1. Avaleht
  2. Hingele
  3. Jüri Kukk: Ela, armasta ja unista
Jüri Kukk: Ela, armasta ja unista

Jüri Kukk: Ela, armasta ja unista

Monika Kuzmina südamete kollektsioonist Foto: Matti Paglant
Monika Kuzmina südamete kollektsioonist
Foto: Matti Paglant

On olemas ütlus, et armastus annab tiivad. Inimesed aga mõtlevad palju argimõtteid ja süvenevad harva selliste repliikide sisusse. Ometigi on just puhas ja tõeline armastus ainus loov emotsioon, mis erinevalt teistest emotsioonidest ei saa tekitada midagi halba. Sest armastus on rajatud ainult headusele ja positiivsusele ning see on tegelikus elus tohutu jõud.

Skeptik võib öelda, et armastusega kaasneb ju ka negatiivsust, näiteks armukadedust. Tegelikult pole see tõelise armastuse kaaslane. Puhas tunne ei tähenda omamist ega kahtlusi.

Ekstreemsetes  tingimustes tuleb välja armastuse õilistav olemus: armastuse nimel ollakse valmis ka oma elust loobuma, päästmaks sellega armastatut. Ükski teine emotsioon pole sedavõrd ennastohverdav.

Meie häda ongi selles, et me ei armasta ennastunustavalt, vaid laseme mõtetesse kahtlused. Kui me oskaksime armastada tingimusi seadmata, kogeksime üsna varsti, kui võimas positiivne relv on tõeline armastus. Selle teel pole takistusi. Armastus teeb meid kõiki paremaks.

Teine ütlus väidab, et tuleb unistada, siis saavad need tõelisuseks. Kui vanadel aegadel poleks olnud unistajaid, kes tahtsid lennata, siis ei kihutaks praegu taevasinas kümnete tonnide raskused teraslinnud ja me ei saaks imetleda Maad linnulennult. Tõsiseid avastusi ei tee mitte skeptikud, vaid unistajad. Isegi Ameerika kunagine president John Fitzgerald Kennedy ütles, et tal pole meeskonda vaja sedavõrd realiste, kuivõrd hulljulgeid pilvedes hõljujaid.

Unistus on mõte ja mõtetel on tohutu jõud. Unistama hakates panete te tööle jõud, mis asuvad teie unistusi ellu viima. Teie ajust lähtuvad impulsid jõuavad vajalikku kohta, et panna sealgi tööle väe, mis on võimeline kõike paremuse poole muutma.

Armasta, unista ja looda — muud pole vajagi, et elu paremaks muutuks. See pole mingi tühine fraas, vaid tõsiselt toimiv reegel. Ainsaks tingimuseks on see, et meie mõtted ja tahtmised oleksid positiivsed. Negatiivsusel ei pea seal kohta olema.

Tõeliselt elama tuleb hakata praegu ja kohe. Proovige järele ja olge õnnelikud.

Jüri Kukk
Kolumnist

Head Uudised GoodNews