1. Avaleht
  2. Hingele
  3. Inspireerivad nõuanded, kuidas ennast aktsepteerida
Inspireerivad nõuanded, kuidas ennast aktsepteerida

Inspireerivad nõuanded, kuidas ennast aktsepteerida

Maagia19Kas mitte igas inimese heaolu puudutavates soovitustes ja spirituaalsetes õpetustes ei räägita sellest, kui oluline on ennast aktsepteerida? Kui paljud meist kõnnivad ringi rõõmsate nägudega, kuid sisemiselt tuntakse end tühjade ja katkistena, sest mõeldakse järelejätmatult, et me pole piisavalt head, ilusad või targad? Kui paljud meist proovivad tõestada iseendale ja teistele, et me oleme midagi või kedagi, kes me tegelikult ei ole?

Kuni ühel päeval illusioonidest koosnev tehismina kõikuma lööb ja me suure mürtsuga kokku variseme. Et selliseid mürtse vältida, on enese aktsepteerimine kuldaväärt soovitus, kuid see pole üldsegi nii lihtsalt teostatav, kui esimese hooga tundub. On väga keeruline ühel suvalisel päeval hakata “lambist” tundma, et nüüd ma olen ilus, tark ja osav ning selle juurde oma ülejäänud eluks jäädagi. See ei tööta nii, olen ise seda omal nahal kogenud, kirjutab Egle Koppel Kehakeel.ee portaalis.

On väga keeruline ühel suvalisel päeval hakata “lambist” tundma, et nüüd ma olen ilus, tark ja osav.

Aktsepteerimine on aastatepikkune protsess, kus tuleb igapäevaselt, sügavuti ja ausalt otsa vaadata oma tugevustele ja nõrkustele ning see on kõike muud kui lihtne. Mitteaktsepteerimine võtab meeletult palju energiat, on äärmiselt väsitav ning võib põhjustada palju valu ja kannatusi.

Mis see aktsepteerimine üldse on?

Aktsepteerimine ei ole millegi parandamine või muutmine ega ka käegalöömine. Enese aktsepteerimine on endale tunnistamine, kes sa tegelikult oled ja milleks sa üldse võimeline oled. Enese aktsepteerimine juhtub siin ja praegu, sellisena, kus ja milline sa antud hetkel ja olukorras oled. Mitte siis, kui sa oled üleliigsed kilod kaotanud või kui oled oma eesmärgid karjääriredelil saavutanud.

Enese aktsepteerimine on endale tunnistamine, kes sa tegelikult oled.

Aktsepteerimine ei tähenda kõige tolereerimist, see ei tähenda ka seda, et sa ei tahaks ennast üldse muuta, parandada või kuhugipoole areneda. Otse vastupidi, ennast aktsepteerides ütled lahti limiteeritud uskumustest ja moondunud kujutluspiltidest iseendast, mis takistavad sinu transformatsiooni olla parim versioon iseendast. Enese aktsepteerimise eesmärk on saada tagasi selleks, kes sa juba sisimas oled. Aktsepteerimine tähendab vabastada end maskidest, mis võimaldab kogeda seeläbi suurt arengut ning positiivset muutust iseendas ja oma elus.

Aktsepteerimine tähendab vabastada end maskidest.

Aktsepteerimine, mis algab meie seest, laieneb tegelikult kõikjale meie ümber. Aktsepteerides ennast on kergem aktsepteerida ka teisi ja kogu maailma tervikuna. See loob omakorda uue ja positiivsema kuvandi elust.

Kuidas ennast aktsepteerida?

Esiteks pea meeles, sul ei ole mitte midagi viga

Aktsepteeri seda, et sa võid olla totaalselt teistsugune kui teised ja sa võid end tunda aegajalt või isegi kogu aeg ufona, kes on pärit teiselt planeedilt aga päris kindlasti ei ole sul mitte midagi viga. Sa oled imeline, eriline, unikaalne ja kordumatu. Sinusuguseid rohkem maailmas ei leidu ja see ongi nii mõeldud, sest ainult sellisena suudame luua maailmas väärtusi. Hinda seda.

Lõpeta enda ignoreerimine

Pane tähele oma tundeid, mõtteid ja emotsioone, nii positiivseid kui negatiivseid. Ole teadlik, mis sinus toimub, ära suru endas midagi alla ega ignoreeri ühtegi aistingut, proovi aktsepteerida kogu oma olemust tervikuna. Aastaid alla surutud mõtted, tunded ja emotsioonid mürgitavad tugevalt keha ja põhjustavad energiablokeeringuid, mis omakorda viivad füüsiliste haigusteni. Enne kui sul on vaja midagi otsustada, kuula ära kõik hääled enda sees ja vali see hääl, mis on tavaliselt kõige vaiksem. Sa võid olla kindel, et see on sinu südamehääl, mis näitab sulle alati õiget teed.

Aktsepteeri ja austa oma keha

Ükskõik kui pikk, peenike, lühike või paks see ka ei oleks. Siin maailmas ei tee mitte keegi sinuga sellist koostööd nagu sinu oma keha. Hooli oma kehast rohkem, anna oma kehale alati kvaliteetseimat toitu, piisavalt puhkust ja mõõdukat treeningut, et ta oleks tugev, terve ja vastupidav. Et oleksid võimeline tegema oma kehas seda, mida sa oled tulnud siia maailma tegema. Ära iial alahinda oma keha võimeid ja lõputut koostöövalmidust.

Ära võrdle ennast teiste inimestega

Sa ei hakka ennast iialgi aktsepteerima kui sa võrdled ennast teistega, sest alati leidub inimesi, kes on sinust paremad, ilusamad, targemad või andekamad. Pea meeles, et sa ei ela seda elu, mida elavad teised, sul on teine teekond, teised eesmärgid ja teised õppetunnid. Sina oled tõeline superstaar oma elus.

Loobu liigsest perfektsionismist

Mõningates asjades on vaja luua korda ja tunda reegleid, et teha oma tööd hästi ja kvaliteetselt. Kuid absoluutse perfektsuse tagaajamine iseendas ja oma tegemistes triivib sind iga kord iseenda aktsepteerimisest üha kaugemale ja kaugemale. Kui me oleksime perfektselt disainitud, siis oleksime nukud või robotid. Kuid me oleme lihast ja luust inimesed, isegi meie kõrvad pole kunagi 100 protsenti teineteisega sarnased. Väikesed ebatäiused teevadki meid täiuslikuks. Me oleme täiesti piisavad ja täiuslikud just sellistena nagu oleme. Kui me hakkame igalt oma tegevuselt ootama ainult perfektset sooritust, siis jäävadki meil asjad tegemata ja elu elamata. Kui paljud meist mõtlevad, et ma ei tee suudki lahti, sest ma ei oska täiuslikult laulda, tantsida, joonistada või teha mida iganes. Tegelikkuses sa aga ei oska teha asju lihtsalt nii nagu seda teevad teised ja see ongi asja võlu. Sa teed asju omamoodi, oma kiiksuga, oma nurga alt. See sinu teistmoodi ongi just see õige ja hea, just seda sa peadki endas aktsepteerima, mitte maha suruma ja häbenema. Sul ei ole vaja olla aktsepteeritud teiste poolt, sul on vaja olla aktsepteeritud iseenda poolt.

Aktsepteeri seda, mis on

Aktsepteeri neid olukordi, mis su eluteele satuvad. Kuid mõtle ka sellele, et me aktsepteerime neid olukordi, mida me ise arvame end väärt olevat. Kui olukord on väga keeruline, siis aktsepteeri seda, kuid ära unusta ka seda, et sa oled paremat väärt. Anna endast alati kõik, et “halbadest” oludest kiiremini välja tulla. Vahest ei ole olukordade muutmine meie võimuses. Näiteks mõne looduskatastroofi korral või kui sureb sulle lähedane inimene või juhtub midagi veel hirmsamat, on väga raske sellega leppida ja seda aktsepteerida. Kuid sinu elu läheb edasi. Sa pead ennast kokku korjama ja edasi liikuma, sest sul on see võimalus ja sa oled seda väärt. On olukordi, mida me soovime, et neid poleks kunagi olnud. Kuid iga olukord on millekski hea. Igast olukorrast on midagi õppida. Rasked olukorrad on selleks, et mõistaksime ja tunneksime midagi, mida meil oli vaja mõista ja tunda. Aitab teadmine, et ükski hetk ei kesta igavesti, seetõttu tuleb olla iga hetke eest tänulik. Kerge on jääda igatsema möödunud aegu, kui muru oli rohelisem ja päike paistis eredamalt, või unistada hoopis millestki uuest ja ägedast. Sedasi aga võivad võimalused, mis on su nina ees, jäädagi märkamata ja kasutamata.

Hoia fookus oma tugevatel, mitte oma nõrkadel külgedel

Selle asemel, et päevast päeva leida endas, mis sul kõik puudu ja halvasti on, leia need asjad, mis on hästi. Igaüks on mingis asjas tugev. Leia endas need omadused, presenteeri neid rohkem ja pane enda kasuks tööle. Kõik ei pea olema kunstnikud ja luuletajad, võib-olla oled sa maailma parim kuulaja, oskad supervõluvalt naeratada või või midagi veel toredamat.

Andesta

Andesta endale läbikukkumised, andesta teistele nende vead, aktsepteeri seda, mis juhtus ja proovi järgmine kord paremini. Võib-olla see ei olnudki üldse läbikukkumine, võib-olla, see ei olnud lihtsalt sinu tee. Kui sa oled omalt poolt kõik teinud, siis tuleb see, mis tulema peab. Aktsepteeri seda.

Austa ja aktsepteeri ka teisi inimesi ja maailma enda ümber

Aktsepteeri loodust; puid ja kive, tuult ja vihma, loomi ja linde. Aktsepteeri igat putukat ja mikroobi. Aktsepteeri ehitisi ja inimesi, kes on need loonud. Igat detaili. Ära proovi kogu aeg kõike vaidlustada, lase kõigel olla nii nagu on. Aktsepteeri inimesi, kes on teistsugused kui sina, kes käituvad ja mõtlevad teistmoodi kui sina. Lase neil lõpetada oma laused, ära sega vahele, kuula ja püüa mõista. Lase neil olla need kes nad on ja areneda omas tempos. Inimesed kes kritiseerivad teisi, kritiseerivad sisimas ka iseenast samamoodi. Leia teistes väärtuseid, mitte vigu. Leia lõputuid väärtuseid kogu maailmas ja enda ümber ning sa märkad peagi, et leiad lõputuid väärusi ka iseendas. Ja võib-olla sa siis ei näegi enam erinevust maailma ja iseenda vahel.

Kuidas olla kindel, et sa oled ennast aktsepteerinud?

Sul ei ole vaja enam mitte kui midagi tõestada või paaniliselt teiste tegemistesse sekkuda ja lõpututesse vaidlustesse laskuda. Kui sa lõpuks oled iseennast aktsepteerinud, siis aktsepteerib sind ka kogu maailm.

Egle Koppel, Kehakeel.ee

Head Uudised GoodNews