1. Avaleht
  2. Hingele
  3. INTERVJUU I “Ausad Naised” podcasti saatejuht Elis Liivaru: mulle kõige südamelähedasemad teemad saates on vaimsus, ego ja armastus
INTERVJUU I “Ausad Naised” podcasti saatejuht Elis Liivaru: mulle kõige südamelähedasemad teemad saates on vaimsus, ego ja armastus

INTERVJUU I “Ausad Naised” podcasti saatejuht Elis Liivaru: mulle kõige südamelähedasemad teemad saates on vaimsus, ego ja armastus

Elis Liivaru surfab igapäevaselt kosmeetika, kogemusnõustamise ja enesearengu lainel. Möödunud nädalast alates on astunud ta aga “Ausad Naised” podcasti saatejuhiks. Elise suurim hirm elus oli, et teda mõistetakse hukka. Nüüd astub naine raamidest välja ning jagab enda kogemusi, andeid ning maailmanägemust ka teistega. Hirmud on ka järgmise saate teema.

Olete elus palju läbi elanud: emotsionaalne vägivald, depressioon, hüljatus, üksindus, läbipõlemine. Milline oli see murdepunkt, kus otsustasite, et midagi tuleb muuta?

Olen enda tõelise mina loomise protsessis igapäevaselt. Suurem muutus toimus aga siis kui lõpetasin antidepressantide kuuri, sest minus oli sisemine teadmine, et ma saan ilma nendeta enda elu edasi elada. See viis aga mind mõneks perioodiks väga intensiivse ärevuse ja paanikahoogudeni, mistõttu leidsin, et tuleb hakkata muutma enda harjumusi.

Olen enda tõelise mina loomise protsessis igapäevaselt.

Milline oli esimene samm muudatuste tegemistel, millest alustasite?

Toitumisest. Toitumisel on väga suur mõju meie vaimsele tervisele. Asendasin kõik mugavad ja harjumuspärased toidukorrad uutega ning tarbisin võimalikult vähe liha. Ma ei pea end küll taimetoitlaseks, kuid ma eelistan taimetoitu. Samuti märkasin, et kohvi loob minu kehasse palju ärevust ning jätsin ka selle maha. Asendasin selle teega. Keha hakkas end palju kergemini tundma ja tänas mind selle eest ning ärevus kadus. Meie keha on väga tark.

Kuidas hindate oma tänast seisukohta? Kas olete kõigile ja kõige eest andeks andnud või on veel miski, mis vajaks tegelemist?

Andestamine on mõnes mõttes selline kaval sõna, et ma võin ise arvata, et olen kõigile ja kõik andeks andnud, kuid reaalsus võib olla pisut teine. Teoreetiliselt tundub andestamine lihtne, kuid praktikas osutub see väga keeruliseks. See, et sa ei ole mingis aspektis andestanud, võib tulla üles igapäevasituatsioonides. Andestamine on kui tervenemise protsess, mis vajab aega ja tähelepanu. Usun, et olen veel selles protsessis ja eelkõige palun igapäevaselt andeks iseendalt, et olen endale nii palju kannatusi ja halbu tundeid tekitanud.

Ego ehk meie väike sisemine laps otsib minevikust koguaeg identiteeti ja sündmusi, et neid ikka meile meelde tuletada, mis taaselustab mälestusi ja emotsioone, mis omakorda imevad meie eluenergiat. Seda tuleb märgata ja enda sees teha valik – kuhu suunas ma soovin minna? Minevikku või olla kohal? – See on kindlasti koht, mis vajab märkamist ja tegelemist.

Siinkohal mulle meeldib väga Eckhart Tolle öeldud mõtted: “Sa ei suuda endale ega teistele andestada, enne kui sa pole lõpetanud minevikust oma identideedi otsimist. Ainult olevikuhetke väe läbi saab andestada, siis muutub minevik jõuetuks ja sa mõistad, et mitte miski, mis sulle on tehtud või mis sa teistele teinud oled, ei suuda mõjutada sinu säravat olemust.”

Andestamine on kui tervenemise protsess, mis vajab aega ja tähelepanu.

Kes või mis on teile suurimaks inspiratsiooniks? Millega te end igapäevaselt motiveerite?

Minu inspiratsiooniks on inimesed, tantsimine ja raamatud. Tänulikkus elus on juba üks suur inspiratsioon – harrastan seda! Inimesed, kes mulle palju inspiratsiooni pakuvad on: Chris Kala, Martin Pukspuu, Andrues Vana, Alari ja Elina Ojastu, Joonas Saks, Marlen Annabel Kubri, Carmen Pritson, Joel Juht, Roland Tokko, Sven Nuum jpt. Kõik inimesed, kes avavad maailmale ehtsat iseennast. Maailmast kõnetavad mind: Beyonce, David Icke, Tony Robbins, Vishen Lakhiani, Bruce Lipton, Gregg Braden, Wim Hof, Dr. Joe Dispenza jpt.

Ühel hetkel sain aru, et mind päästab see, kui ma oma unikaalsuse vabastan, oma individuaalsusele toetun ja valin lennata üksinda nagu kotkas, kellel on kõige tugevamad tiivad – siis olen võitmatu. Mul on minu tõeline olemus ja mul ei ole muud vaja. Ülejäänud on kaduv ja muutuv. Jään truuks ainult iseendale ja maailm vastab mulle samaga! See on see, millega end igapäevaselt motiveerin.

Mul on minu tõeline olemus ja mul ei ole muud vaja.

Kuidas jõudsite “Ausad Naised” podcastini? Miks otsustasite selle teekonna ette võtta?

Ma sain kodust kaasa kõik võimalikud hirmud, mis inimesel olla saavad. Mind taheti vormida ühiskondlikuks halli massi inimeseks, kes millestki midagi ei arva, kellel ei ole enda arvamust, kes vaikib kogu oma järgneva elu ning on pealtvaataja. Kes alandlikult järgib kõikide teiste antud reegleid ega loo midagi ise. Üks neist hirmudest oli hukkamõistu hirm, mistõttu kõik mu anded jäid ka nelja seina vahele. Nüüd olen protsessis, kus piilun nelja seina vahelt välja ja vaikselt astun hirmudest üle. Üks nendest on ka “Ausad Naised” podcast.

Podcastimine tundus mulle juba aasta tagasi väga huvitav eneseväljendamise viis. See podcast annab võimaluse mul ennast teistele vahetult ja ausalt avada ning samuti annab ka võimaluse teisi inspireerida olemaks nemad ise. Paljud inimesed ja tuttavad, keda enda ümber jälgisin, alustasid podcastimist või tegid juba seda. Üks minu enim kuulatud podcaste oli “Ausad Mehed” – see on nii ehe ja autentne. Mul oli mõte täiesti oma podcast teha, aga kuna ”Ausad Mehed” kontseptsioon mulle väga meeldis, mõtlesin, et kasutan võimalust ja kirjutan neile ja siin on siis tänaseks tulemus. Mul on hea meel ja au seda väärtust läbi ”Ausad Naised” podcasti edasi kanda.

Olen protsessis, kus piilun nelja seina vahelt välja ja vaikselt astun hirmudest üle.

Millest podcastis kindlasti rääkida? Mis on see teema, mida te kõige rohkem ootate?

Hea küsimus, minule südamelähedaseks on kindlasti vaimsus, ego ja armastus. Kuid me kindlasti puudutame kõiki eluvaldkondi: eneseteadlikkus, ausus, elueesmärk, eneseteostus, raha, otsekohesus, edu, suhted teistega ja iseendaga, psühholoogia, ellusuhtumine, maailmavaade, elufilosoofia, mõttelaad, seks, tabud, hirmud, kompleksid jne.

Milline oli teie esimene kogemus podcastis, mis tundeid see teis tekitas? Kas tekitas ka ärevust, et teilt kuulatakse igalt poolt üle Eesti?

Muidugi tekitas ärevust, hääl isegi veidi värises, kuid seal on sellist põnevust ja ootusärevust ka, et kuhu see kõik minema hakkab. Esimese kogemuse sain ma koos Chrisiga tehes saadet, mille külaliseks oli Henry Rohtla. Tuli väga vahva ja kuulatud saade! Sealt sain kindluse, et nüüd ainult edasi. Iga kord kui Enelyga duo lõpetame, on selline meeldiv, põnev ja kerge tunne. Selle tunde järgi ma tegutsengi! Sellest hirmust, mida teised küll võivad arvata, olen tänaseks üle saanud.

Milline on see sihtgrupp, kellele podcasti ja seal käsitletavad teemad suunaksite?

Piiranguid ei ole! Kõik, kes väärtustavad ausust, ehedust, siirust, mida me saates ka läbivalt enda elukogemuste najal edasi kanname. Kuid eelkõige naisi, kelle sees on kasvõi pisike alge lootust, et ma võin olla maailmale palju enamat kui ma praegu olen seda olnud.

Podcasti nimeks on “Ausad Naised”, kas see ongi suunatud ainult naistele või ootate kuulama ka mehi?

Muidugi ootame mehi ka! See saade kindlasti aitab meestel naisi paremini mõista ja kõrvalt vaadata.

Mis te järgmise podcasti teemaks valite?

Järgmise podcasti teemaks on hirmud.