1. Avaleht
  2. Intervjuu
  3. Ansambli Jagaspace eesmärk on pühitseda elu, olla tänulik ja luua uut
Ansambli Jagaspace eesmärk on pühitseda elu, olla tänulik ja luua uut

Ansambli Jagaspace eesmärk on pühitseda elu, olla tänulik ja luua uut

Tartus Kastanimajas toimub 31. detsembril elamusterohke ja väekas aastavahetuspidu, kus saab ekstaatiliselt tantsida Jagaspace’i elektroonilise muusika saatel.

2010. aastast tegutseva Jagaspace’i tuumiku moodustavad Kaushalya ja Alex, kellele on erinevatel aegadel abiks olnud Paavo Eensalu (muutis elektrooniliseks kriitikute lemmikansambli Borax) ja Denis Vinogradov. Jagaspace’i sai näha tänavu Joogafestivalil.

Millal ja kuidas te leidsite enda jaoks muusika?

Kaushalya: Umbes 4-aastasena hakkasin kuulma oma peas suurt sümfooniaorkestrit. Pidevalt tulid meloodiad minu juurde unes. Taipasin, et ma sain juhtida neid meloodiaid oma teadvusega. Mõni aasta hiljem, kui emaga koos balletti läksin vaatama ja seal mängis sümfooniaorkester, sain aru väga kindlalt, et viiul on minu pill. Nii ma läksingi muusikakooli viiulit õppima. Hiljem lisandus kõrvalerialana kompositsioon. Õpingud jätkuvad tänase päevani, mil ma olen jõudnud heliteraapiani ja elektroonilise muusikani.

Alex: Muusika leidis ise mind üles! Juba väikese lapsena võtsid vanemad mind kaasa pidudele, kus kuulati vinüülplaatidelt 1970. aastate rokki. Ema jutu järgi olnud mu lemmikuteks Pink Floyd, Led Zeppelin ja Black Sabbath. See muusika mõjus mulle nii hästi, et jäin magama otse kõlarite vahel. (Naerab.) Hilisemalt olen olnud iseõppija, minu erialaks on trummikomplekt ja erinevad löökriistad.

Kuidas te kohtusite?

Kohtusime läbi ühiste sõprade, koos pilli mängides. Tol ajal rääkis Alex vaid vene keelt ja Kaushalya vaid eesti keelt, kuid muusika on universaalne keel, läbi mille sai võimalikuks sünergia ja ühine loomeprotsess.

Mis pille te mängite ja bändis kasutate?

Kuna meil on kaks erinevat stiili, heliteraapiline akustiline muusika ja elektrooniline tantsuline muusika, siis ka meie pillipark on mitmekesine. Heliteraapilises Gong SPA-s kasutame suuri Paiste gonge, kristallkausse, tiibeti laulvaid kausse, sanduuri, erinevate häälestustega raamtrumme, ookeanitrumme, monolini, viiulit, india harmooniumit, sansulat, parmupille ja loomulikult inimhäält. Elektroonilise muusika jaoks kasutame analoogsüntesaatoreid, trummimasinaid ja sämplerit. Et helipilti elavamaks teha, lisame ka akustilisi pille, nagu klaver, akustiline astmetraatideta bass, kitarr, inimhääl ja trummikomplekt.

Millist sõnumit teie muusika kannab?

Pühitseda elu, olla tänulik ja luua uut. Meie muusika üheks oluliseks osaks on tuua esile inimeses peituv sisemine potentsiaal ja loomingulisus ning avardada seda.

Teete kontserte raha pärast või vahel ka lihtsalt enda jaoks?

Kontsertide tegemine on puhas rõõm. Raha on meeldiv ja vajalik kõrvalnähtus, mis meie tegevusega kaasneb.

Milline on olnud publiku tagasiside?

Publikult on jõudnud meieni palju häid sõnu, naeratusi ja tänutunnet. Parim tõestus publiku rahulolust on see, kui samad inimesed tulevad aina uuesti tagasi ja küsivad uue albumi järele.

Aga kõige emotsionaalsem hetk esinedes?

…Oli meie jaoks sel sügisel ilmunud Jagaspace Gong SPA heliteraapilise CD esitluskontserdil Kumus, kus ühendasime elektroonilise muusika ja heliteraapia, sealhulgas gongid ja klaveri. Meiega koos oli erandkorras laval andekas Soome trummar Keijo Koskenharju. See oli suur ettevalmistus ja pühendumine. Anda välja uus album ja esitleda seda inimestele on nagu vastsündinud lapse näitamine: suur ja soe rõõmutunne.

Mis teid inspireerib?

Meid inspireerib loomeprotsess oma mitmekesisuses. Inspireerivad inimesed, kellele oma teadmisi jagame trummiringides. Nende entusiasm ja puhas rõõm eduelamusest koosloomise üle. Inspireerib koos oma publikuga neile juba armsaks saanud laulude laulmine. Inspireerivad põhjamaised okaspuumetsad ja neis seiklemine. Meid inspireerib see teekond, millel juba oleme.

Olete oma muusikaga ka riigipiire ületanud?

Väga tihti viibime meie põhjanaabrite juures Soomes, kus teeme Jagaspace’i kontserte ja pakume heliteraapiat. Üks inspireerivaim ettevõtmine oli, kui veetsime terve eelmise talve ringi reisides, Gong SPA heliteraapiat tutvustades ja end samas muusikaliselt arendades Türgi, Kreeka ja Põhja-Itaalia piirkonnas. Kohtusime mitmete põnevate muusikutega, sealhulgas Hollandi päritolu ülemhelilaulja Igor Ezendamiga, kellega alustasime meie järgmise albumi salvestust. Istanbulis viibides tutvusime lähemalt sufide kultuuriga, veetsime mitmeid kuid selle kultuuri muusika keskel ja õppisime pillimeistri käe all valmistama raamtrumme, mida tänasel päeval rohkelt kasutame heliteraapilises töös.

Millest unistate?

Üks meie unistustest on kiirendada Eesti heliteraapia kontserdi- ja koolituskeskuse valmimist, kus me võime väärikalt vastu võtta heliterapeute mujalt maailmast ja pakkuda ka suuremale publikule mugavat osasaamist heliteraapilistest kontsertidest.

Aastavahetusel esinete alkovabal peol Tartus. Miks just seal?

Eelkõige põhjusel, et korraldaja Margit Fohti põhimõte „pidutseda alkovabalt“ sobib kokku meie põhimõtetega. Meile meeldib aeg-ajalt pidutseda, kuid soovime, et ka järgmisel päeval on hea olla. Oleme korduvalt saanud häid kogemusi lihtsalt musitseerides ja tantsides. Organism hakkab heade rütmide saatel füüsilise aktiivsuse rakendamisel ise tootma endorfiine nii, et pole vaja muid abivahendeid.

Jagaspace’i muusikat saab kuulata SIIN!

Head Uudised GoodNews