1. Avaleht
  2. Hingele
  3. INIMESED SAAVAD ENNAST ISE TERVENDADA I Rännak on meetod, mille puhul muutused pole ainult sisemised, vaid ka välised
INIMESED SAAVAD ENNAST ISE TERVENDADA I Rännak on meetod, mille puhul muutused pole ainult sisemised, vaid ka välised

INIMESED SAAVAD ENNAST ISE TERVENDADA I Rännak on meetod, mille puhul muutused pole ainult sisemised, vaid ka välised

Tänast maailmapilti ja ühiskondlikke käitumismustreid vaadates võib üsna lühikese vaatluse tulemusel jääda mulje, et enamik inimestest loodavad muutuste elluviimiseks või nende ilmumiseks väliste tegurite abile, olgu selleks siis kellegi otsene abi, ühiskondlik ja vabatahtlik toetus või sootuks mõne ootamatu ime juhtumine, mida saaks tõlgendada kui taevalikku kingitust. Selline käitumine ja mõttemuster kiirgab tugevalt isikliku vastutuse äraandmist, mille käigus oodatakse, et keegi aitaks ja elu erinevaid aspekte korda teeks. See ühiskondlikult tekitatud illusioon on tegelikkusest hoopis erinev.

Brandon Bays on tänaseks üks eredamaid ja uuenduslikemaid vaimseid õpetajaid isikliku kasvamise valdkonnas. Tema üks suurimatest põhitõdedest toetub just sellele, et inimesed ise saavad ennast tervendada, kui on valmis võtma vajalikku vastutust ja teadlikku otsust, et liikuda iseseisvale isikliku kasvamise teekonnale. Seda on tegelikult läbi aegade toetanud mitmed teised suurmõtlejad ja tegijad: kui soovid muuta maailma või enda elu, siis tuleb alustada endale otsa vaatamisega.

Brandon Bays on Ameerika Ühendriikidest pärit naisterahvas, kes jagab maailmaga juba väga pikalt isiklikku kogemust hiigelsuurest kasvajast vabanemisest ja õpetab ka teistele, mida ta enda peal kasutas. Ta reisib maailmas väga palju ringi, esinedes mitmetel suurtel seminaridel ja tuues oma tervendamis- ja äratamisõpetusi sadade tuhandete inimesteni. Ainuüksi 2020. aasta esimesed paar kuud viivad teda viide riiki: Austraaliasse, Tšehhi, Šveitsi, Rootsi ja eestlaste suurimaks õnneks ka Eestisse, kus toimub 1-3. maini Tallinnas tema seminar.

Tegemist on Rännaku (The Journey) meetodi praktilise baaskoolitusega, kus saadakse isiklik kogemus meetodist. Seminar ja meetod on mõeldud igas vanuses inimesele. Meetod sobib suurepäraselt inimestele, kellel on depressioon, ärevus, elurõõmutus, motivatsioonipuudus. Samuti aitab see lahendada füüsiliste põhjuste emotsionaalseid tagamaid, mille tulemusel võib ka haigus taanduda. See seminar on oluline sellepärast, et annab oskuse paremini toime tulla paratamatute proovikividega ja kogeda emotsioone elutervelt, alla surumata.

Seminari korraldav Irene Kaljuste kasutas just seda meetodit enda tervendamiseks ja mõistmiseks. ”Kui sa märkad, et sul on ketravad mõtted ja korduvad situatsioonid inimestega, siis tasub seda asja vaadata lähemalt, sest kusagilt need emotsionaalsed pinged ka tekivad. Tänu emotsionaalsetele pingetele tuleb meis esile väga palju erinevaid hinnanguid iseenda ja välise maailma suhtes. Kui me hakkame enda emotsioonidele tähelepanu pöörama, siis võivad esile kerkida kuskilt sügavalt sisimast tugevad ja rasked lapsepõlvetraumad. Neid ja veel teisigi probleeme meetod aitabki lahendada,” ütleb Kaljuste.

Rännak pakub väga praktilisi viise, et avastada tõeline seesmine võimekus ja elada seejuures rõõmurikast ja rahuldustpakkuvat elu. Kõige hämmastavamaks on osutunud selle praktika efektiivsus ja populaarsus. Seda kasutavad väga paljud haiglad, sõltuvusravikeskused, õpetajad koolides, suurettevõtete juhid, sotsiaaltöötajad vanglates ja lastekodudes. Baysi praktikad aitavad hakkama saada väga erinevate raskustega alustades füüsilistest tervisehäiretest ja emotsionaalsetest traumadest kuni suhte- või karjääriprobleemideni välja.

Aga mis teeb ühest naisest niivõrd suursuguse eeskuju ja kõneleja? Ta suutis iseseisvalt välja ravida hiigelkasvaja enda emakapiirkonnast. Ta saavutas selle kõigest kuue ja poole nädalaga. ”See meetod ja protsess töötab kõikidel tasanditel: füüsilisel ja vaimsel. See piiritu tervenemisprotsess algab meie seest,” on Bays öelnud.

Rännaku puhul ei ole nii väga oluline, et haigega tegeleks kindlasti mõni professionaalne psühholoog. Piisab täiesti kellestki kodusest, kes lihtsalt selle meetodi järgi tegeleb. Baysi koolitustel osalejad on kirjeldanud seminarijärgselt tunnet suuremast kergusest ja rõõmust. Muutused ei ole ainult sisemised, vaid ka välised. Meetodit on võrreldud ka psühhoteraapiaga, mis on olemuselt üsna sarnane, kuidkindlasti mitte sama. Psühhoteraapiasse minnakse väga palju näiteks depressiooni korral, kuid depressioon ei ole otseselt haigus.
”Depressiooni põhjuseks on käitumismuster, mis põhineb emotsionaalsel endassesulgumisel ja blokeerumisel. See on harjumus, mille oleme välja kujundanud, et kaitsta end ähvardavate, kahjustavate ja muul moel valusate tunnete eest. Depressioon ei ole otseses meditsiinilises mõttes füüsiline haigus. Sellel ei ole spetsiifilisi jälgitavaid kahjustusi, see ei põhjusta konkreetseid ennustatavaid rakulisi muutusi ja selle areng ei kulge mööda lineaarset rada. See pole ei viiruslik ega nakkuslik. Depressiooni nimetamine haiguseks on sama hea kui stressi nimetamine haiguseks: stress võib põhjustada haigust, aga stress ise ei ole haigus,” selgitab Bays.

Rohkem infot seminari kohta leiab SIIT!

Chris Kala

Head Uudised GoodNews