1. Avaleht
  2. Lugemist
  3. HEA NÕUANNE I Mida teha, kui ärevus ei lase magada?
HEA NÕUANNE I Mida teha, kui ärevus ei lase magada?

HEA NÕUANNE I Mida teha, kui ärevus ei lase magada?

Tanya J. Petersoni raamatust „101 viisi, kuidas vähendada ärevust“ leiab 101 erinevat meetodit ärevusega tegelemiseks. Tegemist on praktiliste harjutustega, mis aitavad jõuda rahuni ning vabaneda hirmudest, foobiatest ja paanikahoogudest.

Kuidas vabaneda ülemõtlemisest ja muretsemisest? Kuidas aidata ennast öiste ärevushoogude korral? Kuidas ärevusega toime tulla tööl või koolis? Kuidas vabaneda ärevusest oma lähedastes suhetes? Mida teha, kui ärevus ei lase sul magada? Olgu ajad millised tahes, sul on võimalik lõpetada ärevusega maadlemine ja võtta ette tulemuslikke samme sellest vabanemiseks.

Foto: Pixabay

Raamatu autor palub välja ühe hea nipi, mida teda siis, kui ärevus sind öösel vaevab.

Tõuse voodist

Kui palju kordi oled end avastanud keset ööd ärkvel passimast, teki all väherdes ja kella vahtides, oodates hommiku saabumist? Siin on üks hea nipp, mida teha siis, kui ärevus katsub öösiti su meelt kontrollida.

Foto: Pixabay

Tõuse voodist. Kui ärevus ei lase sul magada ja sa vahid avatud silmadega pimedusse, siis mõnikord on liigutamine parimaks viisiks, kuidas ärevust peatada. Tee oma kehale ja meelele taaskäivitus, minnes tuppa, mille sa oled selleks ette valmistanud. See tuba peaks olema sisustatud nõnda, et selles toas olles oleks su meelel võimalus rahuneda, lastes väsimusel peale tulla.

Toas võiks olla alljärgnevad asjad:

  • hämar valgus;
  • mugav tool (tooli tasub diivanile eelistada, kuna diivanil lebades võid magama jääda; kuid diivanil on une kvaliteet kehvem kui voodis);
  • vaikus, kuid soovi korral võid ka kuulata rahustavat muusikat;
  • laud tooli kõrval, kus võid hoida rahustavaid eeterlikke õlisid või kreeme;
  • vajalik varustus rahustavate tegevuste jaoks, mida saab teha hämaras valguses (näiteks värvimine, lugemine, heegeldamine, kineetilise liivaga mängimine);
  • klaas vett.

Kui sa voodist tõused ja magamistoast väljud, siis mine kohe rahustavasse tuppa. Kui sa mujal ringi longid, võib see osutuda liiga stimuleerivaks ning see kehtib ka teleka vaatamise ja arvuti või telefoni või muude ekraanide kasutamise kohta. Ka söömist tasuks vältida, sest siis peab keha energiat kulutama seedimisele, aga see võib sind ärkvel hoida.

Kui sa üles tõused ja oma mõtted ja tajud millelegi rahustavale suunad, siis liigutad tähelepanu ärevuselt eemale ning ärevuserksus asendub väsimusega. Kui sa tunned, et silmalaud hakkavad kinni vajuma, siis naase voodisse.

Tee kohe ära!

Vali oma kodus välja mingi ruum, mis aitaks sul öist ärevust leevendada ja magama jääda. Arvesta eespool olevaid juhiseid seda sisustades ning sul ongi alati olemas rahustav paik, kui sa seda vajad.

Head Uudised GoodNews