1. Avaleht
  2. Lugemist
  3. Iraagi inimõigusaktivist Nadia Murad: naasen endise elu juurde, kui kõik vangistuses naised on vabastatud
Iraagi inimõigusaktivist Nadia Murad: naasen endise elu juurde, kui kõik vangistuses naised on vabastatud

Iraagi inimõigusaktivist Nadia Murad: naasen endise elu juurde, kui kõik vangistuses naised on vabastatud

Elena Favilli ja Francesca Cavallo “Unejutud mässumeelsetele tüdrukutele 2” koosneb sajast unejutust, mis räägivad erakordsetest naistest, kelle seas on Nadia Murad, kes on Saksamaal elav Iraagi jeziidi inimõigusaktivist.

ISISe poolt vangistatud

Kocho külas elas kord tüdruk nimega Nadia, kes tahtis saada kas ajalooõpetajaks või jumestajaks. Nadia oli kohaliku Yazidi usku, mis oli Põhja-Iraagi põlisusk.

Ühel kohutaval päeval kui Nadia oli 19-aastane, tungis terrorirühmitus ISIS Kochosse, tappis Nadia vennad ning röövis tema ja paljud teised Yazidi naised.

Nadiat hoiti vangistuses ja mehed tegid talle palju haiget. Ta oli meeleheitel, otsides kogu aeg võimalusi põgenemiseks. Ühel päeval märkas ta, et vangistajad olid unustanud ukse lukku panna. Hetkegi kahtlemata hiilis ta vangikongist välja ja jooksis kodukülla nii, kuis jaksas.

Naabrite pere aitas tal sellest Iraagi regioonist lahkuda ja ta jõudis põgenikelaagrisse, kus ta võis ennast turvaliselt tunda. „Ma pole ei ajalooõpetaja ega jumestaja,” mõtles ta, „aga ma teen kõik,  mis minu võimuses, et aidata teistelgi naistel ISISe käest põgeneda.”

Eesmärk vabastada kõik vangistuses olevad naised

Nadia kolis Saksamaale ja asus seal tööle ühes mittetulundusühingus. Tal oli raske oma katsumusest rääkida. Kui sinuga juhtub midagi tõeliselt hirmsat, siis püüab su aju teha kõik mis võimalik, et need mälestused kustutada. Aga Nadia mõistis, et kui ta seda kõike endas hoiab, siis ei saa keegi kunagi teada, mis temasuguste tüdrukutega juhtus, ning ta leidis endas julguse oma ränkadest üleelamistest rääkida.

Ta jutustas oma loo ajakirjanikele ning Ühinenud Rahavaste Organisatsioonile. Just tänu temale said paljude riikide juhid teada, kui vägivaldsed on ISIS-e võitlejad.

Nadia esitati Nobeli rahupreemia kandidaadiks.

„Ma naasen oma endise elu juurde siis, kui kõik vangistuses naised on oma elu juurde tagasi saanud. Siis, kui mu kogukonnal on koht, kus olla, ja kui ma näen, et inimesed võetakse vastutusele nende kriminaalsete tegude eest,” on Nadia Murad öelnud.

Raamatu saab tellida Rahva Raamatu e-poest!

Head Uudised GoodNews