1. Avaleht
  2. Jooga ja meditatsioon
  3. KAS TEADSID? Kust on pärit meditatsiooni juured?
KAS TEADSID? Kust on pärit meditatsiooni juured?

KAS TEADSID? Kust on pärit meditatsiooni juured?

Kuigi tänapäeval mediteerivad paljud tavainimesed, ei olnud see oskus alati nii kergesti kättesaadav. Sajandeid hoidsid mungad, müstikud ja rändaskeedid seda saladuses, kasutades meditatsiooni teadvuse kõrgemaile tasandeile sisenemiseks ja lõpuks oma radadel tippu jõudmiseks.

Tugeva motivatsiooniga vaimulikud, kel jätkus aega, võisid alati mõne tehnika selgeks õppida, kuid jäigad meditatsiooniharjutused jäid alati elitaarse vähemiku pühitsetud tegevuseks, kes olid valmis maailmast loobuma ja oma elu sellele pühendama.

Kuidas on ajad muutunud! Alates 50. aastate zen-biitnikute liikumisest ja India joogide ning swami’de saabumisest läänemaailma 60. aastail kuni praeguse budismihuvini on meditatsioonist saanud peavoolu nähtus ja sellest saadavaile praktilistele hüvedele avaldatakse kiitust tõeliste liidrite poolt kogu maailma ja paljudes meediakanalites.

Foto: Shutterstock.com

Meditatsiooni on laialdaselt uuritud psühholoogialaboreis ning taandatud seda termineiks nagu lõdvestumisreageering (lihtne tehnika stressi vähendamiseks). Kuid see pole kunagi täielikult kaotanud oma vaimseid juuri. Tegelikult toimibki meditatsioon nii efektiivselt sellepärast, et see ühendab inimest vaimse dimensiooniga, millele kommentaatorid annavad erinevaid nimetusi.

Esimesed suured mediteerijad olid šamaanid

Juba ammu enne Buddhat või suuri India joogisid kasutasid küttide ja korilaste kogukondade šamaanid meditatsioonitehnikaid transsidesse minemiseks. Keskendades oma meelt trummilöömise või rütmilise leelotamisega, tantsides lihtsaid korduvaid samme ja mõnikord kasutades ka hallutsinogeenseid, et minna teekonnale “vaimude maailma”.

Seosed Indiaga 

Meditatsiooni sügavaimad juured leiab Indiast, kus rändavad pühamehed ja -naised ning joogid on seda ühel või teisel viisil arendanud üle 5000 aasta. India vanim säilinud usuline kirjavara vedad ei sisalda sõnagi meditatsioonist, kuid vedade preestrid sooritasid keerukaid rituaale ja esitasid jumalaile pühendatud laulvaid palveid, mis nõudsid tohutut keskendumisvõimet. Lõpuks arenes sellest kombestikust mediteeriv palvetamine, kus rakendati niihästi kontrollitud hingamist kui ka meele fokuseerimist jumalikule. Vedade ja nendejärgse ajastu vaimsusest võrsusid kolm India tuntuimat meditatsioonitraditsiooni – jooga, budism ja tantra.

Kui tunned, et soovid erinevate meditatsioonitehnikatega tutvuda, siis juba sel sügisel, 25. oktoobril korraldab Tiit Trofimov suurseminari “Kuidas vabaneda depressioonist, hirmust, ärevusest ja häbist!”, kus muuhulgas tutvustatakse erinevad meditatsioonitehnikaid. 

Rohkem infot leiab Facebookist!

Head Uudised GoodNews