui elame rohkem välismaailmas kaotame ära enda sisemise kontakti. Sisemine kontakt on oluline kõigile inimestele vahet ei ole, kas sa oled tugevalt vaimses või spirituaalses maailmas. Kui sa hingad on oluline, et sa oled ühenduses iseendaga. Võib tekkida küsimus, et miks see on oluline? Me viibime oma kehas ja oma mõtetes 24/7 nii päeval kui ka öösel. Meie ümber toimub sadu erinevaid asju ja puutume kokku erinevate inimestega. Me kuuleme erinevaid nõuandeid ja soovitusi ja satume segadusse mida siis teha,“ lausub Kerli ja lisab, et infot on liiga palju ning seetõttu katsetavad inimesed erinevaid asju – vahepeal tundub aga, et mitte midagi ei tööta ja kaotame ennast veelgi rohkem kuskile ära. Tagajärjeks on aga stress, ärevus, rahuolematus ning vajadus koguaeg midagi paremat juurde otsida. „Omast kogemusest võin öelda, et igal pool mujal tundubki muru rohelisem, kuid see päris nii ei ole. Muru on täpselt nii roheline, kui sa selle enda jaoks teed, vahet ei ole, kus linnas või osariigis sa oled,“ leiab ta.

Vabastav hingamine on üks nendest moodustest, kuidas oma sisemaailmaga rohkem kontakti luua.

Kerli Vau. Foto: Gertrud Alatare

Me kõik liigume erinevas tempos, sest meil kõigil on oma pagas

Kerli räägib, et tänapäeva ühiskond nõuab, et oleksime tugevad, ei näitaks emotsioone välja, oleksime edukad, kasvataksime lapsi õigesti, oleksime ise terved ja nii-öelda normaalsed. „Kui nendes mustrites liikusin oli tasakaalu leidmine raskendatud, sest koguaeg oli tunne, et pean tegema sada asja korraga ja, kui ei tee, siis jään maha. Täna tagasi vaadates saan aru, et sellist asja ei ole olemas nagu „ma jään maha.“ Me kõik liigume erinevas tempos, sest meil kõigil on oma pagas, väärtused ja arusaamised, kuidas asjad käivad ja see on täiesti normaalne,“ lausub ta.

Sellist asja ei ole olemas nagu „ma jään maha.“ Me kõik liigume erinevas tempos!

Kerli Vau. Foto: Gertrud Alatare

Kerli selgitab, et lauset „kõik vastused on meie endi sees“ ei öelda niisama suusoojaks. Kui alguses võib tunduda, et see ei ole võimalik ja vastuseid on raske leida, siis vastuseid ongi raske enda seest leida, kui oleme stressis, ärevad või keskendume ainult asjadele teiste pärast, et neile meelejärgi olla. „Samas on see hea koht, kus enda sisse vaadata – see annab märku, et on aeg muutusteks. Isegi, kui me kohe muutuseid vastu ei võta, siis mingi hetk elu viskab veel tugevamalt sinna samasesse olukorda, et saaksime aru, et on aeg muutusteks,“ lausub ta.

Kui me kohe muutuseid vastu ei võta, siis mingi hetk elu viskab veel tugevamalt sinna samasesse olukorda, et saaksime aru, et on aeg muutusteks.

Kerli Vau. Foto: Gertrud Alatare

Inimene on harjumuste ori

Kerli sõnul on muutused alati hirmutavad ja segadust tekitavad, sest tuleme oma mugavustsoonist välja. See on aga koht, kus ei tohiks endaga liiga karm olla. Kui oleme teinud näiteks 3 aastat ühte ja sama asja, oleme harjunud selle sees olema. Kuna inimene on harjumuste ori, siis võtame vastu ka halba käitumist ja mingist hetkest tundub, et see peabki nii olema, kuid ka siin on oluline märgata, mis kehas ja meeles toimub. „Olin aastaid harjunud koguaeg midagi tegema ja mingist maast olin lahti murdnud ennast sellest, et ei pea koguaeg ringi siblima. Kuid nagu ütlesin, siis inimene on harjumuste ori ja teatud harjumused olid mul ikkagi sees. Sellel perioodil, kui olin mitu otsust vastu võtnud, et pean mingeid asju tegema, hakkas mu keha konkreetselt streikima. Ärgates oli pidev väsimus, jõudu ei olnud ja keha temperatuur mängis rohkem, kui kunagi varem, stress ja ärevus tõusid. Harjumusest ütles mõistus automaatselt, lülita emotsioonid välja ja liigu läbi, kuid kontakt iseendaga andis aga märku, et ei ole vaja nii palju asju teha. Lõpuks viis see olukord selleni, et ma pidin teatud asjadest ära ütlema. Ütlen ausalt, et see oli kõige vabastavam tunne üldse, sest pärast seda otsust hakkas keha automaatselt paremini funktsioneerima, meel oli puhtama ja energiatase tõusis,“ jagab Kerli oma kogemust.

Muutused alati hirmutavad ja segadust tekitavad, sest tuleme oma mugavustsoonist välja. See on aga koht, kus ei tohiks endaga liiga karm olla.

Kerli Vau. Foto: Gertrud Alatare

Ta rõhutab, et hingamine on sellistes olukordades väga oluline – inimestena oleme harjunud hingama pealiskaudselt ehk siis oleme pidevalt pinges. Hingamine on üks nendest nippidest, mida saame kasutada igal pool, igal hetkel, kui tunneme, et kõike hakkab liiga palju tulema. „Kui liikuda nüüd vabastava hingamise juurde, siis see aitab kontakti luua täiesti teisel tasemel, sest hingamine on intensiivne ja iga rakk kehas saab hapniku juurde. Selle omakordne võlu on veel selles, et see aitab aru saada, mis meie sees toimub nii füüsiliselt, kui ka vaimselt. Hingamine aitab aru saada erinevatest traumadest ja laseb sul rännata oma kehas ja meeles, leides neid võtmekohti, mis sind tagasi hoiavad ja loob ühenduse endaga, kuidas igapäeva elus toimetada nii, et ei oleks koguaeg stressis, pinges või ärevuses,“ selgitab Kerli.

Hingamine on üks nendest nippidest, mida saame kasutada igal pool, igal hetkel, kui tunneme, et kõike hakkab liiga palju tulema.

Kerli Vau. Foto: Gertrud Alatare

Ta lisab, et Monika Palm on üks ilusamaid inimesi, keda viimasel ajal kohanud on – nii ehe ja siiras naine. „Ta tekitas puhta ruumi selle jaoks, et igaüks, kes seal oli, sai kogeda täpselt seda, mida vaja oli. Üks osa on vabastav hingamine, kus on võimalus iseendaga rohkem kontakti luua, teine osa sellest on grupiga jagamine, kus on meil võimalus aru saada, et me oleme tegelikult sarnasemad, kui arvata oskame, mis omakorda annab võimaluse taibata rohkem. Siinkohal on oluline mõista, et võime lugeda sadu raamatuid ja omada palju informatsiooni, kuid kui me ei loo ühendust iseendaga on see tore, et info on olemas, kuid muutusi on raske märgata. Hingamine on üks nendest viisidest, mis on inimesele loomulik ja, mis aitab sind viia kohta, kuhu sa tegelikult pead jõudma ehk meie alateadvusesse. Alateadvuses on kogu info olemas, mida meil vaja on ja, kuidas peaksime midagi tegema. Siinkohal tahaksin öelda, et ärge alahinnake ennast ja ärge otsige vastuseid välismaailmast, vaid enda seest. See võib olla hirmutav, kuid see on igatepidi väärt teekond, sest mitte midagi ei ole ilusamat, kui olla iseendaga kontaktis olla,“ sõnab Kerli.

Monika Palm. Foto: Gitta Veber
  • Kui hakkasid samuti vabastava hingamise vastu huvi tundma ja sooviksid seda proovida, siis Monika Palm korraldab 14. augustil Rakveres vabastava hingamise seansi, mille kohta leiad infot siit, Tartus 16. augustil, mille kohta leiad infot siit ning 24. augustil Tallinnas.

 

Head Uudised GoodNews