1. Avaleht
  2. Inspireeriv
  3. Heaolu treener Kristi Jõeorg: “Õiged inimesed” sinu ümber mängivad suurt rolli
Heaolu treener Kristi Jõeorg: “Õiged inimesed” sinu ümber mängivad suurt rolli

Heaolu treener Kristi Jõeorg: “Õiged inimesed” sinu ümber mängivad suurt rolli

Heaolu treener ja koolitaja Kristi Jõeorg on õppinud Tartu Tervishoiu Kõrgkoolis Tervisekaitse spetsialistiks ja hiljem omandanud magistrikaardi Tallinna Tehnikaülikooli (praegune TalTech) tööhügieeni valdkonnas. Suurema osa oma täiskasvanu east on Kristi olnud seotud ettevõtlusega. Seda just seetõttu, et ta ei mahu kellegi loodud seinte vahele. Tal on vaja hingata ja oma teed käia. “Kui sinu silm särab, ei jää see inimestele märkamata,” leiab ta.

Kristi Jõeorg. Foto: GoodNews, Karen Härms

Kristi teekond koolitaja ja heaolu treeneri ameti juurde

Kristi toob välja, et oma õpingute kaudu sai ta laia vaate sellest, mis võib inimese tervist mõjutada. Ka võimaldasid need tal tööle asuda erinevatesse tervise ja keskkonnaga seotud institutsioonidesse. Peale õpinguid asus Kristi tööle Veterinaar ja Toiduametisse jaekaubanduse peaspetsialistiks, kus tegeles maakondade jaekaubanduse toiduinspektoritega. Ta tõdeb, et kuigi töö oli äärmiselt huvitav, tundis ta siiski, et talle pakub rohkem huvi tööohutuse valdkond ja nii kandideeriski Kristi metalli ettevõttesse töökeskkonnaspetsialistiks ja sai antud ametikoha. “Olles olnud kolm aastat antud töökohal, alustasin tööohutuse valdkonna koolitajana, läbides paralleelselt lisakoolitusi psühholoogia ja teistes inimese tervist mõjutavate aspektide osas. Juba esimesed koolitused näitasid, kuivõrd kirglik ma antud valdkonnas olen ning nii tulid esimesed ettevõtete juhid küsima, kas korraldaksin ka nende ettevõttes tööohutuse valdkonna tegevused. Juba paari kuu pärast tegin otsuse luua oma ettevõtte tööohutuse valdkonnas. Kümne aastaga kasvas minu ettevõte tööohutuses üheks Eesti parimaks,” nendib ta ja lisab, et tehes midagi kirega, siis see jõuab inimeste südamesse.

Tehes midagi kirega, siis see jõuab inimeste südamesse.

Kristi Jõeorg. Foto: GoodNews, Karen Härms

Koolitaja teekond viis Kristi aga teadmiseni, et see, mis teda veel sügavalt huvitab on psühholoogia. Seda seetõttu, et ta nägi ja tundis kuivõrd inimesed ei ole rahul oma elu või töökohaga. Naine soovis mõista, miks inimesed teevad oma elus selliseid otsuseid nagu nad teevad. “Hakkasin otsima kooli, kuhu antud valdkonda õppima minna. Suundusin Transpersonaalse nõustamise ja hüpnoteraapia õppekava alusel Teadlik Mina erakooli, kus oli võimalik läbida transpersonaalse nõustaja väljaõpe. Tunnen, et antud kooli läbimise tulemusel on minu isiklik- ja tööelu teinud suure arenguhüppe. Kogesin läbi õppe ja selle vältel toimuvate kohutuslike isiklike teraapiate läbimise seda, miks mina oma elus olen otsuseid teinud nii nagu teen. Sain teadmised sellest, milline on psühholoogia valdkonna vundament ja lähtekohad ning selle, mis mõjutab ühe inimese kujunemise teekonda,” räägib koolitaja.

Kristit paelus antud valdkond niivõrd, et otsustas oma ettevõtte ära müüa ja pühenduda vaimse tervise ja nõustamise valdkonnale. Kooliajal nõustamisoskuste praktiseerimise käigus sai talle selgeks, et antud valdkond sobib talle, kuna temas on oskus kuulata inimesi nii, et saab tulemuslikult rakendada õpitud teadmisi. Paralleelselt lõi ta Lilian Prometiga ettevõtte Meaningful Talks, mille eesmärk oli viia lapsevanemateni teadmisi sellest, kuidas teadlikult toetada ennast ja oma lapse arengut. Nende esimesele online konverentsile, mis toimus 2021 aastal, registreerus 9000 inimest. “Sealt edasi oleme korraldanud veel mitmeid konverentse ning ellu toonud mitmeid kursusi lapsevanemate ja õpetajate toetamiseks. Tänaseks olen tööandjatele loonud koolitusplatvormi, mille eesmärgiks on anda võimalus oma töötajatele selliste teadmiste omandamiseks, mis aitab töötajal teadlikult toetada enda vaimset tervist ja heaolu.”

Kristi Jõeorg. Foto: GoodNews, Karen Härms

Oma kogemused tuleks vastu võtta tänulikkusega

Kristi tõdeb, et temas on suur sisemine leek, mis põleb heledalt ja näitab talle teed ka pimeduses. Ta tunnistab, et on näinud ja kogenud lapsepõlves nii suurt rõõmu kui ka sügavat valu. Naine usub, et võttes aga oma kogemused tänulikkusega vastu ja mitte neisse kinni jäädes, on võimalik muuta ressursiks need kogemused, mis ei vii elus sihtideni, kuhu soovime liikuda. Läbi teadliku enesearendamise on Kristi jõudnud sinnani, kus julgeb lähtuda enda südame soovidest ja ei tee midagi, mis talle ei sobi või ei meeldi. “Tean tänaseks, mis on selle hind, kui liiga pikalt teha tegevusi, mis minuga ei sobi või jätta väljendamata oma vajadused ja ootused. Tean, kes ma olen ja milleks ma suuteline olen. Seda kõike oma õpingute tulemusena.”

Tean tänaseks, mis on selle hind, kui liiga pikalt teha tegevusi, mis minuga ei sobi või jätta väljendamata oma vajadused ja ootused.

Pere on alati kõige tähtsam

Kristi on kahe armsa tüdruku ema ja elukaaslane enda kaaslasele. Ta usub sellesse, et me kõik oleme unikaalsed, erakordsed ja kordumatud. “Me väärime südamega kuulamist ja sügavamat hinnangute vaba mõistmist. Usun, et inimesel on palju tahkusid ja tihtipeale on seal nii palju rohkem, kui pealiskaudsel vaatlusel tundub,” leiab ta.

Tänu psühhoteraapia õppele on Kristi tänaseks paarisuhtes, mis on toetav ja austav. Ka on oluliselt muutunud Kristi laste käitumine. See teekond ühenduses paarisuhteni andis naisele jõudu, et ka muudes eluvaldkondades uuele tasemele liikuda. “Oma valikud teen ma alati siiski perega (lapsed, elukaaslane) arvestades. Olen selle selgeks saanud viimaste aastate jooksul, varem see nii ei olnud. Ma ei jäta enda ambitsioone ja soove täitmata, aga pere on siiski minu jaoks kõige tähtsam. Ma leian, et nii olengi jõudnud hea tasakaalupunktini, kus täidan enda unistusi koos perega. Pere on alati toetamas ja mina ka pere jaoks olemas,” sõnab ta.

Kristi Jõeorg. Foto: GoodNews, Karen Härms

Oma sisetunnet tuleks teadlikult jälgida

Kristi on õppinud teadlikult jälgima ka enda sisetunnet – mis tunde mingi tegevuse tegemine koos mõne inimesega temas päriselt tekitab. Nii on ta õppinud õigel ajal lõpetama koostöid või alustanud uusi. Kristi hindab ausust ja läbipaistvust ning inimesega arvestamist. “Olen käinud edukalt Southwestern programmi kaudu USAs raamatuid müümas. Olen käinud ennast täiendamas Londonis Harv Eker “Millionaire mind” seminaril, Tony Robbins “Unleash the power within” seminaril, Eric Edmeades´i “Business Freedom Speaking Academy” ja paljudel teistel. Need koolitused on tohutult palju avardanud mu maailmavaadet ja aidanud teha minu jaoks õigemaid otsuseid. Olen kasutanud ka coach`ide abi, et oma sihte paremini paika saada,” lausub ta ja lisab, et hea coach küsib häid küsimusi, mitte ei jaga nõuandeid.

Olen kasutanud ka coach`ide abi, et oma sihte paremini paika saada.

“Õiged inimesed” sinu ümber mängivad suurt rolli

Oma teekonnal on Kristi aru saanud, kui tähtsad on “õiged inimesed” tema ümber ning ta on hakanud tähtsustama tänulikkust. Oskus kombineerida südamehäält ja ratsionaalsust on tema sõnul see, mis aitab teha valikuid, mis toetavad rahulolu loovate sihtide poole liikumisel. Kristi käib süda, silmad ja kõrvad koguaeg lahti – nii tekkis tal aastaid tagasi suur huvi psühholoogia vastu. Kristi hoolib inimesest ja tahab osata temaga paremini arvestada. “Minult on küsitud, kust ma saan inspiratsiooni tegemaks kõike seda, mida ma teen. Jah, ma tegelen tõesti paljude erinevate asjadega just seetõttu, et näen, kui palju on neid asju, mida saan teiste inimeste jaoks ära teha. Kõik minu äriideed on tulnud märkamisest ja kuulamisest,” lausub ta ja lisab, et täna on ta valinud oma peamiseks sihiks vaimse tervise suuna ja selle edendamise Eestis ja Eestist kaugemalgi. “Ma ei tee mitte ühtegi ettevõtlust üksi, olen kõikide projektide juurde leidnud just need õiged koostööpartnerid. Nende valikul olen alati arvestanud, et vajan just seda inimest, kellel on need tugevused, mis minul puuduvad või milles ma ei ole väga hea. Ma ei püüa kõiges hea olla.”

Kristi kaheksa põhimõtet:

  • Pealiskaudne lahmimine ja enda põhimõtete pealesurumine ei ole teiste inimeste suhtes aus. See kaotab ära teise inimese.
  • “Küsi, ära eelda” ja “Tegevusi saab teha koos inimesega, mitte läbi inimese”.
  • Sisemine rahulolematus on märk sellest, et tuleb alustada enda jaoks õigema tee otsinguid. Sinu keha on tark, kuula teda!
  • Inimesi tuleb kuulata südame, silmade ja kõrvadega.
  • Enda ambitsioone ja unistusi tuleb täita, aga selle juures ei tohi enda lähedaste vajadusi ära unustada.
  • Kui sinu silm särab, ei jää see inimestele märkamata.
  • Oma kire varjamine ei ole voorus. Enda kirg nakatab ka teisi ja toob lootust ja ilu ka teiste inimeste ellu.
  • Sulle vajalik info on sinu sees ja ümber olemas. Lihtsalt märka, alusta, uuri ja tegutse!

Ma ei tea seda, mida ma ei tea

Kristi toob välja, et oma töö juures meeldib talle kõige rohkem inimene ise. Talle pakub suurt huvi see, miks inimene tunneb ennast nii nagu ta tunneb. Ta kuulab enda ümber olevaid inimesi ja kliente suure uudishimuga ning meeldib kui on saanud toetada klienti viisil, et temas tekivad taipamised ja läbi nõustamise protsessi jõuab klient endaga sellisesse kontakti, et tema ellu tuleb elurõõm ning ta saab teha enda jaoks parimaid otsuseid. Ka meeldib Kristile töö paaridega, kuna läbi partneri õpime ka enda kohta väga palju. “Kõik see, mis meid partneris häirib on see, millega tuleb enda juures tööd teha,” leiab ta.

Ta toob näitena välja selle, kui mõni kaaslase käitumine käivitab sind nii, et igal korral lähed endast välja. Sageli on see Kristi sõnul aga reaktsioon mõnele sinu jaoks ärevale varasemale kogemusele. “Sellega on võimalik teha tööd nii, et jõuad taipamiseni, mis võimaldab reageerimist muuta või teadlikult muul viisil tegutseda, et ennast hoida. Ükski inimene ei peaks kannatama füüsilist ja vaimset vägivalda. Mõnikord ongi vaja valida ennast ja lahku minna. Seda aga siis teadlikult, teades ja mõistes põhjuseid, miks antud otsuseni jõuti ning see on mõtestatud mõlema partneri poolt. Nii saame minna teadlikult ilma “vana taagata” uude suhtesse,” selgitab ta ja lisab, et läbi Meaningful Talksi saab ta ellu viis missiooni, mis on seotud inimestele teadmiste andmisega, mis võimaldab nende elu muuta selliseks, mis neile tõeliselt töö- ja eraelus rõõmu pakuks. “Mulle meeldib lause – “Ma ei tea seda, mida ma ei tea”. See kehtib kõikjal. Mõnikord ei olegi meieni jõudnud need teadmised ja ei ole osanud otsida neid teadmisi, mis päriselt aitaks enda jaoks toetavat muutust luua.”

Ükski inimene ei peaks kannatama füüsilist ja vaimset vägivalda.

Kristi Jõeorg. Foto: GoodNews, Karen Härms

Tõde on alati kuskil keskel

Kristi usub, et tõde on alati kuskil keskel. Ta leiab, et ei ole olemas ühtset viisi, kuidas saab mingeid tegevusi teha või maailma näha, sest inimesed on nii erinevad oma erinevate vajaduste ja sellega, mis nende puhul tegelikult töötab või oma kogemustega, mis paneb neid konkreetselt viisil tegutsema. Oluline on kuulata ja mõista, et ennetada eeldamist. “Kuulata ja osata küsida küsimusi, et näha teise inimese maailma, mille kaudu leida mõlema jaoks toimiv tulemus. Mulle meeldib süsteemne vaade, sest igat olukorda või otsust kujundavad paljud erinevad detailid. Seda mõistes kasvab mõistmine ka erinevate olukordade ja otsuste suhtes,” nendib Kristi.

Töö inimestega ei ole töö, vaid elu kutse teha päriselt inimeste elu paremaks

Kristi usub, et inimesega saab tegeleda see inimene, kes on tegelenud endaga ja tegelenud asjaoludega, mis teda käivitavad või häirivad. Seda selleks, et mitte oma vajadusi või sisemisi tundeid kliendi peale projitseerida. “Sellest tulenevalt saab tekkida ka oskus näha kaugemale sellest, mida klient näeb ja küsida küsimusi, mis aitavad lähemale kliendi “tõele”. Töö inimestega ei ole töö, vaid elu kutse teha päriselt inimeste elu paremaks ja panustada ühiskonda. Selles on kõrgendatud vastutus, vastutus kellegi elu ja käekäigu suhtes. Nii aga nagu nõustajal lasub vastutus oma töö eest, lasub kliendil vastutus veenduda teadlikus nõustaja valikus,” nendib ta.

Soov kirjutada raamatuid, mis annavad inimestele erinevaid vaatenurki elu kohta

Kristi tulevikuplaan on kirjutada raamatuid, mis annavad inimestele erinevaid vaatenurki elust, et ennetada eeldamist ning jõuda suurema mõistmiseni ja avatud suhtluse ning maailmavaateni.

Ka soovib Kristi saavutada seda, et ühiskonnas oleks rohkem koostöövõimelisi inimesi. “Koostöö all mõtlen tegevusi, kus inimesed teevad teadlikult koostööd, olles teadlikud üksteise tugevustest/nõrkustest ning vajadustest ja ootustest ning olukorrast elus, kus inimene on, et teda parimal viisil koostöösse kaasata.”

Jõudu annavad inimesed, kes näevad laia maailmapilti

Kristi toob välja, et teda inspireerivad tema lapsed, elukaaslane, tema 2 koera ja kass. See on kooslus, milles naine igapäevaselt elab ja see on kooslus, mis teda kõige enam õpetab. “See kooslus toob esile kõik vajaliku, et ma ise inimesena kasvaks ja seeläbi oleks parem kaaslane oma koostööpartneritele ja lähedastele,” sõnab ta ja lisab, et talle annavad ka jõudu inimesed, kes ei lahterda teisi, vaid näevad laia maailmapilti. Inimesed, kes ei kaldu äärmustesse, vaid püüavad mõista ja näha seda, et kuskil keskel on tõde ja selle nimel tegutseda. “Mitte vaadata asju vaid enda mätta otsast. Inimesed, kes julgevad välja öelda enda arvamust ja seda põhjendada ning väljendada enda vajadusi, mitte neid alla suruda.”

Panustamine töötajate enesearengusse võimaldab luua tiimi, kes liiguvad austavalt kokkulepitud sihtide poole

Heaolu treener leiab, et ettevõtted peaksid pakkuma inimestele ausust, avatust ja usaldust. Ta tõdeb, et seda on võimalik pakkuda siis kui juht ennast arendab ja enesearenguga tegeleb. Samuti oskab ennast analüüsida, et ennetada enda vaatenurkade läbisurumist ning tegutseb koostöös. Sama kehtib Kristi sõnul ka töötajatega. “Töötajate enesearengusse panustamine võimaldab tööandja luua tiim, kes omavahel koostöös kokkulepitud sihtide poole ennast ja teisi austavalt liiguvad. See eeldab aga enda kui inimese mõistmist, sealhulgas enda vajadused, ootused, “ärritajad”, tugevused/nõrkused, et enda vastu aus olles teha enda ja ettevõtte jaoks kasulikke otsuseid. See eeldab ka teiste inimeste juures seda inimest märgata, mitte ainult tema tööturu potentsiaali. Lõpuks ostab inimene inimeselt.”

Kristi Jõeorg. Foto: GoodNews, Karen Härms

Tööalaselt on kõige ebakindlam asi kindel töökoht

Neile, kes valivad töökoha või oma ettevõttega alustamise vahel, annab Kristi nõu olla enda vastu aus ning küsida endalt, milleks sa valmis oled? Mida sa tegelikult enda jaoks tahad või ootad? Kas otsid stabiilsust või oled valmis riskiks. “Samas on öeldud, et tööalaselt on kõige ebakindlam asi kindel töökoht. Mõtiskle, millist hinda sa pead maksma või tahad maksta selleks, et teha ühte või teist valikut? Milliseid võimalusi loob sulle üks või teine valik? Mida sa tänases eluetapis vajad ja mis sind kõige enam toetab? Kui valid töökoha, kuidas ennast arendad, juhuks, kui selgub, et lauale saabub koondamisteade – kas oled valmis kohe pea püsti edasi liikuma või langed masendusse?”

Koolitaja soovitab olla ka ettevõtlik ja ettenägev inimene. Seda selleks, et olla pidevas arengus ja õpihimus, et ühiskonna muudatustega kaasas käia ja ootamatusteks valmis olla. Oluline on jõuda Kristi sõnul ka endas teadmiseni, et mis ka ei oleks, ma tõusen alati püsti. Ta soovitab endalt küsida, et mida sa täna selleks mõtteviisi kandmiseks tegema pead? “Kuidas mina ise olen mõelnud? Olen omandanud erinevaid oskusi ja teinud tegevusi, et toime tulla tööalaselt sellisel juhul kui hääl kaob, murran käeluu, pean pikalt haiguse tõttu eemal viibima tööelust. Olen valinud ettevõtja tee, sest tean, et ma ei ole hea juhiste täitja. Ma olen pigem hea koostöö tegija mõne sihi saavutamisel, kus ka koostöös tegevuse sisu paika pannakse. Aga kindlasti on olemas töökohti, kus saan ise luua oma tegevusi ja sihte. Kui peaks tulema aeg teha selliseid valikuid, küll ma ka selle töökoha üles leian.”

Kristi raamatusoovitused oma valdkonnast:

  • “Munk, kes müüs maha oma ferrari” – Robin Sharma
  • “Teekond soovitud armastuseni” – Harville Hendrix
  • “Muuda oma mõtteid – muudad oma elu. Tao tarkuse ellurakendamine” – Dr Wane W. Dyer
  • “Armastuse varjatud sümmeetria – mis paneb armastuse suhetes voolama” – Bert Helinger, Gunthard Weber, Hunter Beaumont
Head Uudised GoodNews