1. Avaleht
  2. Hingele
  3. JOOGAFESTIVAL ON HINGE PIDU! Joogafestival võlub mantrate, gongide ja väelauludega
JOOGAFESTIVAL ON HINGE PIDU! Joogafestival võlub mantrate, gongide ja väelauludega

JOOGAFESTIVAL ON HINGE PIDU! Joogafestival võlub mantrate, gongide ja väelauludega

Joogafestival6_foto_Kristel Aija
Foto: Kristel Aija

Juba järgmisel nädalavahetusel toimuv Haapsalu Joogafestival pakub 12 erineva joogastiili õppimise ja tunnetamise kõrval ka kõrvupaitavaid meloodiaid ning laulu, mis lisab joogahuvilise olemusse erilist väge. Muusika on alati olnud osake suhtlemisest iseenda, looduse ja universumiga ning see ei puudu ka idamaiste enesearenduspraktikate pagasist.

Mantraid saab kaasa laulda pühapäevasel hommikupraktikal umbes kell 7.15 – 8.15 hommikul. Sellele ettevõtmisele tuleks kaasa võtta tekk, joogamatt ja kosutav tee.

Elupuu tõuseb helidest

Laupäeval kell 20-21 saab taevalaval näha urbanfolgi ansamblit Tane Mahuta, mis maoori keeles tähendab elupuud. Selles grupis tegutsevad eesti,vene ja soome juurtega muusikud, kes esitavad skandinaavia, keldi, india ning lõuna-ameerika põlisrahvaste väelaule ja maaema laule nii eesti kui muudes keeltes. Improvisatsioonilist ja kergesti kaasalauldavat muusikat tšellol, prantsuse torupillil, kitarril, ocariinil, kalimbal, beatboxil ja šhamaanitrummil nimetavad noored ise urbanistlikuks haldjafolgiks, mis sulatab endas kokku tuva kõrilaulu, kaasaegset rütmikat ja iidseid värsse. Tane Mahuta soovib läbi oma muusika värskendada linnainimeste suhet loodusega ning julgustades inimesi laulma, anda uus hingamine Eesti kooslaulmiskultuurile.

Ansamblis mängivad ja laulavad slaavi juurtega vanamuusik Polina Tšerkassova (Triofonix), kelle instrumentideks on prantsuse torupill, plokkföödid, kalimba, švii, shvirel, crumhorn, kalimba, biribine, ocarina; tšellist Joosep Kõrvits (ERSO, Põhjamaade Sümfooniaorkester); maailmarändurist trubaduur Tom Valsberg (Indigolapsed, Somnambuul), kundalini joogaõpetaja Kadri Rinaldo ja noor näitleja Jane Kruus.

Väelaulud ehk laulujooga ehk kirtani lauluringringid on viis, kuidas rännata läbi laulude võimsalt oma südameruumis ja väes. Läbi laulmise ürgsest väest, maagiast, armastusest, õnnest, maaemast, sisemisest rahulolust ja harmooniast, kutsume me just neid samu kvaliteete endale ligi. Kuulda saab eestikeelseid väelaule, sanskritikeelseid mantraid, keldi ja Skandinaavia palveid. Väelaulude laulmine on iidne bhakti-jooga praktika, tee mõistusest südamesse.

Haldjamaailm ja uksed Tule sündimise paika

Pühapäeval kell 14-15.30 esineb taevalaval Jagaspace Acoustic, kes ühendab endas ashtanga jooga live-muusikaga. Muusikuteks on Kaushalya laulu, viiuli ja india harmooniumiga ning Alexandr Kardash bassi ja löökpillide ehk darbukaga.
“Meie muusika on inspireeritud loodusrütmidest, inimestest meie ümber, tuulest, päikesest ja iidsetest galaktikatest. See kõik võimaldab meil piiluda imekaunisse Haldjamaailma ja avada uksi Tule sündimise paika,” selgitavad esinejad. Esitamisele tuleb originaallooming eesti ja inglise keeles samuti mõned algupärased idamaised mantrad. Kuulajad on nimetanud Jagaspace muusikat teraapiliseks.

Kella 16-17 kuuldub taevalavalt tervendavaid gongihelisid. Gong on püha pill, mida on iidsetest aegadest kasutatud ühenduse saamiseks kogu maailma terviklikkusega. Gongihelid muudavad füüsilisel tasandil ajulainete võnkesageduse tavapärasest madalamaks, ajupoolkerad tasakaalustuvad, andes võimaluse häälestuda parema ajupoolkera intuitiivsemale loomingulisemale tarkusele. Gongihelide abil teeme rännaku endasse, et saada kokku oma sisemise tarkusega. Helide ookeanis rahuneb närvisüsteem, vabanevad lihaspinged ja tasakaalustub keha alusrütm.

Almer Jansu on gongimängu õppinud Inglismaal, Austrias ja Balil, saanud Joogakoolituse Inglismaal Brightonis. Kaia Karjatse ütleb enda ja gongimuusika kohta: “Olen kasvanud koos tantsimise ja muusikaga, olen õpetanud teisi, armastan ise liikuda ja liigutada. Heli, keha, meele ja meid ümbritseva maailma suhe on mind huvitanud läbi kogu elu. Viis aastat tagasi liitusid sellesse üsna loomulikul viisil gongid ja kristallkausid ning mul on rõõm seda kõigiga jagada.”

Helisevad kristallkausid viivad rännakule

Laupäevases väravatorni programmis on kontsert-meditatsioon laulvatel kristallkaussidel Aivar Täpsilt. “Laulvate kristallkausside kontserdist osavõtul laseme oma keha ning meeli mõjutada helidel, mis lastakse kõlada sooviga muutuda puhtamaks ning terviklikumaks. Kogu ruumi täidavad vähemalt viieteistkümnest kausist koosneva heliallikate komplekti vibratsioonid. Suurimad neist on poolemeetrise läbimõõduga kausid, millest kostuvad helid mõjutavad kuulajate alumisi energiakeskuseid. Väikseima läbimõõduga helikauss aga paitab oma helidega meie teadvuse kõrgeimaid sfääre. Kristallkausside komplekt kokku valgustab kogu meid ümbritsevat ning laadib ja puhastab kuulajate füüsilist kui ka emotsionaalset mõtte- ja vaimkeha. Toimub tasakaalustumine. Puhaste toonidega kristallkausid kutsuvad meie keha kaasa laulma ning seeläbi tervenema. Maailmaloomishelisid lisab kontserdile Päikesegong, mille läbimõõt on 95 cm ja helid kannavad kogu universumi alget. Töötoas laulame oma energiakeskustele vokaalsete häälikute abil toetuslaulu ning seejärel viivad gongi- ja kristallihelid meid meelerännule,” selgitab muusik. Väravatornis on töötubades võimalik õppida ka mantraid ja häälejoogat.

Neljas rahvusvaheline Joogafestival Haapsalus toimub 18.-19. juulil. Selle suve Joogafestivalil on esindatud 12 põnevat joogastiili, parimad õpetajad, põnevad loengud, väemuusika, ekstaatiline tants, taimne toit, tervisekaupade basaar ja lasteprogramm.

Rohkem infot leiab SIIT!

Head Uudised GoodNews