1. Avaleht
  2. Hingele
  3. Imbi Paju näitab Good Newsi töötoas, kuidas kirjutada armastuskirja sisemisele lapsele
Imbi Paju näitab Good Newsi töötoas, kuidas kirjutada armastuskirja sisemisele lapsele

Imbi Paju näitab Good Newsi töötoas, kuidas kirjutada armastuskirja sisemisele lapsele

Kirjanik Imbi Paju annab Good Newsi toimetuses 15. veebruaril töötoa „Ema ja isa haavad: kirjuta armastuskiri oma sisemisele lapsele”.

„Koolitusel loome oma püha maad, täites selle sõnadega, mis loovad tundeid. Armastuskirjade abil teeme maailma paremaks, sest ka headel sõnadel on hämmastav mõju,” ütleb Imbi.

Armastuskirjad ravivad, tõstavad meeleolu, rikastavad igapäevast sõnavara, lisavad elujulgust. Kirjutamise töötoas õpid tundma neid projektsioone, mis sulle on pärandatud nii heas kui ka halvas, ja muudad selle teadmise oma elujõuks, rikastades seda uue sõnavaraga, oma sisemisele loovale lapsele tunnustust ja julgust andes.

„”Loova pliiatsi” töötoas on alati tore. Sa saad ellu uut energiat ja uusi taipamisi ja uue kvaliteediga suhteid. Sa ei pea midagi ette lugema, me hakkame koos looma,” lubab Imbi.

Protsessikirjutamise eesmärk on anda oma olemisele, valikutele ja elule sisu, kiskuda sümboolselt takud jalgade ümbert, kui kasutada võrdlusi muinasjuttudest, et olla oma olemisega tasakaalus, ja kasutada julgelt oma loovust ja elutarkust teekonnal, kus sa just praegu oled.

„Üleliigset müra ja kära on niigi palju, kuid õpi kuulama oma sisemist kompassi. See toob su ellu ka sinuga sarnased inimesed. Sina oled suur ime siia maailma tulles. Sa ei pea armastust välja teenima, sest sa oled armastus,” sõnab Imbi.

Kirjutamise protsessis pole vaja tõestada oma tublidust ja headust diplomitega ehk pole vaja otsida heakskiitu ja imetlust, kus on sein vastas. Vaid kirjutades lood sa endas OLEMISE meeleolu, mis toetab su TEGEMISE meeleolu. Sa oled ise endale selles protsessis ema ja isa.

„Kui olemisemaailm hoiatab tegemisemaailma, et ”ära eksi”, ”ole õnnelik”, ”ole hea inimene”, sünnib sellest vastuoludemonstrum, sest me mõtleme, kuidas me tahaksime, et asjad oleksid, kuidas need PEAKSID olema. Konflikt tekib siis, kui asjad pole nii, nagu me tahaksime. Kirjutades saad sa vahendi need kaks meeleolu tasakaalu viia. Kirjutamine on omamoodi meditatsioon, see juhib sind sinu tarkuse juurde. Kirjavigu pole vaja karta. Sa ei tee midagi valesti, mida parandada ei saaks,” lausub Imbi.

Ema-isaliini haav väljendub eelkõige järgmistel sinu tunnetustel:

  1. Teised on paremad: enese võrdlemine teisega ja seeläbi iseendale valu tekitamine.
  2. Sul on pidev tunne, et midagi on sinuga valesti, sa pole piisavalt ilus, tubli, tark, sa ei vääri paremat.
  3. Tagaplaanile hoidmine ja leppimine olukorraga. Sul on tunne, et sa pead olema madalamal kui muru ja teistega kogu aeg arvestama, kui sa tahad, et sind armastataks. See on eriti tütarde ja emade vahelises konfliktses suhtes suhtes nii.
  4. Süütunne, et sa tahad midagi enamat ja ei oska leppida sellega, mis sul juba on elus. Või tunned end väärtusetuna, sest ei hinnata seda, kes sa oled.
  5. Tunne, et sa pead armastuse välja teenima või armastust ja tuge jagatakse perekonnas ebavõrdselt.

„Ema-isaliini haavade” kursuse idee on kasvanud välja eelnevatest „Loova pliiatsi” kirjutamiskoolitusest, kus need suheteprobleemid kerkisid esile.

„Me kõik oleme sõltunud beebieas sellest, et ema hoolitseb meie eest. Selle suhte kaudu me kujundame empaatiat ja usaldust elu vastu. Sama roll on isal. Paljude emad ja isad on sündinud või kasvanud Nõukogude ajal, 1941-53 sündinud koguni Stalini terrori ajal, pärast sõda või me ise oleme kasvanud sellel ajal, kus polnud eneseabiõpikuid, psühholoogia ei toetanud inimlikku kasvu, inimene pidi leidma need jõuvarud enda seest. Me teame muinasjuttudest, mis juhtub, kui inimene muutub n-ö kivikujuks. Vahel toimub nii kogu ühiskonnaga, nagu „Okasroosikeses”. Kõik see kandub ühel või teisel viisil tütardele ja poegadele üle. Armastust on jagatud  valikuliselt või on oldud oma egoismis ja seda pole jagatud üldse. Mustrid korduvad. Tule nõiaringist välja!” kutsub Imbi.

Imbi Paju „Loova pliiatsi” IPLP-tehnikate meetod toetub loovale kirjutamisele ja selle alaliikidele: intuitiivsele kirjutamisele, n-ö protsessikirjutamisele, mis aitab ennast ja maailma tundma õppida. Ta on õppinud mitmeid teraapiaid: NLP, perekonstellatsioon, life coach. Tal on kasutusel loova kirjutamise, draama- ja filmitegemistehnikad, et viia inimene oma maailma kaema. Lisaks on ta teinud endaga palju tööd, et õpetamisprotsessis oleks, mida jagada.

„Olen väga tänulik koolituse eest. See oli mulle vajalik ja õpetlik. Olen rõõmus ka selle üle, et kohtusin sellise huvitava ja ilusa hingega inimesega,” kirjutab koolitusel käinud Taive.

Monika Kuzmina Peatoimetaja