1. Avaleht
  2. Hingele
  3. Kas oled juba külastanud? Eesti tervisemuuseumis on näitus heaolust, vaimsest tervisest ja tasakaalust
Kas oled juba külastanud? Eesti tervisemuuseumis on näitus heaolust, vaimsest tervisest ja tasakaalust

Kas oled juba külastanud? Eesti tervisemuuseumis on näitus heaolust, vaimsest tervisest ja tasakaalust

Arutelud selle üle, mis on elus tõeliselt tähtis, on sama vanad kui inimkond. Õnne teema on salapärane ja tekitab hulgaliselt küsimusi. Mis on õnn, kuidas seda leida, ning miks mõned inimesed ja rahvad on õnnelikumad kui teised, huvitab nii psühholooge, filosoofe, poliitikuid kui ka igaüht, kes  elu üle mõtisklema jääb. On inimesi, kes suudavad õnne ja rahulolu tunda keerulistest aegadest hoolimata. Teistel seevastu on raskusi kõige positiivse kiustegi oma elust ja ümbritsevast rõõmu tunda.

Foto: Shutterstock.com

Mis teeb inimesed õnnelikuks?

Maikuus avas Tervisemuuseum uue näituse „Palju õnne!? Näitus heaolust, vaimsest tervisest ja tasakaalust”. Näitusel uuritakse, mis teeb inimesed õnnelikuks ning juhitakse tähelepanu vaimse tervise ja -toimetulekuga seotud küsimustele. Antakse praktilisi näpunäiteid, kuidas keskenduda positiivsele jõule enda sees ja muuta teadlikult oma elu paremaks. Näitus on avatud 2022. aasta maikuuni.

Näituse üks võtmeteema on inimese vaimne tervis. Kõigi Eesti elanike vaimne ja füüsiline heaolu, olenemata vanusest, soost ja elukohast, on ääretult oluline. Seda eriti praegu, ülemaailmse koroonapandeemia ja -kriisi valguses. Toome külastajani mitmeid kogemuslugusid, et näidata, kui peidetud võivad olla vaimse tervise probleemid teiste eest, kuid igas loos on ka lootus ja lahendus. Näituse tarbeks loodud haridusprogrammiga soovitakse julgustada noori avatult rääkima vaimse tervise teemadel oma pereliikmete ning sõpradega.

Näituse koostamises osalesid konsultantidena mitmed teadlased ja psühholoogid. Helge ruumilahenduse lõid arhitektid Nele Šverns ja Karin Tõugu, rõõmsa ja mängulise graafilise disaini eest hoolitsesid graafiline disainer Martin Veisman ja kunstnik Anna Ring.

Foto: Shutterstock.com

Oodatud on kõik!

Näitusele oodatakse noori, peresid, lasteaia- ja kooligruppe ning täiskasvanuid. Laste külastuse teeb meeleolukaks töövihik-teekonnakaart, mis aitab õnne olemust selgitada ja selle üle arutleda. Vihiku jutustused on koostanud lastekirjanik Anti Saar. Lisaks pakuvad avastamisrõõmu just lastele loodud eksponaadid.

Mitmed eksponaadid ja virtuaalsed testid pakuvad vanematele külastajatele võimalust ennast ja oma soove paremini tundma õppida. Näiteks võib luua oma isikliku tasakaaluratta, mis annab ülevaate enda eluga rahulolust.

Head Uudised GoodNews